Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jesienny ogród

Mój jesienny ogród

Klamber 19:31, 23 gru 2013

Witam Was,świątecznie.
Bogdziu i Moniko, bardzo dziękuje za życzenia.
W Toronto zapowiadają się kiepskie święta w zimnych domach i po ciemku. Nadal nie mam prądu, pojechaliśmy na robotę i zawróciliśmy gdyż tam też ciemno i zimno. Bardzo dużo połamanych drzew i gałęzi, pozamykane drogi świateł na skrzyżowaniach brak a dziś dużo samochodów bo ludzie do pracy jadą i korki. Tu w ogóle ludziska nie są przygotowani do takich sytuacji. Ja sobie nie wyobrażam życia bez agregatu, u mnie po za miastem, często prądu nie ma i bez agregatu było by ciężko, mam nawat dwa jedno i trzy fazowy i nic nie jest w stanie mnie zaskoczyć. W tę śnieżycę październikową 3 dni nie miałem prądu i nie było tragedii. Wodę w razie co mam w studni a tu wyobrażacie sobie mieszkać na 30 piętrze bez windy i wody, normalnie szok. Jestem na stacji na kabelku i czekam aby choć z połowę na ładował się telefon. Miałbym dziś super fotki do reportażu ale telefon był zdechły. Rozmawiałem ze znajomym rano i pytał się co się tu dzieje, bo do rodziny nie może się dobić, ni na skype ni na telefony. Na razie tyle bo zimno gdyż ładuję się na dworze przy budce telefonicznej. Dziś latają już samoloty w czoraj lotnisko było zamknięte. Pozdrawiam z mocno okaleczonego Toronto.
Gabriela 20:22, 23 gru 2013

Słyszałam dzisiaj rano w trójkowych wiadomościach, że w Toronto tak źle jak piszesz, czyli bardzo nieprzyjemna zima. Trzymaj się ciepło, niech złe minie jak najszybciej, czekamy na zdjęcia.
U nas za to dla odmiany wiosna, ale to już pewnie wiesz...
Bogdzia 20:47, 23 gru 2013

Pokazywali w dziennikach Kanade i Stany , rzeczywiście niewesoło to wyglada. Mam nadzieję ze da sie jakoś tą sytuację przetrzymac w dobrej kondycji i tego Ci życzę.
zawitka 12:12, 24 gru 2013

Robert trzymaj się choć nie wesoło Zyczę zdrowia pogody ducha mimo przeciwności i wesołych Swiąt choć daleko od nas Pozrawiam
rozajerycha 23:12, 26 gru 2013

Byłam i ciepło pozdrawiam .Trzymaj się .
Klamber 04:19, 27 gru 2013

Witajcie, przywitam się szopką, która stoi dwie ulice ode mnie.

Teraz napiszę co słychać w mieście. Święta były w tym roku nie ciekawe w Toronto, wiele ludzi nie mało prądu. Utworzono świetlice i darmowe stołówki w których można było się ogrzać i najeść. W mieście w) którym wszystkie urządzenia są na prąd, przy jego braku można umrzeć z głodu. Nie wszyscy mieli takie kuchenki jak ja. Bedąc w poniedziałek na zakupach, zayważyłem, że regał z kuchenkami i bateriami był pusty. Teraz pokażę fotki z przed tygodnia.

Klamber 05:13, 27 gru 2013

Ja miałem szczęście, włączyli mi prąd w wigilię o 14, szybko pojechałem do sklepu na zakupy, kupiłem dużo mięsa ,gdyż wysprzedawali na święta a ja całe święta gotowałem i mroziłem. Dobrze że mi włączyli prąd, bo w domu zimno i spałem już w skarpetkach i czapce a w nocy było -12. Dzisiaj byliśmy na robocie na północy Toronto i znów wrociliśmy, bo nie było prądu. Czytałem w necie, że na północy było najgorzej. Teraz pokażę fotki z niedzielnej wyprawy do sklepu myśliwskiego w Vaughan.

janina_zawada 08:14, 27 gru 2013

Chyba taka zima ci nie groźna w kraju przeżyłeś gorsze .Natomiast brak prądu i u nas daje się we znaki .. Mnie tylko denerwuje ta cisza gdy nie ma światła jednak człowiek przyzwyczaił się do wygody .. Piec mam nie zależny od prądu , studnia a kuchnia na gaz z butli. Tylko te ciemności ..
Na zdjęciach zima wygląda wspaniale tylko wychodzić przy takiej pogodzie nie bardzo się chce . Pogoda przedłużyła ci święta .. Trzymaj się u nas nadal wiosennie aby tylko zima nie odbiła sobie dopiero w kwietniu.
monteverde 11:45, 27 gru 2013

No Robert nie zazdroszczę Ci takich świąt bez prądu, zimno , mokro i mroźnie, ale co nas nie zabije to nas wzmocni a u mnie wiosna, caly czas na plusie cebulowe wychodzą, róże maja swieże pączki a powojniki puszczają listki i niech tak zostanie , życzę bogatego Nowego Roku 2014 niech Ci się wiedzie obficie we wszystko
Klamber 03:01, 28 gru 2013

Witajcie, wczoraj wysyłałem z telefonu ale już opadłem z sił internet w telefonie fajna rzecz i w takim wielkim mieście prawie niezbędna ale pisanie na forum i wysyłanie zdjęć, to zajęcie dla masochisty. Usnąłem przy tej robocie, tyle czasu mi to zajęło. Nadal jest pięknie dosypało śniegu a drzewa wyglądają jak z kryształu. Chodniki są już czyste ale w niedzielę, gdy wyszedłem z autobusu bałem się zrobić kroka, pokryty był 3 cm warstwą lodu. Wszystko wyglądało jak zalane szkłem. Jeszcze dzisiaj sporo ludzi nie ma prądu.
Janinko, brak prądu mnie nie przeraża ale w swoim domu gdzie mam różne sprzęty a tu nie mam nic. Przeżyło się już różne zimy i gołoledzie ale takiej jeszcze nie miałem okazji. Ciemności mi nie straszne, miałem lampki rowerowe a przy okazji się wyspałem porządnie.
AniuMonte, Fajnie że macie ciepło ale zima na pewno przyjdzie jak 3 lata wstecz do lutego było cały czas na plusie a później prawie - 30 a wszystko już prawie kwitło. Szkoda powojników już nic z nich nie będzie z takimi liśćmi to nawet mały mróz ich zniszczy. Mi wtedy poleciały prawie wszystkie cebulowe, głównie, krokusy, żonkile i hiacynty. Pozdrawiam i pokazuje zimowe fotki. Stary śnieg jest tak zlodowaciały pod spodem że można biegać po nim i nie załamuje się. Pozdrawiam
wyślę link z polonijnej prasy, możecie po oglądać fotki. http://www.gazetagazeta.com/2013/12/burza-lodowa-powoduje-powazne-konsekwencje/

!