Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Sebek 23:41, 12 maj 2013

Świerki są idealne - świetny zakup
00:37, 13 maj 2013
Już byłam pod Twoimi świerkami Swierki bardzo ładne, chcesz by rosły swobodnie, czy zamierzasz przycinać? Jak gęsto je sadzisz?
Drzewka sadzisz sama? Masz kamienistą ziemię, to koszmar nawet wykopać dołek, mam nadzieję, że tego nie robisz, a masz jakieś męskie ramię do pomocy. Ja nie kopałam niczego większego u siebie, bo czasem trzeba było użyć nawet innego narzędzia niż łopata, by przebić się przez kamienie.
Odpocznij i ogrzej się przy kominku, niczego nie przyspieszaj.
Co do trawnika przy tujach, to oczywiście przy żywopłocie jak najbardziej trawnik możesz zakładać, tylko jeżeli tuje zacieniałyby trawę to wybierz mieszankę nasion z przeznaczeniem na trawnik do cienia, są też mieszanki z nasionami do cienia i na słoneczne miejsca. U mnie, pas trawnika pod żywopłotem był ładny przez dwa lata, teraz jakieś pół metra szerokości zdominowane jest przez mech, choć ziemia nie jest kwaśna, ale tam po prostu nie dociera słońce. Z mchem walczę - raz ja wygrywam, raz on
Będziesz żywopłot ciąć i formować, pomyśl, by mieć łatwy do niego dostęp. Zawsze możesz zmienić koncepcję. Trawnik to zdecydowanie najbardziej wymagająca część ogrodu, ale ja mam maleńki, więc wszystkiego jest niewiele.

No i Dajanko kochana Jak przyjadę do Krakowa spotkamy się w jakiejś kawiarence, albo ogrodzie botanicznym, albo Lasku Wolskim, albo gdzieś w pobliżu Ciebie, na łące, w parku... gdziekolwiek, ale żebyś nie miała tremy, nawet troszeczkę Albo może jeszcze nie teraz, tylko za jakiś czas, gdy już będziesz czuła się komfortowo
Nie patrzę na nic oceniając, sama też nie posiadam niczego wielkiego, oprócz moich najbliższych i niczego nie potrzebuję więcej.
Jola jeszcze jest ze mną do końca maja i być może właśnie z nią przyjadę do Krakowa.
Miłego snu
dajana 13:53, 13 maj 2013

Nie żartuj Iwonko nawet gdybym w pałacu mieszkała to trema i tak by była .Na żadnej łące, tylko u mnie moja droga sie spotkamy z córcia oczywiscie cię zapraszam.Muszę poznac szczescie swej przyjaciólki Wezmę urlop na ten dzień i cały bedzie dla nas nawet dwa nie tylko jeden .Popatrzysz na moją działke swym okiem, ruszymy wyobraznią i pomozesz mi bardzo w decyzjach co dalej z tym fantem zrobic,liczę na ciebie .Chyba by mi serce pękło gdybyśmy się na łące spotkały.A moje kije do pomidorów ? ha,ha . kończac ten temat wyjaśnię ci cos jeszcze lecz nie w tym miejscu Wracając do swierków to powiem szczerze ze nie wiem jak wygladaja najładniej czy formowane czy swobodnie rosnące Bałabym sie przycinac nie majac wiedzy jak to robic ale juz wiem kto mi pokaże i doradzi Myślę że nie trudno odgadnąć kto U mnie trawnika tez duzo nie bedzie bo prostego terenu nie jest wiele a na skarpach i wzniesieniach beda rosliny nie trawa .Kupiłam juz dawno trawe taka jak podprowadziłam kiedys synowi aby miec taka sama wszedzie To mieszanka wszystkich traw pan mówił ze jest dobra ale nie wiem czy mówił prawdę Pierwsza trawka juz wschodzi i o dziwo bez jednego chwastu co mnie bardzo cieszy Musze lecieć. Tymczasem do wieczora Buziaki posyłam
dajana 13:56, 13 maj 2013

Sebek napisał(a)
Świerki są idealne - świetny zakup

Bardzo sie ciesze twoją opinią ,doswiadczone oko w cenie .Pozdrawiam cie miło Sebku
dajana 14:40, 13 maj 2013

Iwonko sadzę w odległosci jeden od drugiego metr taką samą odległośc zachowuje od siatki .Przeczytałam kiedys taką informacje u Danusi. Na pewno chce zrobic z nich zasłonę lecz nie wiem czy w formie zywopłotu czy swobodnie rosnacych .Sa tak piekne ze chyba szkoda takich okazów okaleczać, mam na mysli wysokośc Mam czas na decyzje ,dopiero mają 150 cm Miłe igiełki i pieknie zageszczone od dołu na tym mi własnie zalezało .Rosną od wschodu i nie wiem czy nie beda miały za duzo słonca ale podlewac bede codziennie a przy okazji zacienią mi moją patelnię Wszędzie mam masę słońca Wrecz tropik a w takich warunkach rosliny sie meczą pomimo podlewania .Mam wiele korzysci z tych świerków .Na jesień dokupie jeszcze kilkanascie kiedy koparka wyjmnie mi te skały pod lasem .Ta skarpa na której sadzę w obecnej chwili nie ma kamieni, jest usypana z dobrej ziemi lecz trzy lata temu Musze ją przekopac i oczyscic z chwastów Ukształtuje docelowo kiedy przywioze i kupie kamien .Pokaze ci na zdjeciu jak przyjedziesz swój plan Sadzi sie bardzo lekko i prosto Nie potrzeba głeboko kopać Pan który mi je przywiózł ( Anetki znajomy) pokazał jak mam sadzic Żeby kazda praca była tak prosta to ja bym juz ogód miała bardziej klarowny .Niestety meskich rak nie mam O przepraszam mam, ale nie mogą wykonywac tak cięzkiej pracy On ma szczęscie ze w ogóle zyje wiec nie moge liczyc na taka pomoc Musi się oszczedzać aby zyl jak nadłuzej .Radzę sobie kochana radzę .Koniec pracy na dzisiaj zmykam do domku Nie pada pokopie troszke moze ze dwa nastepne posadze Dobrego dnia Iwonko tobie i córci zyczę
15:01, 13 maj 2013
Dodam szybko, bo czas tu jest ważny by podjąć właściwą decyzję Sadzisz drzewa, które w przyszłości osiągną duże rozmiary. Jeśli nie będziesz ich formować, to odległość sadzenia jest istotna, bo potrzebują dużo światła by nie tracić igieł i ładnie się prezentować. Formowane, tworzące żywopłot, też wymagają pewnej odległości od siebie by efekt później był zadowalający i nie zabierały sobie wzajemnie światła i pokarmu, a przez to nie traciły igieł. Nie jestem tu ekspertem w żadnym razie Ja nie mam doświadczenia z nimi i tylko zwracam uwagę na to, byś uniknęła błędów mogła cieszyć się ich urodą przez następne lata.
Pod tym adresem znalazłam zdjęcie ciętego drzewka ("w kopkę" ) i opinię ogrodnika, że to łatwe zajęcie,
http://ryszard1948.flog.pl/wpis/1332918/swierk-
ale czytałam też i takie, że formowanie jest czasochłonne i czasami trudno uzyskać zamierzony efekt. Wyobraź sobie jak będą wyglądały za kilka lat i daj im tyle miejsca, by miały swobodę się rozrastać, a jeśli żywopłot, to chyba odległość nie mniejsza niż 1 metr, właśnie tak jak sadzisz. Też myślę, że ładne będą duże drzewa, bo masz dużą działkę, i w cieniu milej jest posiedzieć. odetchnęłam, że ziemię masz już częściowo przygotowaną i nie musisz usuwać kamieni Pokażesz mi co zamierzasz zrobić i zrobimy burzę mózgów, tak najlepiej tworzy się pomysły, a potem wybierzesz te, które są Tobie bliskie sercu. Wiesz przecież jakie są twoje marzenia, powoli, stopniowo je zrealizujesz. Ja kiedyś na przykład mówiłam "...nigdy ogrodu mieć nie będę", a tu proszę mam, choć nie mój własny, ale mam

Coś jeszcze dla Ciebie wyślę inną drogą
Serduszko całe Ci wysyłam

Janina 19:02, 13 maj 2013

Dajanko ależ masz piękne serby też bym takie chciała. Piszesz że sadzisz co 1m, one kiedyś Ci się ze sobą zetkną ale chyba mogą tak rosnąć bez przycinania.Powiedz mi ,wykładasz tam za świerkami kamieniami?
KasiaWB 21:54, 13 maj 2013

Dajanko, śliczne serby, gęściutkie z góry jeszcze ich nie tnij, niech rosną w górę radośnie jak osiągną zadowalającą Ciebie wysokość wtedy możesz ciachnąć, chyba że puścisz je wolno w górę bez cięcia - decyzja należy co Ciebie ja swoje w tym roku cięłam na rozgałęzieniach w celu zagęszczenia, bo wyglądają mniej atrakcyjnie niż Twoje ) narazie moje mają ok.2 m i planuję je wypuścić do 4-5 m i wtedy ciachnąć z góry.
Zaglądam do Ciebie i zawsze podziwiam Twoją ciężką pracę będzie jak w bajce domek śliczności świetnie dobrałaś latarnię
Pozdrawiam
dajana 22:06, 13 maj 2013

Janina napisał(a)
Dajanko ależ masz piękne serby też bym takie chciała. Piszesz że sadzisz co 1m, one kiedyś Ci się ze sobą zetkną ale chyba mogą tak rosnąć bez przycinania.Powiedz mi ,wykładasz tam za świerkami kamieniami?[/quote

Wykładam Janinko z powodu zarośniętej nieużytkowej działki za mną.Wszystkie chwasty do mnie lecą przez siatkę i pod ziemią Oprócz tego psy się podkopują.Nie wygląda to zbyt ładnie ale kiedy świerki urosną nie będzie widać kamieni Pod kamieniami jest szeroka deska i włóknina zwana szmatą ale tylko pod kamieniami dalej nie .Mam nadzieję że chwasty mnie opuszczą dzięki temu .Witam cię serdecznie masz już swój komputer? Serby to nie moja zasługa lecz Anetki takiej ślicznej lekko ubranej blondynki z uśmiechem anioła Oczywiście z naszego forum chwalę się ale z radości dozwolone .Przywiozła mi pod same drzwi a jechały z centralnej części Kraju, kawał drogi
dajana 22:18, 13 maj 2013

KasiaWB napisał(a)
Dajanko, śliczne serby, gęściutkie z góry jeszcze ich nie tnij, niech rosną w górę radośnie jak osiągną zadowalającą Ciebie wysokość wtedy możesz ciachnąć, chyba że puścisz je wolno w górę bez cięcia - decyzja należy co Ciebie ja swoje w tym roku cięłam na rozgałęzieniach w celu zagęszczenia, bo wyglądają mniej atrakcyjnie niż Twoje ) narazie moje mają ok.2 m i planuję je wypuścić do 4-5 m i wtedy ciachnąć z góry.
Zaglądam do Ciebie i zawsze podziwiam Twoją ciężką pracę będzie jak w bajce domek śliczności świetnie dobrałaś latarnię
Pozdrawiam

Kasiu niech sobie rosną bo nie wiem jeszcze jak się je tnie Dopiero w tym roku nauczyłam sie ciąc tuje ale je ostrzygłam bezlitośnie Teraz dopiero widzę że mogłam to zrobić wcześniej .Czym podlewasz swoje Serby? oprócz wody stosujesz coś .Tak sobie myślałam czy kurzym złotkiem można chociaż raz do roku podlać kiedy się już dobrze zakorzenią Póki co nie ryzykuję Kiedy się uporam z tymi moimi kamieniami jesienią dokupię ich jeszcze .Mnie też się podobają ,dziękuję za miłe słowa Latarnia się wyleżała dwa lata ,czas najwyższy było ją zamontować.I ja pozdrawiam cię serdecznie