Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród w cieniu drzew

Mój ogród w cieniu drzew

Gosiniak 10:20, 28 maj 2013

Kranania świetnie radzi, musza być rośliny pasujące to tego klimatu i znoszące cień, jak najbardziej hosty,horti, które pięknie tam będą wyglądać. A tobie gratuluję pomysłu, bo już widzę jak wszyscy bijemy się żeby sobie tam przysiąść.
Pytałaś u mnie o berberys- to odmiana bagatelle, trzeba pamiętać żeby miała dużo słońca, bo inaczej nie będzie bordowa tylko zielona.
renatamama3 11:24, 28 maj 2013

Witaj Netko ,była tu kiedyś cichaczem ,dziewczyny dobrze raczą ,horti ,trawa ,hosty .Byłam 2 tygodnie temu w Jaworniku w szkółce Jawor ,hosty mieli po 7 zł a trawki od 2,60 do 15 zł za duże okazy ,a po horti wybieram się do Krzywaczki ,mają różne 8 do 12 zł .pozdrawiam
Maria667 11:49, 29 maj 2013

Witaj Netko!
Piękny ten zakatek wśród drzew. Obsadź go cieniolubnymi i zrobi się z tego najbardziej romantyczna rabata
beta 10:28, 31 maj 2013

Ależ piękny ten zakątek z ławką!!!....Dziewczny super radzą...mogę tylko dodać, że ja horti to po obu stronach ławki bym dała

pozdr
Tina 12:48, 07 cze 2013

Ja też wiele bym dała za choć trochę cienia pod drzewami, niestety u nas w upał jest jak na patelni. Dobrze, że mamy zadaszony taras od wschodniej strony. Taki lasek to skarb
renatamama3 22:04, 07 cze 2013

Netka Limkę kupiłam w środę w Jaworniku po 10 zł ,mieli ładne okazy ,mieli też hosty po 7 zł ,kilka odmian .
Netka 22:53, 28 cze 2013

Dziewczynki chwilkę dłuższą mnie nie było, bo zaliczyliśmy małą "powódź" w ogrodzie i naprawialiśmy, co zostało podniszczone Przyszła olbrzymia ulewa i po drugiej stronie drogi zamulony rów nie zebrał wody z pól i ta przewaliła się przez drogę prosto do naszego ogrodu ( nasza działka jest nieco poniżej drogi ). Na szczęście rośliny ocalały, ale świeżo wysypany żwirek na powstającej rabacie z ławeczką po prostu wypłynął wraz z nurtem płynącej wody Ech, bardzo nam było żal naszej pracy i pieniędzy, które wydaliśmy A teraz dalej mokro i mokro

Kraaniu dzięki za odwiedzinki i dobre rady Posadziłam narazie 3 sztuki hortensji Limelight po tej stronie ławeczki, gdzie jest więcej miejsca na rośliny, a po tej drugiej tylko kilka sztuk żurawki Southern Comfort, ale jestem zawiedziona, bo w cieniu nie ma tak ładnych kolorków, jakich się spodziewałam Także nie wiem, czy ich nie wysadzę. Ciągle brakuje mi kolorów ( u mnie jest wszędzie tylko zielono ), dlatego myślałam o żurawce jakiejś czerwonej ( Georgia Peach ) na samym przodzie rabaty.
A ten bluszcz na drzewa puszczony, to ile sadzonek przy jednym drzewie trzeba by posadzić ?

Gosiu no właśnie dlatego ubolewam, że czerwone berberysy u mnie nie mają szans na piękne kolory przez ten cień a tak lubię np. admiration ...

Marysiu witam Cię w moich skromnych progach

Justynko, Beatko narazie nie ma jak posiedzieć na tej ławeczce przez te stada komarów

Renatko to faktycznie fajne ceny. Ja kupiłam Limki w Wieliczce po 17 za sztukę a hosty generalnie po 12 kupuję.

pozdrowionka
Topola 16:47, 30 cze 2013

Rewelacyjne drzewa, co ja bym dał za takie naturalne "ocieniacze". U mnie zupełnie inaczej, wszędzie skwar. Pozdrawiam serdecznie.
kraania 21:55, 30 cze 2013

Netka napisał(a)

[b]Kraaniu
dzięki za odwiedzinki i dobre rady Posadziłam narazie 3 sztuki hortensji Limelight po tej stronie ławeczki, gdzie jest więcej miejsca na rośliny, a po tej drugiej tylko kilka sztuk żurawki Southern Comfort, ale jestem zawiedziona, bo w cieniu nie ma tak ładnych kolorków, jakich się spodziewałam Także nie wiem, czy ich nie wysadzę. Ciągle brakuje mi kolorów ( u mnie jest wszędzie tylko zielono ), dlatego myślałam o żurawce jakiejś czerwonej ( Georgia Peach ) na samym przodzie rabaty.
A ten bluszcz na drzewa puszczony, to ile sadzonek przy jednym drzewie trzeba by posadzić ?

Ja sadzę po trzy sadzonki na drzewo. Jak wsadzisz wiecej to szybciej się zarośnie .
AlicyaLK 11:39, 01 lip 2013

Witaj Anetko, w związku z faktem, że mój ogród też jest w cieniu drzew zaznaczam sobie Twój wątek do poczytania od dechy do dechy ... ale to już wieczorem
Pozdrawiam Alicja