Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródkowy chaos u monitki

Ogródkowy chaos u monitki

Anita1978 07:09, 07 mar 2014

Znalazłam u AniDS
"Do cięcia róż przystępujemy w kwietniu - najlepiej w połowie miesiąca, gdy nie ma już możliwości wystąpienia przymrozków.
U młodych krzewów róż - posadzonych rok wcześniej - wszystkie pędy obcina się na 4 oczka - 20 - 40 cm.
U starszych krzewów - najpierw wycinany pędy słabe, przemarznięte, krzyżujące się, chore.

Cięcie róż historycznych kwitnących raz - przeprowadza się po kwitnieniu - najpierw wycina się pędy zagęszczające krzew, cienkie, słabe, a następnie pędy przycina się na 1/3 wysokości.
Wiosną przycinany tylko pędy które zmarzły.

Cięcie róż historycznych powtarzających kwitnienie - najpierw usuwamy najstarsze pędy, najsłabsze, chore, nadmiernie zagęszczające koronę, potem pędy skracamy o 1/3 długości pędu.

Cięcie róż wielkokwiatowych - wycinamy najsłabsze pędy, chore, zostawiamy najsilniejsze pędy i ucinamy je nad 3 - 5 pędem. Odmiany silnie rosnące możemy ciąć nawet nad 5 - 8 pąkiem.

Cięcie róż wielokwiatowych - rabatowych - wycinamy słabe i chore pędy, przeciętnie pędy tnie się na wysokość 30 - 50 cm, i zostawia 5 - 10 pędów. Nisko rosnące odmiany przycina się na wysokość 20 - 30 cm, silne rosnące 40 - 60 cm.

Cięcie róż okrywowych - róże te nie wymagają silnego cięcia, przeważnie podcinamy je co kilka lat, na bieżącą usuwa się chore pędy, uszkodzone oraz te które wychodzą poza ustaloną granice. Przycina się też gałęzie uszkodzone przez mróz."
Anita1978 07:14, 07 mar 2014

Dodany 07:13, 07 mar 2014 edytuj
I jeszcze takie

"Należy pamiętać o - kilka przykazań:

- cięcie wykonujemy w kwietniu,
- w dniu słonecznym i bezdeszczowym
- sekator musi być ostry
- cięcie wykonujemy skośnie nad oczkiem
- oczko musi być skierowane na zewnątrz krzewu
- cięcie musi być przeprowadzone do 1 cm nad oczkiem
- zbyt bliskie cięcie może spowodować wyłamanie pędu w przyszłości
- duże rany zabezpieczamy np Funabenem
- cięcie sanitarne polega na wycięciu wszystkich pędów słabych, chorych, przemarzniętych, uszkodzonych
- po cięciu sanitarnym przeprowadzamy prawidłowe cięcie
- w celu odmłodzenia krzewu wycinamy też najstarszy i najgrubszy pęd albo 2 lub 3 najstarsze
- należy pamiętać o odkażaniu sekatora po każdym cięciu - ochrona przed guzowatością korzeni"

"Cięcie sanitarne.
- wykonywane jest przed właściwym cięciem róż
- polega na wycięciu wszystkich pędów które:
są słabe, uszkodzone, przemarznięte, chore, krzyżujące się ze sobą.
- zostawia się silne, grube pędy - od 3 do 5."
Anita1978 07:15, 07 mar 2014

Mam nadzieję, że nie gniewasz się za wstawienie tych info? Ale u Ciebie też kilka miłośniczka róż więc może się przyda
Joaska 10:27, 07 mar 2014

Anita super streszczenie a ja już iałam ochote na ciachanie moich róż, tak że chyba jeszcze poczekam
Anita1978 10:46, 07 mar 2014

Nie ciachaj jeszcze, te ciepłe dni to tylko zmyłka taka, jeszcze jest chłodno! Pozdrawiam
popcorn 11:43, 07 mar 2014

Wow, poczytałam, mądrzejsza jestem
pozdrawiam!!! Monitkę i Anitkę
bociek 12:15, 07 mar 2014

Oj, kolcaki atakuja A juz mialam sadzic Chopina, ale zrezygnowalam

Moniska, macham.
Madzenka 14:23, 08 mar 2014

W kwietniu a i owszem cięłam róże rok temu, teraz juz najwyższy czas był u mnie, forsycja sąsiada pęka
monitka 21:54, 08 mar 2014

Anitko no pewnie że się nie gniewam dzięki Tobie bez szukania mam potrzebne informacje. Już je sobie kopiuje do notatnika żeby mi się nie zawieruszyły

Dziewczyny ja jednak będę konsekwentna. Róże potnę jak forsycje zakwitną. Ten tydzień ma być u nas ciepły więc może to to już niedługo

Ewo, Anitko, Karolino, boćku, Marzenko bardzo Wam dziękuję za odwiedziny. Lubię jak do mnie zaglądacie
Nikita 22:05, 08 mar 2014

Zaglądam i swój ślad zostawiam. Pozdrawiam wiosennie, miłej niedzieli życząc