Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy.

Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy.

agata_chrosc... 10:24, 18 gru 2012

Ja Ci wierzę, też swoją gehennę z zębami w swoim czasie przeszłam. Ale widac światełko w tunelu więc będzie dobrze
zuza12 10:31, 18 gru 2012

Wczoraj wróciła mi chęć do dziaąłnia. Zapakowałam już część prezentów. Rozlałam też cytrynówkę dla moich mężczyzn do karafek. Nie wiem czy tak powinno być, ale ona ma jakąś dziwną zawiesinę na górze. Czytałam gdzieś, ze jest gotowa do spożycia najwcześniej po tygodniu. Jak mi nie wyjdzie to dopiero bedzie jazda. Etykiety juz zrobione, plasterki cytryny do dekoracji już sie susza i może sie okazać, że w ostatnim dniu bedę jeździc i szukać prezentów. Czekam na karte do aparatu. Mam nadzieję, że jutro juz przyjdzie, to zrobię fotki.
agata_chrosc... 10:43, 18 gru 2012

No to trzymam kciuki, żeby zawiesina znikła na czas!
Gosiniak 10:44, 18 gru 2012

Witaj, piękny ogród tworzysz, podglądałam jeszcze przed zarejestrowaniem, brama mnie powaliła- świetny pomysł, pozdrawiam przedświątecznie.
zuza12 11:39, 18 gru 2012

Witaj Gosiu w moim ogródeczku. Miło mi, ze mnie odwiedziłaś. Dziekuje za pochwalenie mojego pomysłu na brame. Pozdrawiam i pędzę do Ciebie.
zuza12 15:06, 18 gru 2012

No to ja sie pomalutku zbieram do domu. A własciwie do dentysty. Potem tylko laptopa odbiore z naprawy i w domu czeka na mnie góra prasowania. A jutro ciężki dzień w pracy. Wigilia pracownicza. Nie cierpię takich imprez w pracy. Cały rok wszyscy dołki kopią pod innymi a wtym dniu bez skrepowania łamią się opłatkiem i składaja życzenia. W tamtym roku chorowałam i ominęła mnie ta szopka, w tym niestety nie.
Mala_Mi 16:57, 18 gru 2012

Upsss.. dopiero zajrzałam...... chciałaś przepis.. sorki....
Może jeszcze się przyda.. Madżenka zrobiłą pół cukru-pół miodu i mówi, że taka modyfikacja jest super

Przepis na cytrynówkę mojej cioci:
1l spirytusu, 8 dużych cytryn, 1,5 szklanki cukru, 1l wody.
Cytryny umyć i sparzyć wrzątkiem i porolować. Poodcinać końce i porozkrajać na pół. Wrzucić do garnka, zalać spirytusem, przykryć folią spożywczą i zostawić na 24 godziny (nie dłużej!!).
Następnie wyjąć cytryny, powyciskać do spirytusu i przecedzić przez sitko.
Rozpuścić cukier w 0,5l wody (gorąca) wlać do spirytusu, wlać resztę wody (0,5l) i zostawić na 12 godzin.
zuza12 10:45, 19 gru 2012

Aniu, dzięki za przepis, ale już zrobiłam. Znalazłam w internecie. Tam był cukier i miód. Podobno gotowe do spożycia po tygodniu. Na razie wygląda to mało ciekawie, bo na górze jest taka dziwna zawiesina. Już to przecedzałam i nie jest to żaden miąższ z cytryn. Bardziej mi to wygląda jak pracujące wino. Nie wiem czy tak ma być.
Celina 12:39, 19 gru 2012

Witaj ZuziuDobrze ,ze już przeszły boleści zębowe i działasz Pozdrawiam ciepło
Mala_Mi 18:59, 19 gru 2012

To miód i to jest normalne ocenę organoleptyczną dzisiaj swojej dokonałam i stwierdzam, że dobra
Czasami też kawałeczki cytryny wędrują do góy ale częsciej miodek

Tak mi napisała specjalistka Madżenka od cytrynówek.... jak na spirytusie..to nie powinno sfermentować.....