Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Rozpoznawanie chorób i szkodników

Rozpoznawanie chorób i szkodników

dzika_roza 07:15, 18 wrz 2019

Wierzba Hakuro zaczyna wygladac tak:
Juz jedna galaz czarna wycialam, a tu znowu schnie.
Co jej dolega?
Kadi 15:41, 24 wrz 2019

Mam problem z pigwowcami pośrednimi 'Pink Lady'. Były sadzone pod koniec sierpnia/z początkiem września.
Proszę o jakieś wskazówki co powinnam sprawdzić, jakie mogą być przyczyny.
Wrzos 22:43, 24 wrz 2019

Bardzo proszę o pomoc w diagnozie.
Mam problem z jednym 10 letnim świerkiem serbskim.
Około czerwca tego roku zauważyłam, że żółknie. Pomyślłam "zagłodzony" Podsypałam nawozu do iglaków. Nie pomogło.
Za miesiąc odżywiłam dolistnie preparatem Piniwit do iglaków i powtórzyłam 3 razy co 10 dni. Bez efektu.
W końcu kupiłam preparat Magiczna Siła do iglaków i również nawiozłam dolistnie.
W tak zwanym międzyczasie doczytałam, że serby lubią glebę lekko zasadową do obojętnej, a u mnie raczej kwaśna, (bok tego świerka dwa inne rosną pięknie) więc podsypałam mielonego dolomitu. Nic nie pomogło, jest coraz gorzej. Obecnie igły stają się pomarańczowe do brązowych i opadają.
Zobaczcie i proszę nie zostawiajcie mnie samej z problemem, bo mi serce pęka gdy patrzę jak marnieje w oczach.

Stan na 25.08.2019

Wczoraj wróciłam ze szpitala a tu taki opłakany widok.Stan na dziś

Bardzo proszę powiedzcie czy uda się uratować to piękne drzewo i jak to zrobić.
AgaCzek 11:38, 01 paź 2019

Kochani coś mi oblazło trzmielina na pniu- są calutkie w robalach i chyba ich odchodach. Od wiosny z tym walczę i jest tylko coraz gorzej. Co to dokładnie jest i czym to paskudztwo zabić. Oblepiły i gałązki a teraz widać je na liściach. Wcześniej widziałam tylko te białe oblepiające wszystko odchody a teraz na liściach widać jakiegoś robala.

Wrzos 16:38, 08 paź 2019

Agata, gdy nie odpowiadają profesjonaliści to ja laik spróbuję: nie wiem co to za szkodniki, ale na tego typu inwazję dobrze działa Decis - próbowałaś?
AgaCzek 22:22, 08 paź 2019

Nie było u mnie decisu- próbowałam z castoramowskich najpierw preparaty BIO, potem karate, potem owadobójcze substrala, targetu i kurcze wszystko działa na chwile a coraz więcej roślin zainfekowanych. Teraz kupiłam mospilan i jutro jeśli bedzie w miare ciepło to będę lać. Piękne są te trzmielina na pniu i nie chciałabym ich stracić a z tych donic to juz chyba czarnobyl zrobiłam a robal jak był tak jest. ☹️
amatorodniczka 17:57, 14 paź 2019

Hej, na przetaczniku wykryłam mączniaka prawdziwego.
Będę ogromnie wdzięczna za info

co zrobić TERAZ jesienią przed ścinaniem pędów, aby roślina przetrwała?

Oraz co robić WIOSNĄ aby zapobiec tej zarazie w przyszłym sezonie ?

Pozdrawiam
Mazan 10:36, 15 paź 2019

Amatorodniczka

Zastosować Curzate Cu co 14 dni i wiosną podobnie 2x.

Pozdrawiam
Alicja169 17:33, 17 paź 2019

Mazanie - zdiagnozuj proszę co się dzieje z daglezją. Oto foto

Daglezja jest u mnie dużym już drzewem i nigdy dotąd nie wykazywała problemów.
Na sośnie też wiele brązowych igieł.
uzupełniam foto sosny
Mazan 20:18, 17 paź 2019

Alicja169

Obie rośliny zaatakowała osutka. Teraz może sprawdzić się tylko sprzątanie opadających gałęzi oraz igliwia. Spróbuj - jeśli temperatury pozwalają - oprysku topsinem i score. Także od wiosny 4x co 14 dni.

Pozdrawiam