Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

Milka 22:26, 15 paź 2012

Aniu, a ja z uwaga przeczytałam, co pisze Danusia, bo do tej pory się nad tym nie zastanawiałam, ogród kolekcjonerski i ogród uporządkowany, więc ja tez na poczatku bardziej szłam kolekcjonersko, nie w róże oczywiście, ale po zasiedzeniu się tu, dążę do uporządkowanego; robisz rewolucję, ale jestem pewna, że przy pomocy tylu osób, dobrze to wyjdzie; jeśli większość była za tym, aby przenieść juki, to chyba dobrze doradziła; że nie wszystko na raz...no wiadomo, kasa nam z nieba nie spada, powoli zrobisz, a takiej kolekcji i wiedzy róż możemy pozazdrościć
betysia 08:05, 16 paź 2012

Anus....dzien dobry i oby taki byl...tz musi byc!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Podziwiam za odwage i tylez zmian.....cokolwiek bys nie myslala, panikowal....na pewno bedzie lepiej!!!!!!!!
co do dylematow....ogrod kolekcjonerski...uporzadkowany....po twoich ostatnich pracach na pewno bedzie zaliczal sie do uporzadkowanych....a druga strona domu...to bedzie poki co " pachnaca bomba kolorow" ...radosc dla nosa, oczu i zmyslow....

to co zaplanowalas i wykonalas odwdzieczy sie latem, jestem przekonana,ze bedziesz zachwycona i powiesz:....kawal dobrej roboty zrobilam jesienia.....

odpoczywaj i zadbaj o plecki....
sciskam, i tuliski zostawiam....
AniaDS 14:02, 16 paź 2012

betysia napisał(a)
Anus....dzien dobry i oby taki byl...tz musi byc!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Podziwiam za odwage i tylez zmian.....cokolwiek bys nie myslala, panikowal....na pewno bedzie lepiej!!!!!!!!
co do dylematow....ogrod kolekcjonerski...uporzadkowany....po twoich ostatnich pracach na pewno bedzie zaliczal sie do uporzadkowanych....a druga strona domu...to bedzie poki co " pachnaca bomba kolorow" ...radosc dla nosa, oczu i zmyslow....

to co zaplanowalas i wykonalas odwdzieczy sie latem, jestem przekonana,ze bedziesz zachwycona i powiesz:....kawal dobrej roboty zrobilam jesienia.....

odpoczywaj i zadbaj o plecki....
sciskam, i tuliski zostawiam....

Ceśc Betysiu
Dzień niezbyt ładny, bo zimny i deszczowy, ale właśnie dlatego dobry.
Tyle razy przekopywałam niektóre rośliny, że woda była im bardzo potrzebna, teraz się już tak nie martwię, że wszystko poschnie.
Ten ogród idealnie uporządkowany pewnie nigdy nie będzie, ale chciałabym chociaż trochę ładu i harmonii wprowadzic.
Jestem dobrej myśli, na pewno będzie lepiej niż było, tego jestem pewna.
Ale wciąż temat gryzę, bo chciałabym, żeby było jak tylko dobrze się da, żeby za rok znów nie kopac..
Udanego dnia Betysiu :***

irena_milek napisał(a)
Aniu, a ja z uwaga przeczytałam, co pisze Danusia, bo do tej pory się nad tym nie zastanawiałam, ogród kolekcjonerski i ogród uporządkowany, więc ja tez na poczatku bardziej szłam kolekcjonersko, nie w róże oczywiście, ale po zasiedzeniu się tu, dążę do uporządkowanego; robisz rewolucję, ale jestem pewna, że przy pomocy tylu osób, dobrze to wyjdzie; jeśli większość była za tym, aby przenieść juki, to chyba dobrze doradziła; że nie wszystko na raz...no wiadomo, kasa nam z nieba nie spada, powoli zrobisz, a takiej kolekcji i wiedzy róż możemy pozazdrościć

Ta moja wiedza opiera się właśnie na tym, co obserwuję na bieżąco w swoim ogrodzie, im więcej mam różnych róż, tym więcej o nich wiem.
Obserwuję je od momentu wybudzenia ze snu zimowego do momentu zakończenia sezonu wegetacyjnego, obserwuję je także w zimie, widzę, które sobie lepiej radzą, którym potrzebna okrywa bardziej, którym mniej.
Dzięki temu, że róże mam na miejscu mam więcej zdjęc, o różnych porach dnia, przy różnej pogodzie.
To dla mnie wszystko jest bardzo cenne.

Wiem już, że nie uda mi się osiągnac efektu angielskiego ogrodu, zbyt dużo roślin musiałoby się ode mnie wyprowadzic.
Tak więc zmieniam cel - chcę ładu i porządku, elegancji, nie koniecznie w angielskim stylu.
Chcę, aby obserwacja ogrodu z mojego balkonu była przyjemnością .

marzena napisał(a)
Ania, z pewnością dasz sobie radę i wybierzesz najlepszą możliwość...życze powodzenia

Dziękuję Marzenko
AniaDS 14:03, 16 paź 2012

asc napisał(a)
ANuś - to jest rewolucja...... Ale rewolucja na dobre..... Trzymam kciuki byś dotrwała do końca zamierzenia.... I pogoda też

Dotrwam, innego wyjścia nie mam Aniu .
Inaczej całą zimę bym myślała o tym, czego jeszcze nie zrobiłam .
Urszulla 14:06, 16 paź 2012

Aniu- nie mam róż na Twoją 200, która nieuchronnie nastąpi dzisiaj.
Ale za to ostatnio ładnie się prezentuje Rozchodnik od Alinki więc załączam z życzeniami 200, aby Twoje zamierzenia się dokonały po Twojej myśli

AniaDS 14:06, 16 paź 2012

EPODLAS napisał(a)
Aniu, tuje rosną szybciej od cisów (chociaż ja osobiście wolę cisy) i efekt zielonej ściany uzyskasz wkrótce. Mam ten sam dylemat co ty, niektóre rośliny mi już nie pasują i musiałabym się ich pozbyć, ale jakoś mi żal. Juki są ładne, ale zajmują dużo miejsca no i nie wszędzie da je się upchać. Potrzebują dużo słońca.

Juki wyprowadzę, ale wciąż nie wiem gdzie, nie mam gdzie .
A żal by mi było się ich pozbyc.
Jutro jadę na polowanie, jeżeli dorwię szmaragdy to kupię, jeżeli nie, to jeszcze dokupię tych cisów i spróbuję wcisnąc za tego słupa.
Kolejna częśc ogródka będzie przekopana nieplanowo...
AniaDS 14:07, 16 paź 2012

Urszulla napisał(a)
Aniu- nie mam róż na Twoją 200, która nieuchronnie nastąpi dzisiaj.
Ale za to ostatnio ładnie się prezentuje Rozchodnik od Alinki więc załączam z życzeniami 200, aby Twoje zamierzenia się dokonały po Twojej myśli

Jaki piękny, dziękuję ślicznie
Gardenarium 14:10, 16 paź 2012

AniaDS napisał(a)

Jak możesz to poradź jeszcze - co z tymi cisami i jałowcem?
Jakie te odstępy między cisami i jak widzą Ci się te juki w tym miejscu?

Przy jukach, po obu stronach posadziłam rozchodnik i owies wiecznie zielony, żeby było symetrycznie i powiedzmy 'powtórzyło się'. Wolne miejsca zostały na róże (zaznaczone kamieniami) i na niebieskości.
Perovskia, szławia, ostróżki czy lawenda.

Jukki mi się nie widzą wcale, ja ich nie sadzę nigdzie, tylko na życzenie jak ktoś chce.
Z niebieskości wybieram lawendę, ale Hidcote - najmocniejszy kolor. Blade będą kiepskie.

Pozostałe niebieskie mogą się pojawiać gdzieś, ale lepiej nie.

Cisy "na styk" sadzimy, jeśli ekran ma powstać.

Z jałowca może zrób kulę na pniu? albo innego topiara, Tak czy inaczej i tak "wyleci" z Twojego ogrodu.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies