Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

Mala_Mi 19:50, 01 cze 2013

Ależ fotki Nawet przekwitły tulipan wyszedł ślicznie
JulkAd 21:32, 01 cze 2013

AniaDS napisał(a)

Aniu cudne fotki....a ten kwiatek od jakiej roślinki, bo siem nie znam?
AniaDS 21:36, 03 cze 2013

an_tre napisał(a)
piękne Aniu

Aniu, dziękuję

Gabriela napisał(a)
Aniu, fotki jak brzytwa. Poproszę o zdjęcia ogrodu, pokaż rezultaty przeróbek rabacianych.

Nie mam zbytnio kiedy tych zdjęć zrobić, bo albo jestem w pracy albo.. pada . Ale poszukam, coś tam cyknęłam ostatnio

Marzena2007 napisał(a)
Zdjęcia piekne to fakt, ale cieprliwośc w odpowiadaniu na posty to dopiero wyczyn

O... tak , czasem zaglądam i jak widzę, ile mam odpisać.. to idę spać

Elfik napisał(a)
... i za to Was wszystkich podziwiam!!! Bo ja to już tylko obrazki... I zawroty głowy z zachwytu!

Ja chyba też zostanę w końcu przy obrazkach, bo nie wyrabiam z czasem normalnie

barbara_krajewska napisał(a)
Aniu, dech w piersiach Twe zdjęcia zapierają!
Na nowy aparat odkładam

Basiu, dziękuję a jaki aparat masz w planie?

Olasta napisał(a)
Piękne zdjęcia robisz Aniu! I ogród masz piękny.
Zajrzałam do Ciebie bo masz w podpisie róże i faktycznie masz ich trochę. A moje w tym roku kiepsko sobie radzą z pogodą i zajrzałam po jakąs poradę. U mnie pojawiły się skoczki i na niektórych mszyce. W zeszłym roku wystarczyła gnojówka z pokrzyw, ale obawiam się że w tym roku będzie trzeba sięgnąć po chemie? Masz jakieś sprawdzone środki? Czy na razie opryskiwać gnojówką?
Poradzisz coś, słyszałam że jesteś tu guru od róż

Doczytałam o opryskach. Cudne masz róże, teraz muszę przeczytać cały wątek od początku bo widzę że dużo cennych porad dotyczących róż tu znajdę.

Witaj Olu, bardzo mi miło, że do mnie zajrzałaś
Na skoczki jako tako pomaga powieszenie przy krzewach takich lepców, jak na muchy, jak to powiesisz, to trzeba porządnie potrzepać krzewem, żeby skoczki zerwać do lotu, te w panice przylgną do pułapki, czynność trzeba w miarę często powtarzać, żeby jak najwiecej ich wyłapać. Jak to nie pomoże, to polecam Decis, on załatwi wszelkie robactwo i spokój będzie na dłużej, ponieważ ten środek krąży w roślinie i jest trujący przez dwa, trzy tygodnie.
AniaDS 21:36, 03 cze 2013

Dzidka napisał(a)
I ja grzecznie czekam na różany spektakl.

Ja też czekam.. A przez te deszcze i ochłodzenie wszystko się przeciąga

aldonaz napisał(a)
Aniu, moim różom czerwienieją wierzchołki pędów i więdną. Co im dolega i jak temu zaradzić - doradź coś? Pozdrawiam

monteverde napisał(a)

U mnie też , to chyba od zimna?

KasiaWB napisał(a)

u mnie u niektórych egzemplarzy to samo .... przyłączam się do pytania

Dziewczyny czy te pędy wiszą, jakby były omdlałe?
Taki efekt daje żerowanie bruzdownicy, która wżera się wierzchołkiem pędu i wyjada środek idąc ku dołowi, wszystkie te pędy trzeba wyciąć i spalić, żeby nie dopuścić do dalszego rozwoju larw.

Evchen napisał(a)
Anusia, cudne fotki.. rozmarzyłam się patrząc na słonko wydobywające piękno roślinek bo tu pada i pada....

U mnie też pada, ile razy próbuję wyskoczyć między deszczami na ogród... aj
Najbardziej boli, jak pogoda dopisuje wówczas, gdy akurat jestem w pracy .

monteverde napisał(a)
Aniu ale się wprawiłaś w zdjęciach ładnie uchwycona dąbrówka i czerwony kwiat truskawki, a ten biały kwiat bodziszka to do jakiej odmiany należy? pozdrawiam

Aniu, dziękuję , to Geranium phaeum 'Album' .

Anita1978 napisał(a)
Zdjęcia pierwsza klasa
U,mnie cały czas leje, nie mogę spryskać na skoczka różanego -myślisz , że to paskudztwo może wykończyć róże??????
Zapowiadają deszczowe lato a to dla róż niezbyt optymistyczny scenariusz raczej...

Anitko, nie może tak być , wypada się i będzie dobrze, ostatnie lata takie są, że maj mokry, to już chyba 3 rok z rzędu, przynajmniej w moich okolicach, że w tym czasie pada deszcz tygodniami. A potem jest laaato .
Skoczek róż nie wykończy, ale szkoda liści, nie wygląda to zbyt efektownie, gdy są całe w marmurek. Próbuj pryskać między deszczami, byle czym, byle opryskać. Nawet tym, co na mszyce, wodą z octem, może to cos pomoże?
Anita1978 21:42, 03 cze 2013

Ok, dziękuję, tak zrobię
AniaDS 21:44, 03 cze 2013

mira napisał(a)
Aniu zdjęcia obłędne ! wyobrażam sobie co będzie z różami, ale będzie raj , jak będziesz robić róże to też rób całe krzaki coby widzieć pokroje i układ kwiatów na krzaczku - aż mi się chce lecieć focić - wstyd się przyznać ale ja róż jeszcze niczym nie psykałam bo stale mi leje, a widzę że zaczyna się tam też inne życie

Z takiej mokrej pogody korzystają szkodniki, szczególnie mszyce.. te to u mnie pojawiają się stadami, jak grzyby po deszczu. Nie tylko na różach, na trzmielinach, na wierzbie, na śliwie, na czym się tylko da. Zdjęcia całych krzewów też robię, nawet dla siebie, żeby mieź porównanie jak szybko rosną lub jak marnieją. Bo mam i takie..

weronika77 napisał(a)
Aniu, za wcześnie przyszłam oglądać róże. Myślałam, że jak u mnie w pąkach, to gdzieś już kwitną.
Zbliżenia kwiatowe ładne. Pozdrawiam.

Kwitną już kwitną, ale nie u mnie, pierwsze zaczynają róże dzikie, czeroropłatkowe, szczególnie te o żółtych kwiatach. Gdyby nie ta zimnica i deszcz, kwitła by już Agnes, a tak.. jest w letargu .

MilenaP napisał(a)
przebieram już nóżkami by ujrzeć Twoje róże Choć oczy już troszkę nakarmiłam wczorajszym widokiem kwiatów różanych w ogrodzie botanicznym w Krakowie Już tam są pozdrawiam

O tam pewnie są, to moje dzikie róże mają opóźnienie, co najmniej dwa tygodnie .

asc napisał(a)
Ależ fotki Nawet przekwitły tulipan wyszedł ślicznie

Aniu :*.

JulkAd napisał(a)

Aniu cudne fotki....a ten kwiatek od jakiej roślinki, bo siem nie znam?

To geranium phaeum 'Album' .
AniaDS 21:45, 03 cze 2013

Anita1978 napisał(a)
Ok, dziękuję, tak zrobię

Anitko, jeżeli zrobisz oprysk i deszczu nie będzie przez minimum 3 godziny, to zadziała .
AniaDS 21:49, 03 cze 2013

Mam tu kilka rzucików

AniaDS 21:50, 03 cze 2013

JulkAd 21:55, 03 cze 2013

Dzięki za nazwę zapisałam...tylko gdzie ja takiego bodziszka znajdę u siebie w okolicy? pozdrówka wieczorne przesyłam i słonka życzę na jutro i cały tydzień