Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

Urszulla 07:31, 14 kwi 2013

Czytam o marzeniach o nowoczesności popieram, wąż zbrojony musi być

Czytam o wycieczkach do Holandii
agata_chrosc... 18:58, 14 kwi 2013

Marzena2007 napisał(a)

I pomyśleć, że zaczęło się od dziury w holenderskiej ziemii

no co Ty Marzenka! an przez chwilę mi do głowy nie przyszło, że mam jakiś udział w tych peregrynacjach. Holandia broni się sama
agata_chrosc... 18:58, 14 kwi 2013

monteverde napisał(a)

i wzajemnie:
agata_chrosc... 19:00, 14 kwi 2013

ewalm napisał(a)
To może my się odważymy za dwa tygodnie ? Powstał przed chwilą śmiały plan ale na razie bardzo mglisty. Keukenhoff też jest kuszące, a to sprzyja kierunkowi na północ.

no to ja mam nadzieję, że plan sie skrystalizuje Za dwa tygodnie Keukenhof będzie w rozkwicie. A i moje tulipany powinny już wszystkie się pokazać. Planujcie i aby szybko
agata_chrosc... 19:05, 14 kwi 2013

bociek napisał(a)
Fiufiu, zaczynaja sie naloty dywanowe na Holandie Tzn. ogrodowiskowe chcialam napisac

Agatko, nie mam automatycznego weza, ale wydaje mi sie, ze powinnas zwrocic szczegolna uwage na material z ktorego waz jest zrobiony. Musi byc mocny. Ja mialam taki najtanszy i go przeklelam bo mi sie bez przerwy zaginal. W koncu M kupil mocniejszy i jest bajka Ale automatyczne zwijanie brzmi kuszaco

Buziam

A niech nalatują jak najwięcej. mam nadzieję, że i Bociek lotem koszącym kiedyś zawita. Lepiej wcześniej niż później a bo to wiadomo ile jeszcze człowiekowi pisane?
A co do węża to ja już zapodałam, że tylko takiego najdroższego, potrójnie zbrojonego, ze wszystkimi bajerami! I niech tam sobie gadają , że snobuję się na profesjonalnego ogrodnika czy tam coś. mam tak dosyć tego skręcającego się węża, że gotowa jestem zapłacić jak za zboże. Tylko czy on, ten wąż, powinien być na zwykłym bębnie, na przykład takim na kółkach, czy lepiej na takim zwijanym jak odkurzacz. To drugie jest na pewno wygodniejsze, tylko czy wytrzyma dłuzej niz jeden sezon. oto jest pytanie - dlatego postawiłam tę kwestię na tak zwanym forum, bo a nóż widelec ktoś ma cos takiego jakis czas i moze coś napisać. Ale jeśli nie, to chyba pionierką zostanę
agata_chrosc... 19:06, 14 kwi 2013

Urszulla napisał(a)
Czytam o marzeniach o nowoczesności popieram, wąż zbrojony musi być

Czytam o wycieczkach do Holandii

ano musi!
Holandia niedaleko, nawet na upartego rowerem można dojechac
agata_chrosc... 19:15, 14 kwi 2013

Moi drodzy! Dzis był pierwszy dzień najprawdziwszej wiosny. Nareszcie bez kurtek, w cienkim polarku, a i w tiszercie na upartego też, dało sie godzinami siedzieć w ogródku i popracowac bez odmrożeń! na prawdę pięknie. Cały czas miałam wrażenie, że ile razy przechodze obok mojej tulipanowej rabaty (jednej z trzech), to przybywa kolejny tulipanowy pączek. I chyba tak było w istocie, bo na koniec dnia juz niemal wszystkie wczesne tulipany czyli na rabacie biało-pomarańczowo-żółtej mają juz pączki widoczne gołym okiem! Ciekawe kiedy pokaże się ten pierwszy kwiat??
Trochę obfociłam to i pokażę:

oto świat z punktu widzenia doniczki z ompozycją wiosenną

a tu nietypowe szfirki o liściach jak tulipany. Mją nieco inny kolor - taki wpadający w fiolet

a tu te najzwyklejsze, klasyczne

i jeszce raz świat z perspektywy doniczki - po prawej widac też oryginalne szafirki, te z kolei są jaśniejsze niż te najpopularniejsze

agata_chrosc... 19:25, 14 kwi 2013

żonkile lada chwilą wyjdą z łupinki

a tu tulipany z czosnkami dużymi oraz malutkimi, chyba główkowe się nazywają. A w tle trzcinnik już całkiem spore nowe listki ma

i puszkinia z kłosówką, a w tle widać czerwone pędy róż oraz kępy niezapominajki samosiejki. w zeszłym roku dostałam od teściowej małą kępkę niezapominajek i tak sie rozsiała ta kępka, ze całe łany teraz mam. Akurat bardzo lubię niezapominajki więc bardzo mnie to cieszy

KasiaWB 20:18, 14 kwi 2013

Cuuudownie
Gabriela 20:47, 14 kwi 2013

Tak jak Kasia z Bawarii i Ty Agato mieszkasz w ciepłym kraju, mimo tej zimnej wiosny. Śliczne te kompozycje w donicach.