Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

AniaDS 22:25, 14 paź 2012

Marzena2007 napisał(a)
Aniu niezła rewolucja się szykuje. Koła Sebkowe świetne.
Ja jednak źyczę Ci wytrwałości do 24:00 we wtorek ...

Dziękuję Madżenko, będę silna
Idę spac, bo nie wiem, co mnie z tymi zębami czeka w nocy.
Nawet nie z Nadią mam taki kłopot, jak z Dawidkiem. Ale za to Nadia przygryzła sobie policzek od środka i też mi nieźle buczy, bo ją boli.
Ech.
wiunia 22:53, 14 paź 2012

Spokojnej nocki Aniu - mimo wszystko myśl pozytywnie! (że będzie przespana ta noc!)
AniaDS 10:29, 15 paź 2012

Noc przespana , jak dalej pójdzie wszystko z planem, to po południu lecę kopac dalej , poprawię kostkę na tej dużej rabacie i...
Brakło mi weny, nie wiem co dalej .

AniaDS 10:34, 15 paź 2012

Graszka napisał(a)
Tylu pięknych róż, to ja w swoim zyciu ( a żyję już sporo) nie widziałam. Piękne i jeszcze raz piękne. Wiesz Aniu, jak zobaczyłam ogród na początku i teraz to pomyślałam sobie, chyba po raz pierwszy od bardzo dawna, że jednak można. Tylko trzeba wiedzieć co się chce tak jak Ty.

Nie do końca wiem, co chcę, mam słabośc do wszelakich roslin, jestem też typem kolekcjonerskim, więc jak już kupię hortensję, to potem jeszcze dziesięc, jak kupię różę, to potem jeszcze sto, jak kupię liliowca, to potem jeszcze z dwadzieścia..
I siadam, pukam się w czoło, latam z obłędem w oczach, z kwiatkiem w jednej łapce i roślinką w drugiej po całym ogrodzie i wciskam..
To bardzo złe podejście, jeżeli chce się miec uporządkowany ogród .
Ale może się w końcu wyrobię..
AniaDS 10:35, 15 paź 2012

monteverde napisał(a)
Aniu wytrwałości życzę w metamorfozie

Dziękuję i cmokam
AniaDS 10:45, 15 paź 2012

Monic napisał(a)
Aniu, wg mnie nie osiągniesz efektu angielskich rabat, jeśli zostawisz te niebieskie jałowce. Angielskie ogrody to przede wszystkim ciemna zieleń w tle. Ja bym usunęła jałowce na rzecz właśnie cisów. Co to za cisy? Będą tworzyły żywopłot, czy mają być lużno pojedynczymi słupkami? No i juki... chyba też tam nie za bardzo pasują. Przemyśl to dobrze, żeby się nie okazało, że się napracujesz tak dużo i za rok nie będziesz zadowolona z efektu i znów będziesz przekopywać. Szkoda też roślin, żeby co roku przenosić. Może daj tę jukę przy bramce - tam, gdzie się wchodzi? Na tej rabacie, jeśli chcesz się zbliżyć maksymalnie do angielskiej rabaty dałabym ciemnozielone tyły, a od środka róże posadzone kolorystycznymi plamami, bukszpany, dużo bylin ułożonych po kilka w grupie i trawki. No chyba, że Danusia mnie sprostuje i powie, że będzie OK tak jak jest.
Podoba mi się też propozycja Sebka. Powiększyłabym jedynie to środkowe koło rabatkowe. Można by było też zamiast trawnika zrobić obwódkę -ścieżkę dookoła z kostki.

Moniś, po pierwsze, jeszcze raz dziękuję Ci za lawendę, ale mnie zaskoczyłaś .
Miło jest dostac prezent a tym bardziej w takich tajemniczych okolicznościach, że się nawet o tym nie wie .
Cisy kupoine jako - cis pośredni 'Hicksii', pokrój też na to wskazuje.
Nie wiem, jaką odległośc między nimi mam dac, teraz jest ok. 50 cm.
Jałowiec też wyprowadzic?
A przeżyje to?
Nie wiem czy go przesadzc, bo na rabacie od drogi rosną tuje i cyprysy, w róznych odmianach, więc tło nie jest jednolite, czy nie będzie się kłócic z tą częścią, jeżeli tutaj wprowadzę takie mocne, jednolite tło?
Juka dałaby mi w tym miejscu ten plus, że jest ozdobna przez cały rok, wypełniła mi też dobrze te luki.
Ale mogę przesadzic, pod bramką mogę faktycznie zrobic miejsce, tylko, czy nikt mi nie połamie kwiatów w fazie kwitnienia?
Wiesz, że na dół różne elementy chodzą, nie koniecznie patrzące na to, czy nie narobią przypadkiem szkód.
Ale pomyślę.

popcorn 10:46, 15 paź 2012

AniaDS napisał(a)

Nie do końca wiem, co chcę, mam słabośc do wszelakich roslin, jestem też typem kolekcjonerskim, więc jak już kupię hortensję, to potem jeszcze dziesięc, jak kupię różę, to potem jeszcze sto, jak kupię liliowca, to potem jeszcze z dwadzieścia..
I siadam, pukam się w czoło, latam z obłędem w oczach, z kwiatkiem w jednej łapce i roślinką w drugiej po całym ogrodzie i wciskam..
To bardzo złe podejście, jeżeli chce się miec uporządkowany ogród .
Ale może się w końcu wyrobię..

haha, też tak mam!!
popcorn 10:48, 15 paź 2012

Super z tym kółkiem! Bukszpaniki pewnie też się zmieszcz ą! Ale kawał roboty za Tobą! Powodzenia z przedszkolem, zębami...
pozdrawiam
AniaDS 10:49, 15 paź 2012

gusiarz napisał(a)
Aniu - Sebek świetnie rozrysował to o czym myślałam - fajnie to wygląda, chociaż ja zrobiłabym tochę większe kolo środkowe. według mnie z trawnikiem dużo lepiej niż z kostką. Jak się cisy rozrosną - będzie bardzo ładne tło, choć nie wiem czy nie trzeba by ich gęściej posadzić? Aniu co do szałwi zerknij na pw Miłej niedzieli

Też nie wiem, co z tymi cisami, podpytam zaraz Danusi.
W razie czego mam jeszcze jednego krzaczka luzem.
Dzióbki ślę w zamian za szałwię .

Przód ogrodu będzie chyba musiał zostac nazwany konkretniej, na pamiątkę waszej wspólnej dla mnie pomocy .
Będzie bardziej reprezentacyjny, bardziej Ogrodowiskowy .
AniaDS 10:49, 15 paź 2012

Sebek napisał(a)

Sebciu
bardzo mi pomogło to zdjęcie w podjęciu decyzji
Dzięki, dzięki, dzięki

Polecam się na przyszłość