Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jesienny ogród

Mój jesienny ogród

popcorn 07:39, 26 lis 2012

Napisz jak tam, koniecznie!
Klamber 02:31, 29 lis 2012

Witajcie po chwili nieobecności, czy pamiętacie mnie jeszcze?Dopiero dziś założyli mi neta, prawie dwa tygodnie bez niego prawie wieczność ale jakoś dałem radę. U mnie wszystko OK , ogólnie jest super. Podróż była ciężka dwie noce nie przespane przed wyjazdem i trzecia w samolocie, w tym trzecim to już spałem całą drogę. Lot z Toronto do Kelowna, trwał 3 godziny, najśmieszniejsze było to, że leciałem ze słońcem i trwał przez cała drogę dzień. Przez ocean leciałem Boeingiem-777, wielka maszyna ,silnik wielkości autobusu. Z Kelowna jeszcze 40 km samochodem i w końcu wylądowałem w Vernon. Mieścina sporaśna, ulice jak w stanach, miasto podzielone na kwadraty. Mieszkam przy 32ave. Miasto przecina droga szybkiego ruchu, HWY97A i jest to 32st. Vernon leży w dolinie i okrążone jest górami, dość wysokimi gdyż często są w chmurach, szczegółów jeszcze nie znam, z trzech stron są jeziora Swan, Kalamalka i największe mające 135 km długości Okanagan. Do jeziora mam 3 kilosy jeszcze nad nim nie byłem ale codziennie oglądam je z góry, będąc na budowie, piękny widok mam stamtąd. Jestem wysoko, dziś chmury lizały dach budynku. Trochę jestem zawiedziony ogrodami, tu w mieście prawie ich nie ma albo są mini, powiem że ludzie tu żyją bardzo skromnie, przynajmniej w mieście, poza jest trochę lepiej, większe domy i place. Ptaków również bardzo mało ale za to podziwiam samochody, czyli moje ulubione pick'upy, jest ich bardzo dużo pewnie 1/3, nie wspomnę o tirach, od nich to w ogóle mózg się lasuje. Na razie jest ciepło choć w górach leży śnieg. Na Indian Sumer się nie załapałem, gdyż już przed moim przyjazdem 3 razy padał śnieg i liście zleciały. Przed domami rosną podobne krzewy i drzewa jak u nas, choć przeważają różne rodzaje świerków i wielkie tuje. Oczywiście najwięcej jest różnych odmian klona, widać dużo berberysów i trzmieliny oskrzydlonej, są derenie od czasu do czasu lipę, surmie, kasztanowce, jest dużo wierzb, głogów i akacji. Tak to wygląda w wielkim skrócie. Nie miałem netu przez dwa tygodnie a na mieście wifi niby jest ale nie działa. Net kosztuje mnie 30 dolców+50 kaucji za modem .Teraz może wstawie fotek na przywitanie, na pewno jesteście ciekawi, na początek pokażę miasto w którym mieszkam. Myślę że jest wielkości mojego czyli ok. 50 tyś. stacji benzynowych jest z 15 a marketów przynajmniej 20 a ludzi w nich bardzo mało nigdzie nie ma tłoku ani korków, pieszych prawie nie ma wszyscy jeżdżą samochodami. Jest ciepło a śnieg jest tylko wysoko w górach.

Ciekawy jestem kto pierwszy mnie zauważy,ja dopiero przyjechałem z budowy, godzina 17, jest pochmurno i 1ºC. Pozdrawiam i zyczę Wam miłego dzionka
vita 07:41, 29 lis 2012

Nareszcie sie odezwałeś, mam nadzieję, że polubisz nowe miejsce na tyle, że będziesz się dobrze czuł.
Wszystko przebiegło zgodnie z planem, długa podróz szczęśliwie minęła. Pokazuj nam więcej. Dzięki za fotki
popcorn 08:00, 29 lis 2012

Dobrze że jesteś! Pokazuj dalej Trawki jakieś widzę
pozdrawiam, trzymaj się tam!
jotka 08:00, 29 lis 2012

Też Cie widzę I będę podglądać to co podeślesz z dalekiej Kanady. Trzymaj sie ciepło
Bogdzia 08:19, 29 lis 2012

Witaj Robert, fajnie że juz sie odezwałeś ale szkoda że tych kolorowych klonów nam nie pokażesz. Trudno. Dzięki za relację i jak zwykle piękne zdjęcia. Serdeczne pozdrówka i czekamy na więcej choc pora roku nie sprzyja robieniu zdjęc.
hanka_andrus 08:20, 29 lis 2012

Na górze budowlanej uważaj na siebie.....i przeciągi!U nas już liście spadły,ale zachowałam dla ciebie jeden.
Jakiś ładny skwerek już wyczaiłeś. Jakieś weekendy wolne będziesz miał?
Pozdrawiam.
zbigniew_gazda 08:30, 29 lis 2012

Robercie też biegnę się przywitać. Foty piękne i pokazuj ich jak najwięcej. Benzyna po ile jest ? Pozdrawiam.
Klamber 08:35, 29 lis 2012

Cieszę się że nie Zapomnieliście o mnie.
Vito, podróż była OK, myślałem że będzie gorzej, ludzie tu bardzo mili, na budowie też. Mieszkanko super.
Karola, trawek jest tu dość sporo, pewnie dla tego że ogródki malutkie
Jolu, cieszę się że jesteś. Trzymam się ciepło na dworze ciepło w domu i na budowie też, pracujemy w krótkich rękawkach, Tubylcy to prawie się wcale nie ubierają zimowo, jak wisiałem pól godziny na telefonie w markecie to kilka osób przyjechało w krótkich spodenkach i podkoszulce a ja w czapce i rękawiczkach
Znów pokażę trochę miasta, fotek mam ze 200. Co niedzielę robię piesze wycieczki na cały dzień w ostatnią zrobiłem 40 km i ledwo wróciłem tydzień wcześnie było jeszcze gorzej i musiałem wracać stopem, wysiadła mi noga w prawym biodrze i nie mogłem już maszerować. Jeszcze fotki i idę spać u mnie środa 23;26 miłego dnia wszystkim.

popcorn 08:40, 29 lis 2012

Ładnie tam dobrej nocy!