Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Powitania » Powitania - poznajemy się i przedstawiamy

Powitania - poznajemy się i przedstawiamy

KasiaW 14:05, 25 kwi 2013

I ja przybiegam się przywitać... witajcie drodzy Forumowicze

Na forum trafiłam już jakiś czas temu i od tej pory z zapartym tchem podglądałam Wasze ogrody, w każdej wolnej chwili. Teraz przyszedł czas, żeby się ujawnić i poprosić o Waszą pomoc. Chciałabym się zająć swoim ogrodem i choć trochę upodobnić go do Waszych - przemyślanych i zadbanych.

Marzy mi się ogród z dużą ilością iglaczków i zimozielonych. Kolory w jakich widzę mój ogród to zieleń, biel, żólty i czerwień.

Nie boję się pracy w ogrodzie "Grzebanie w ziemii" to dla mnie prawdziwa przyjemność!

Jeszcze raz witam wszystkich serdecznie i proszę o rady.

Karolinek 21:19, 25 kwi 2013

Witam wszystkich ogrodowo zakręconych!
Dopiero zaczynam przygodę z tworzeniem swojego zielonego azylu. Na razie nawet nie ma na nim trawy, ale za to są trzy stare jabłonie, a gdy zakwitną, będę się cieszyć jak dziecko. Od razu przypomina mi się piosenka Haliny Kunickiej.
Witam Was jej słowami:

Świat nie jest taki zły
Świat nie jest wcale mdły
Niech no tylko zakwitną jabłonie
To i miljon z nieba kapnie
I dziewczyna kocha łatwiej
Jabłonie kwitnące jabłonie

Zapraszam do mojego na razie szarego kawałeczka ziemi i mam nadzieję, że wraz z Ogrodowiskiem powstanie na nim z czasem sielski, przyjemny i miły ogródek.

Karolinek 10:14, 26 kwi 2013

Zapomniałam dopisać, jak trafiłam na Ogrodowisko. Wcale nie przez wyszukiwarkę, a czytając czasopismo "Weranda" ( moje ulubione). Pamiętasz Daniusiu, jest tam Twoje portfolio. To numer z listopada 2010 r.
W tym samym numerze jest przepiękny ogród Pauliny z Somerset z południowo-zachodniej Anglii.
zuuzkaa 20:12, 02 maj 2013

Witam doświadczonych zapaleńców ogrodów

Mam na imię Zuza, lat 33. Od zeszłego roku mam dwie działeczki po 300m2 w ROD. Zatem doświadczenie żadne, za to plany i marzenia ogromne Postanowiłam się zarejestrować i podziękować za temat agrowłóknin Wczoraj posadziłam 30 sztk brabantów na agrowłókninie i dziś miałam w planie posypać korą, ale trafiłam na Wasze zdjęcia roslin po zdjęciu agrwłókniny Jutro ściągam tę szmatę i sypię korą Dziękuję za to

Pośród Waszych ogrodów (oglądanych na zdjęciach) mój ugór wydaje się nie do ogarnięcia. Mam jednak nadzieję, że z Waszą pomocą nawet z takimi malutkimi działeczkami jak moje, będę mogła coś zrobić Co prawda mam też działkę 1600m2, ale budowlaną, więc myślę, że przed budową nie ma sensu myśleć bo mi kiedyś maszyny zrujnują ...

Uprawiam dużo warzyw, choć zajmuje to dużą część działek, nie zrezygnuję bo sprawia to niesamowitą radość ale chcę mieć taki kącik na niedzielę- z kawką, książeczką i zielenią, która odgrodzi mnie od sąsiadów

Czasu mam sporo bo jestem samotna, bezdzietna i całą energię, jaką mam ładuję właśnie w działeczki Codziennie od 18 do 21 i w soboty, niedziele jestem na działce, myślę, że to dużo Co prawda jednej osobie obrobic ugór nie jest łatwo, ale z czasem można wszystko ogarnąć

Oprócz warzyw posadziłam 6 krzaczków borówki amerykańskiej i 6 jagody kamczackie , z czego na razie jestem dumna, zobaczymy jak sie przyjmie.. oprocz tego i warzyw posiałam trochę trawnika i te brabanty... z resztą pomyslow pewnie sie skonsultuje, jesli zechcecie pomoc

Pozdrawiam z okolic Rawy Mazowieckiej
Porto 23:42, 04 maj 2013

Witam

Od kilku tygodni zaczełam walkę w moim ogrodzie, mam nietypowy ogród 350 metrowy przy mieszkaniu w bloku.Do tej pory z ogrodu korzystały głownie nasze golden retrievery .... teraz pora na nas
zdrapko 10:08, 07 maj 2013

Witam wszystkich,

Ponieważ ogród wokół naszego domu dopiero się tworzy to szukam porad i informacji wszędzie.
Większość prac w ogrodzie będziemy wykonywać sami więc wasza pomoc pewnie nie raz się przyda.

Na razie powiem tyle ze działka ma 1000m (odjąć dom i podjazd to zostanie ok 800m2) więc jest co robić.

Wiosna nawet u nas już w pełni (woj. pomorskie) więc ... do pracy

Pozdrawiam
Z
ania_k 12:14, 08 maj 2013

Witam Wszystkich ogrodowiczów
Nazywam się Ania i mam 24 lata.Jestem z okolic Piszczaca.
Znalazłam to forum m.in. szukając przykładowych zdjęć ogrodów..oglądając Wasze ogrody podziwiam ?Was za wasz trud i zaangażowanie dla nich....Więc zaczynając od początku to jest tak:
w 2010 roku wyszłam za mąż i postanowiliśmy z mężem pobudować dom...działkę przepisał nam mój teść 6600 m/2 więc naprawdę sporo...no i tak zaczęła się też moja przygoda z własnym ogrodem a przynajmniej chęcią jego założenia...więc...jeszcze nie powstawał dom a ja już oczywiście kupiłam ok.300 drzewek aby obsadzić nimi działkę...bo niby to przy szosie ale było baaardzo łyso tera już drzewka maja 3 latka i chodź były kupowane malutkimi i wszyscy mówili że pewnie mi uschną bo były dosłownie jak piórka tak teraz każdy się dziwi jak wyrosły...(dbam o nie jak tylko mogę i umiem,dzień w dzień je obserwuję czy im czegoś nie brak)...w tej chwili dom już stoi ale jeszcze do wprowadzki dużo brakuje...
Ja mój ogród chciałabym mieć już...trochę wstrzymuje mnie mąż...bo mówi że potem z niego w ogóle nie wyjdę(ma trochę racji) a i tak w nim ciągle "ryję"..ale ja bardzo chcę...bo drzewka i inne roślinki kupuję małymi bo są o wiele tańsze...a zanim się wprowadzimy to trochę minie...a one podrosną...kocham roślinki szczególnie te iglaste tak samo jak konie...ale kwiaty które kwitną również uwielbiam...tulipany i róże wręcz uwielbiam...marzy mi się oczko wodne z takim wodospadem przy którym usiądę i będę słyszała szum wody...

Mam nadzieję że mi drodzy forumowicze pomożecie..bo na Was liczę...sama jestem jeszcze nie doświadczoną ogrodniczką i zbyt wiele niewiem...Ale chęć i zapał do stworzenia pięknego ogrodu mam wielki...Pozdrawiam WSZYSTKICH

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3200-ogrod-anik
Asisko_2005 14:44, 10 maj 2013

Witam

Mam na imię Joanna, na Wasze forum trafiłam niedawno, chętnie je podczytuję i czerpie z niego porady. Ogród założyliśmy z mężem w czerwcu zeszłego roku. Na początku brak pomysłu, trawa ze względu na psiaka ON i dzieciaki. Życie szybko zweryfikowało nasze plany co od ogrodu, tzn. zweryfikował je nasz wówczas jeszcze szczeniak. Wyrywał i niszczył wszystkie rośliny, ktore miał na drodze. Przez zimę psiak wydoroślał a my od kilku tygodni znowu walczymy z ogrodem i nasadzeniami.
Te_resa 13:16, 21 maj 2013

Witam sedecznie wszystkich forumowiczów

Mam na imię Teresa i może zagoszczę na dłużej szukając informacji .Trafiłam tu przez przypadek szukając informacji na temat coleusa którego dzisiaj kupiłam.
Nie mam ogrodu ani działki tylko 2 parapety i troche miejsca w pokoju w blokowisku.
Moją pasją od 13 lat jest uprawa kwiatów w hydroponice.Coleusa którego dzisiaj kupiłam,próbuję ukorzenić i jeżeli wypuści korzonki tez wyląduje w hydroponice.
Powinien sie przyjąć bo w zasadzie to wszystkie kwiaty można uprawiac tą metodą.

Jeszcze nie bardzo wiem jak sie poruszać po forum .Sadzę że nie naruszę przepisów wstawiając na powitanie zdjęcie jednego z moich kwiatów uprawianych w hydroponice

victoriagos 22:05, 22 maj 2013

Witam
właśnie się zarejstrowałam- witam wszystkich
Szukając opisu jakiejś roślinki znalazłam forum - od kliku tygodni czytam , oglądam no i jestem

zaczynam właściwie od zera, pole zaniedbane zarośnięte - jest wszytko tylko nie to co trzeba,
ziemia różna od lekkiej torfowej po ciężkiej gliniastej, raczej wilgotna(działka podmokła)

mam nadzieje że dzięki forum, Waszemu doświadczeniu uda się doprowadzić działkę do normalnego wyglądu