Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy.

Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy.

zuza12 12:57, 13 gru 2012

Tez właśnie myslałam o jakimś przewodniku, ale to potem razem bedziemy korzystać, a ja wolałabym cos takiego tylko dla niego. Coraz bardziej podoba mi sie pomysł z tą nalewka ale chyba za późno, żeby coś jeszcze zrobić, no bo z czego?
agata_chrosc... 13:03, 13 gru 2012

zuza12 napisał(a)
Dziewczyny a moze macie jakis przepis na szybka naleweczkę czy wódeczkę, to miałabym i ojca z głowy.

zdaje się, że Danusia jest koneserką nalewek i ma sporo przepisów i chyba one nawet są wśród ogrodowiskowych przepisów. Tylko czy takie szybkie są żeby do Świąt zdążyć to nie wiem.
A może kup Normana Davis'a ksiązkę o Powstaniu Warszawskim. Nie wiem czy czytywał Kapuścińskiego, bo jeśli tak to powinien przeczytać Artura Domosławskiego Kapuściński Non-Fiction - dobra książka, na prawdę. Jeśli lubił serial Czas Honoru to może DVD z tym serialem albo książkę pod tym samym tytułem. A jeśli woli poważniejsze podejście do historii to Cichociemni. Na prawdę masz sporo możliwości, zwłaszcza, że możesz sprawdzić co już ma, a czego nie Pozdrawiam
Mala_Mi 13:07, 13 gru 2012

Madżenka robiła nalewkę cytrynową.. wg swojego i mojego przepisu..... może ona Jest szybka I zdrowa O ile facet jakiś lubi takie wódki.....
Diana 13:10, 13 gru 2012

oj kochana ja i mój M też mamy różne pasje, ale uwielbiamy się nimi dzielić.....Gdyby dwoje takich samych ludzi się spotkało nudno chyba byłoby troszkę.... tak myślę
Naleweczka dobry pomysł, książka super. Będzie tak jak chcesz tylko dla niego. Może nawet jakaś z antykwariatu, będzie wiedział o twoich staraniach, poszukiwaniu tej jednej wybranej książki.....
pozdrawiam
zuza12 13:10, 13 gru 2012

agata_chroscicka napisał(a)

Dziewczyny a moze macie jakis przepis na szybka naleweczkę czy wódeczkę, to miałabym i ojca z głowy.

zdaje się, że Danusia jest koneserką nalewek i ma sporo przepisów i chyba one nawet są wśród ogrodowiskowych przepisów. Tylko czy takie szybkie są żeby do Świąt zdążyć to nie wiem.
A może kup Normana Davis'a ksiązkę o Powstaniu Warszawskim. Nie wiem czy czytywał Kapuścińskiego, bo jeśli tak to powinien przeczytać Artura Domosławskiego Kapuściński Non-Fiction - dobra książka, na prawdę. Jeśli lubił serial Czas Honoru to może DVD z tym serialem albo książkę pod tym samym tytułem. A jeśli woli poważniejsze podejście do historii to Cichociemni. Na prawdę masz sporo możliwości, zwłaszcza, że możesz sprawdzić co już ma, a czego nie Pozdrawiam

Dzieki Agato za podpowiedzi. Z Kapuścińskim dzieki za podpowiedź, bo faktycznie nieraz cos mi tam próbuje wtłoczyc do tej mojej głowy i opowiada o jego twórczości. Czas chonoru ma książkę, więc nie będę powielać. Z tym sprawdzaniem co juz ma to troche gorzej, bo my małżeństwo weekendowe i żyjemy na dwa domy, więc nie wiem, co on tam w Warszawie czyta. Ale Kapusciński warty uwagi. Teraz szperam za przepisami na nalewki.
zuza12 13:11, 13 gru 2012

asc napisał(a)
Madżenka robiła nalewkę cytrynową.. wg swojego i mojego przepisu..... może ona Jest szybka I zdrowa O ile facet jakiś lubi takie wódki.....

Ania dawaj te przepisy. Przecież on kiedyś mówił, że trzeba zrobic dobrą cytrynówkę.
hanka_andrus 13:45, 13 gru 2012

Zrób krupnik Radziwiłła:
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,[potłuczona w moździerzu]
1 łyżeczka cynamonu/lepiej w korze/,
2 łyżki płatków różanych ,albo płatki z 2 świeżych róż,
10 ziaren jałowca
5 goździków,
słoik od musztardy miodu pszczelego/o,4 kg/
10 dkg cukru,
2 litry czystej wódki/żytniówka/

Pokruszone korzenie i płatki zagotować pod przykryciem ,trzymać na małym ogniu przez 15 minut,dodać do tego miód i cukier,i trzymać na małym ogniu jeszcze ,mieszać aż do rozpuszczenia/nie gotować/
Wlać wódkę, wymieszać,przykryć, trzymać10 minut,przecedzić przez gęste sito,albo bawełnę albo filtr do kawy.Można pić letni /10-15 C/albo po kuligu gorący.
Ja dodawałam jeszcze łyżkę karmelu/cukier podgrzewany nad ogniem/.i wtedy zostawiałam na zimno/na drugi dzień w sam raz/
Jakiś składnik /w przypadku braku w komorze/,można pominąć,kiedyś jak nie mogłam dostać kory cynamonu,użyłam przyprawy do piernika/odpada tłuczenie korzeni/Karmel można zastąpić esencją herbacianą.

zuza12 13:49, 13 gru 2012

Dzieki Haniu za przepis.
zuza12 14:08, 13 gru 2012

Spadam dziewczyny.
Myję ząbki i lecę do stomatologa. Trzymajcie kciuki. Jutro sie odezwę.
Celina 08:57, 14 gru 2012

No jak tam Zuziu ? Już po kłopocie?
Buziol nie boli?