Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

betysia 09:45, 09 lis 2012

Enya73 napisał(a)
Dziękuję dziewczyny, ale bez przesady. Nie czuję się wcale jakaś wyjątkowa. Po prostu robię, to co mi sprawia przyjemność, a przyjemność odnajduje w prostych, przyziemnych rzeczach. Nie lubię jednak monotonii , dlatego cieszy mnie ta różnorodność zajęć.
Czasem chciałabym zatrzymać tę pędzącą lokomotywę, ale ja ponoć nie nadaję się do powolnego tempa życia.
Tak więc wchodzę na wyższe obroty i oddalam się od komputera, bo inaczej nic nie zrobię, co sobie zaplanowałam
Wieczorkiem obiecałam sobie dalszą lekturkęnowej powieści Grocholi pt."Houston mamy problem" .
Jestem już w 1/3 (książka ma prawie 600 stron) i coraz bardziej mi się podoba Wczoraj obudziłam M, któremu film wcześniej się urwał ze zmęczenia, bo rechotałam jak dzika Trochę niezobowiązującej lektury, mięśnie brzucha pracują same i endorfinka się wydziela Polecam każdemu przed snem

Zagladam doczytac, nadrobic , tone usciskow zostawic....ale jak doczytalam o nowej ksiazce Grocholi i twojej rekomendacji...noz musze zamowic...chyba ze znajde w wersji onligneeee...choc nie cierpie tak czytac ale ze znowu uwielbiam cztac a przesylka ksiazek niestety tych grubych ( jakie lubie najbardziej) kosztuje wiec obnizam loty i wieczor spedzam w lozku, przy blasku lampki z....laptopem na kolanach...
Cudniastego dnia, weekendu z rodzinka zycze i duzoooooo slonka przesylam!!!!!!
Kindzia 09:51, 09 lis 2012

Życzenia słonka zostawiam, jadę
Enya73 11:36, 09 lis 2012

Betysiu- dziękuję, że wpadasz do mnie i zawsze coś miłego zostawiasz
Ta książka jest na szczęście bardzo lekka, bo ma miękką okładkę. Są takie księgarnie internetowe, w których przy większym zamówieniu nie płacisz za przesyłkę, ale nie wiem czy wyłącznie w kraju czy za granicę również. Musiałabyś poszperać troszkę w necie. Gdyby Ci wysłali normalnie pocztą to chyba byłoby taniej, niż kurierem.

Ja osobiście wolę szelest papieru Chyba jestem staromodna, ale nie lubię czytać z kompa. Wystarczy, że w pracy cześć dokumentów mam dostępną w wersji elektronicznej i oczy mnie po kilku godzinach strasznie pieką.

Betysiu , Kasiu-Kindziu oraz wszyscy cicho podgladający-serdecznie Was ściskam i życzę udanego weekendu

Enya73 11:42, 09 lis 2012

Marzena2007 napisał(a)

Marzena, jak przeczytasz, to jestem ciekawa Twojej opinii.
Mnie szczególnie zainteresowała relacja matka-syn przedstawiona w powieści, może dlatego że mam oprócz córki, syna i często się zastanawiam czy jako matka idę w dobrym kierunku. Ta lektura dała mi dużo do myślenia w tym temacie.

Anita jestem dopiero na 37 stronie i śmieję się tak, źe mnie brzuch boli Polecam na poprawę humoru
przy Jeremiasz Maria mało się nie posikałam (sory) bo mi się skojarzyło z moim Marzena Teresa gdyz tata po oblewaniu trzeciej corki zapomnial jak mi miał dać na drugie imię. Pamiętał tylko w pomroczności, że jego żona jest Teresa więc było Mazena Telesa
Więc opowieść o Mari nasunęla mi takie skojarzenia

To dobrze że się nie pomylił Fajnie, że masz 2 siostry. Ja jestem sama jak ten palec
A mnie się przypomina taka historia koleżanki, która jako najstarsza w rodzinie miała taką sytuację ze swoim ojcem, że jak się urodziła jej druga siostra (czyli 3 córka w rodzinie), to ojciec kazał jej przyjść do kuchni, usiąść z nim przy stole, po czym wyciągnął 2 kieliszki i flaszkę czystej i powiedział do niej "Napijmy się, 4 baby w domu, też się trzeba cieszyć".Dodam, że koleżanka miała niespełna 17 lat
A znajomi nie wiedzieli wtedy, czy trzeba gratulować facetowi czy współczuć
Pozdrawiam serdecznie
Urszulla 13:40, 09 lis 2012

Enya73 napisał(a)
Irenko dla Ciebie i innych zainteresowanych na długie zimowe wieczory polecam
Nie jestem w temacie literatury żadnym ekspertem, ale skoro już o tym wcześniej wspominałam, to podzielę się tutaj z Wami moją subiektywną opinią na temat nowej powieści K. Grocholi, którą uwielbiam i podziwiam przede wszystkim jako kobietę. Najbardziej podobały mi się jej trzy powieści : "Przegryść dżdżownicę", "Kryształowy anioł" i "Zielone drzwi" .
A teraz czytam " Houston mamy problem"
Pierwsze strony mnie nie zachwyciły. Myślałam początkowo, że to będzie taka strasznie płytka historia, ale im dalej jestem zaawansowana w lekturze, to tym bardziej mnie wciąga . Trochę się to czyta jak pamiętnik, tyle że pisany przez faceta, co jest akurat niezwykle interesujące. Nie chcę Wam zdradzać treści, ale oprócz tego, że się nie raz serdecznie ubawiłam , to miałam również temat do różnych przemyśleń bardziej poważnych. Mimo, że to taka raczej lekka literatura, ale zmusza też do refleksji nad różnymi aspektami naszego życia, zarówno tego prywatnego, bardzo osobistego, jak i zawodowego.
Jestem też mocno zaskoczona, że taką powieść napisała Grochola, bo jest zupełnie nie w jej stylu, ale to raczej komplement
Mimo, że to gruba "cegła", z 600 stron, to czyta się ją szybko, czcionka jest przyjemna dla oka. Miękka okładka, można wygodnie czytać niemalże w każdym miejscu.
Wkurzyło mnie tylko, że recenzja z tyłu okładki praktycznie sugeruje zakończenie.

Fajnie że podpowiadasz jakieś książki, bo mnie też już na jesienne dni natchnęło na czytanie. Wczoraj w bibliotece nawypożyczałam,m.in. grocholę i kilka innych. Pisałam już u Marzenki bo temat książkowy też poruszałyście....
Enya73 14:16, 09 lis 2012

Znalazłam świetny pomysł na stosunkową niedrogą ścianę wertykalną Zajrzyjcie tutaj

http://www.architekturakrajobrazu.info/aktualnosci/ciekawostki/3211-wasny-ogrod-wertykalny-w-3-prostych-krokach

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90206252/
Agacia 09:03, 10 lis 2012

Anitko, ja nigdy nie czytałam nic Grocholi, w ogóle nie czytam chick-lit, ale w sumie może jesień to dobry czas na takie rzeczy? Od jakiej powieści mam zacząć? Czy to są jakieś serie, bohaterka się powtarza?
Kwietnik widziałam i sam w sobie nie podoba mi się, ale właśnie ze trzy sztuki połączone już robią fajny efekt. Ale to już 4 stówy za same doniczki
Madzenka 16:30, 10 lis 2012

Agacia napisał(a)
Anitko, ja nigdy nie czytałam nic Grocholi, w ogóle nie czytam chick-lit, ale w sumie może jesień to dobry czas na takie rzeczy? Od jakiej powieści mam zacząć? Czy to są jakieś serie, bohaterka się powtarza?
Kwietnik widziałam i sam w sobie nie podoba mi się, ale właśnie ze trzy sztuki połączone już robią fajny efekt. Ale to już 4 stówy za same doniczki

Agacia a fimy ze Stenką wg powieści Grocholi nie oglądałaś??? Ja właśnie przez te corocznie powtarzane w TV filmy nie lubię Grocholi a."Nigdy w życiu" tak fajnie sie kiedyś czytało, gdy o Grocholi nikt jeszcze nie słyszal.
Agacia 16:54, 10 lis 2012

Widziałam może z jedną część x lat temu, już nawet nie pamiętam o co tam chodziło, tv nie mam
eliza3 17:11, 10 lis 2012

Anitko, pozdrowienia zostawiam i życzę udanego weekendu, a skoro mowa o czytaniu, to właśnie mam dwie książki do przeczytania więc lecę, wrócę pewnie w poniedziałek, bo ja się zaczytam to nikt mnie nie oderwie