Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

AniaDS 21:27, 13 paź 2012

barbara_krajewska napisał(a)

A jakbyś koło wkomponowała w koło?

Na szaro obwódka z kostki albo kancik, to mniejsze czerwone koło to planowana rabatka, a większe jak się pewnie domyślasz granica trawnika. Mniejsze zawsze można powiększyć.

Pomysł godny uwagi! Podoba mi się

Aniu, pewnie wiesz, jakie korzenie ma bukszpan. Dlatego pomyśl, czy warto robić z niego obwódkę wokół róż. Pięknie by to wyglądało ale kółko jest dość małe...

Kółko małe, na razie otoczę je kostką, bo bukszpanu i tak nie mam, to już wydatek na przyszły rok, teraz to jestem już biedna jak mysz kościelna.
Wszystko by się na raz człowiekowi chciało .
I zanim co do czego dojdzie, to jeszcze pomyślimy .
AniaDS 21:28, 13 paź 2012

Basiu, Danusiu, dziękuję :*
AniaDS 21:32, 13 paź 2012

Przyszły cisy, tempo ekspresowe

Juki już nie ma..

Rabata wzdłuż siatki wygląda na obecną chwilę tak:

Reszta jutro, bo oko mi się zamyka

Graszka 21:42, 13 paź 2012

Tylu pięknych róż, to ja w swoim zyciu ( a żyję już sporo) nie widziałam. Piękne i jeszcze raz piękne. Wiesz Aniu, jak zobaczyłam ogród na początku i teraz to pomyślałam sobie, chyba po raz pierwszy od bardzo dawna, że jednak można. Tylko trzeba wiedzieć co się chce tak jak Ty.
monteverde 21:44, 13 paź 2012

Aniu wytrwałości życzę w metamorfozie
Monic 07:52, 14 paź 2012

Aniu, wg mnie nie osiągniesz efektu angielskich rabat, jeśli zostawisz te niebieskie jałowce. Angielskie ogrody to przede wszystkim ciemna zieleń w tle. Ja bym usunęła jałowce na rzecz właśnie cisów. Co to za cisy? Będą tworzyły żywopłot, czy mają być lużno pojedynczymi słupkami? No i juki... chyba też tam nie za bardzo pasują. Przemyśl to dobrze, żeby się nie okazało, że się napracujesz tak dużo i za rok nie będziesz zadowolona z efektu i znów będziesz przekopywać. Szkoda też roślin, żeby co roku przenosić. Może daj tę jukę przy bramce - tam, gdzie się wchodzi? Na tej rabacie, jeśli chcesz się zbliżyć maksymalnie do angielskiej rabaty dałabym ciemnozielone tyły, a od środka róże posadzone kolorystycznymi plamami, bukszpany, dużo bylin ułożonych po kilka w grupie i trawki. No chyba, że Danusia mnie sprostuje i powie, że będzie OK tak jak jest.
Podoba mi się też propozycja Sebka. Powiększyłabym jedynie to środkowe koło rabatkowe. Można by było też zamiast trawnika zrobić obwódkę -ścieżkę dookoła z kostki.
gusiarz 08:26, 14 paź 2012

Aniu - Sebek świetnie rozrysował to o czym myślałam - fajnie to wygląda, chociaż ja zrobiłabym tochę większe kolo środkowe. według mnie z trawnikiem dużo lepiej niż z kostką. Jak się cisy rozrosną - będzie bardzo ładne tło, choć nie wiem czy nie trzeba by ich gęściej posadzić? Aniu co do szałwi zerknij na pw Miłej niedzieli
Sebek 10:27, 14 paź 2012

AniaDS napisał(a)

Sebciu
bardzo mi pomogło to zdjęcie w podjęciu decyzji
Dzięki, dzięki, dzięki

Polecam się na przyszłość
eliza3 10:55, 14 paź 2012

Witaj Aniu przy niedzieli. Myślę, że niedzielny wypoczynek Ci się przyda, bo wykonałaś mnóstwo pracy. Teraz trzeba chwilę odpocząć, zastanowić się i dokończyć powolutku. Najbliższy tydzień ma być piękny, więc i praca w ogrodzie będzie przyjemniejsza. Pisałam Ci już, że jestem pełna uznania dla Ciebie i Twoich poczynań ? Będzie pięknie !!!
Moniika 11:01, 14 paź 2012

Hej! Cisy są świetne !!!!, tez planuje u siebie znaleść dla nich miejsce