Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

ana_art 21:28, 18 lis 2013

nic dziwnego, że się wykurowałaś skoro takie gorące klimaty zapodajesz
Moja babcia robiła kiedys przepyszny twaróg, marzenie. Jak przeprowadzilismy się na wieś pierwsze co to szukałam gdzie mi sprzedadza mleko od krowy na wsi. Marzyłamo prawdziwym zsiadłym mleku i miałam ambitny plan robienia twarogu. Niestety rzeczywistość mnie rozczarowała... Co z tego, ze kupowałam mleko prosto z obory, jak one było w bani z dojarki. jak się później okazało, rolnicy odrazu dają jakąś chemię do dojarki zamiast się zsiadać kisło... i tak moje marzenia legly w gruzach. Co z tego, ze krowy pasły się za płotem...
Enya73 21:35, 18 lis 2013

No ja nadal nie zdrowa

A dodawałaś jakieś kultury bakterii do tego albo podpuszczkę? Bo diabeł tkwi w szczegółach Nie będę się zrażać i spróbuję. Najwyżej pojadę do Zwardonia do zaprzyjaźnionej gaździny na lekcje serowarstwa

Pozdrawiam
ana_art 22:04, 18 lis 2013

Enya73 napisał(a)
No ja nadal nie zdrowa

A dodawałaś jakieś kultury bakterii do tego albo podpuszczkę? Bo diabeł tkwi w szczegółach Nie będę się zrażać i spróbuję. Najwyżej pojadę do Zwardonia do zaprzyjaźnionej gaździny na lekcje serowarstwa

Pozdrawiam
e moja babcia nigdy nie dawala niczego. Nie zrażaj się może trafisz na dobre mleko
Enya73 22:46, 18 lis 2013

Ponieważ mieszkam w miłym mieście, sponsorowanym przez fioletową krowę, to z mojego mleka powinna wyjść czekolada MILKA
monitka 22:59, 18 lis 2013

Czytam o przymiarkach do sera. Moja mama kiedyś robiła twarogi ze zwykłego mleka dostępnego w sklepach. Jak się zsiadło to podgrzewała je bardzo powoli aż się grudki wytworzyły. Potem przelewała na sito i odcedzała. Z tego co wiem to nic do mleka nie dodawała. Bardzo jestem ciekawa co ci wyjdzie
AlKa 23:20, 18 lis 2013

Kiedyś syn mojej znajomej wymyślił, żeby kupić kurę a on ja bedzie karmił czekoladą i będzie znosić jajka niespodzianki
Madzenka 23:27, 18 lis 2013

monitka napisał(a)
Czytam o przymiarkach do sera. Moja mama kiedyś robiła twarogi ze zwykłego mleka dostępnego w sklepach. Jak się zsiadło to podgrzewała je bardzo powoli aż się grudki wytworzyły. Potem przelewała na sito i odcedzała. Z tego co wiem to nic do mleka nie dodawała. Bardzo jestem ciekawa co ci wyjdzie

Mój tata też twarogi robił.... Kryzys kojarzy mi się z twarogiem z mleka i masłem ze smietany.... Ile to się musialam natrzaść butelką smietany (kto pamieta, że smietanę się w szklanych butelkach kupowało!!!) aby łyzeczkę masla sobie do chleba zrobic.......

Zatem życzę sukcesów w serowaniu!
Enya73 00:02, 19 lis 2013

Ha , a teraz luksusem jest kupić coś naturalnego, bez konserwantów i ulepszaczy
Sebek 00:04, 19 lis 2013

A jak się da to kosztuje tylko co kilka zwykłych produktów
Rench 00:49, 19 lis 2013

Fakt,na zwykły ser nie trzeba było żadnych dodatków,tylko zsiadłe mleko odpowiednio podgrzewane itd. zgodnie z procedurą

Ale pamiętam też,że moja mama robiła sernik z sera,który sama robiła ze śmietany i mleka.
Było to ciasto pt. " sernik gotowany " Jak dla mnie strasznie pracochłonny,ale smakował wyśmienicie, całkiem inaczej niż tradycyjny sernik.