Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Borbetka 17:51, 17 lis 2013

Marzena2007 napisał(a)
Idealny ogród!!! Stożki tujowe będą cudowne, tuje strzyżone czesto przeczywiście zachwycją, ale towje danica to jest MISTRZOSTWO!!!

Co to za dywanik strzyżony na plasko pomiędzy kulami rośnie, ma czerwone kuleczki ???

Tujki Danica kocham, zwłaszcza jak pachną, gdy je tnę. Są takie wdzięczne za opiekę, nawet zimą, kiedy strząsam z nich śnieg. Robię to często, więc nawet zimą mam robotę, aż chce się wyjść na mróz. Dywanik to irga. Tak sobie ją cięłam i cięłam i zrobił się dywanik. Nie musiałam w tym roku mocno ciąć i dlatego są czerwone korale. W tamtych latach ciachałam częściej, aby nadać jej formę i nie kwitła mocno. Mam nadzieję, że nie ucierpiała za bardzo od sadzenia Szmaragdów i zmian po wielkich jałowcach. Trochę ją porąbałam łopatą.
zabaewa 17:53, 17 lis 2013

Jak tak patrzę na Twój ogród to wpadam w kompleksy, wiesz... Wiosną koniecznie muszę Cię odwiedzić - i jak tak sobie myślę, to jakąś fotkę przywiozę A też na wspólny wypad do pana Trawki wiosną się zamawiam
Borbetka 17:53, 17 lis 2013

asc napisał(a)
Nadżen.. Nie będę się wymądrzać, a i Monice impresario nie potrzebne, ale to cięta irga.. swoją też tak będę prowadzić Tu się napatrzyłam i stwierdziłam, że fajnie wygląda Niech tylko odżyje po przesadzeniu ...
Monika.. masz perfekcyjnie... nawet łopaty umyte.. moje ciepnięte leżą, bo ja sezonu nie skończyłam, a jak kończę to tak zimno, że mi łopat już nie chce sie myć Znów wpadam w kompleksy

Aniu, wstyd mi się przyznać, ale łopaty to umyłam pierwszy raz od 12 lat, to się i pochwaliłam . Jakoś się tak ułożyło, że w sobotę byłam wkurzona na maksa i pomyłam narzędzia. Zazwyczaj tego nie robię i stoją biedne przez zimę, potem tylko M. mi kije wymienia, bo pękają przy byle pierwszym ruchu.
Borbetka 18:01, 17 lis 2013

Robaczek napisał(a)
Cześć Sąsiadka
Zwiedziłam Twoj ogród od początku i podziwiam dzieło, masz bardzo fajne strukturalne rośliny, tworzące dojrzały ogrod. Danici wzdluz podjazdu robią świetny efekt, sad i pięknie skomponowane rabaty dopełniają reszty. Wiem, ze narzekasz na jałowce, ale wielu dałoby się pokroić za taki zywoplot Swietnie na tle Sky Rocketów wyglądają miskanty Morning Light - idealny duet kolorystyczy! Ażurowa forma traw prezentuje się bajecznie na tym tle..ja bym dosadziła więcej
Zywoplociki bukszpanowe idealne, systematyzują i porządkują przestrzeń.
Poproszę namiar na zakupy bukszpanów, będę potrzebować takie sadzonki na zywoplociki właśnie.
Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję obejrzeć ogrod na żywo

Robaczku, Morning Light mam 3 sztuki, a nowe nasadzenia to Gracilimusy. Zastanawiałam się czy je dalej pociągnąć, ale pomyślałam, że za długa ta rabata z jednym gatunkiem. Myślisz, że byłoby dobrze posadzić je dalej? Zobaczę w przyszłym roku jak się sprawdzą. W tym rzędzie najbardziej nie pasuje mi wierzba na kijku i taka kolczasta roślina też na kijku co ją tnę co rok, okropna jest i kłuje potwornie, ale czekam aż rząd przed starymi nasadzeniami trochę dojrzeje, to będzie zupełnie inny widok. Potrzeba czasu niestety, bo tam więcej cienia niż słońca i rośliny rosną wolniej.
Wydedukowałam, że swój ogród masz. Czekam kiedy zdecydujesz się go pokazać.
Zapraszam do mnie zawsze. Ostatnio tylko z Wietrzykiem zmarzłyśmy. Chyba trzeba poczekać do wiosny.
Borbetka 18:04, 17 lis 2013

zabaewa napisał(a)
Jak tak patrzę na Twój ogród to wpadam w kompleksy, wiesz... Wiosną koniecznie muszę Cię odwiedzić - i jak tak sobie myślę, to jakąś fotkę przywiozę A też na wspólny wypad do pana Trawki wiosną się zamawiam

Oj bardzo chętnie i pewnie Monia Holandia też pojedzie z nami, bo ma blisko. I pewnie inne koleżanki też. Będzie fajnie, a Pan Trawka interes zrobi . Tylko to nie wczesną wiosną, wtedy nie ma co oglądać jeśli chodzi o trawy prawda? W tym roku posadziłam kilka gatunków i zobaczę które są warte dalszej uwagi. Martwi mnie tylko Hakone, zmarzła we wrześniu. Mam nadzieję, że odbije. Nie wygląda dobrze. Powiedziałabym nawet, że szpeci rabatę.
A w odwiedziny zawsze zapraszam
Robaczek 18:58, 17 lis 2013

To ja też się piszę na wypad do Pana Trawki
Jak zobaczę na żywo to postaram się podpowiedzieć w kwestii trawek, choć raczkuję w temacie i sama dopiero posadziłam kilka. Ale bardzo mi się spodobały w kilku ogrodach i szukam miejsca na następne. Niestety, ogrod mam znacznie mniejszy niż Twoj i miejsca w deficycie
Ogrod pewnie pokażę zimą, będzie wiecej czasu na wirtualne spotkania towarzyskie
ewa004 19:41, 17 lis 2013

Ooo do Pana Trawki to i ja się dokoptuję
Buziam jeszcze niedzielnie
Anabell 19:54, 17 lis 2013

Widzisz Moniko! po marudziłaś we wrześniu nic się dzieje w Twoim rejonie, a tu same znajomości i odwiedziny. oby tak dalej.
Lubię oglądać u Ciebie Daniki. Te duże wiążesz sznurkiem przed zimą by śnieg je rozłamał?
Borbetka 20:06, 17 lis 2013

Anabell, nie wiążę. Pilnuję, aby śnieg nie robił szkody.
No to mamy wypad wspólny. Bardzo się cieszę dziewczyny.
Borbetka 17:22, 19 lis 2013

Proszę o pomoc w zmianie tego miejsca, zaznaczyłam kreską, co mało widoczne:

Zupełnie nie wiem co z nim zrobić. Jest to taka już gęstwina zadarnień, że po pierwsze żal, a po drugie czy da się ewentualnie wykopać coś? To miejsce jest tuż przy bramie, na samym widoku, kiedy ktoś przechodzi, dalej jest żwirowy sad po prawej, zdjęcie nie zmieściło. Jak widać wszystko po jednym, bez sensu. Nie podoba mi się ta trzmielina jako taki dziwny dywan. Nigdy nie dorosła tak jak irga i jałowiec po bokach. Zawsze tam deptam, bo nie mogę się dostać nijak na tyły tej rabaty. Za cyprysem na bonzai jest piękny klon palmowy, którego nie widać, a za klonem są żółte żywotniki. Myślałam, żeby wyrzucić pęcherznicę i ognika i dalej dosadzić żółtych żywotników, ale przód tej rabaty też mi się nie podoba. Macie jakieś pomysły? Liczę na pomoc, bardzo.