Aniu, wg mnie nie osiągniesz efektu angielskich rabat, jeśli zostawisz te niebieskie jałowce. Angielskie ogrody to przede wszystkim ciemna zieleń w tle. Ja bym usunęła jałowce na rzecz właśnie cisów. Co to za cisy? Będą tworzyły żywopłot, czy mają być lużno pojedynczymi słupkami? No i juki... chyba też tam nie za bardzo pasują. Przemyśl to dobrze, żeby się nie okazało, że się napracujesz tak dużo i za rok nie będziesz zadowolona z efektu i znów będziesz przekopywać. Szkoda też roślin, żeby co roku przenosić. Może daj tę jukę przy bramce - tam, gdzie się wchodzi? Na tej rabacie, jeśli chcesz się zbliżyć maksymalnie do angielskiej rabaty dałabym ciemnozielone tyły, a od środka róże posadzone kolorystycznymi plamami, bukszpany, dużo bylin ułożonych po kilka w grupie i trawki. No chyba, że Danusia mnie sprostuje i powie, że będzie OK tak jak jest.
Podoba mi się też propozycja Sebka. Powiększyłabym jedynie to środkowe koło rabatkowe. Można by było też zamiast trawnika zrobić obwódkę -ścieżkę dookoła z kostki.