Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 15:03, 27 cze 2018

Adela napisał(a)

Piękna kompozycja trawy z wieloma roślinami tworzą ciekawe zestawienia, wieęc warto je mieć

trawy lubię i je zbieram i rozmnażam. Tej turzycy palmowej dużo sadzonek zrobiłam 2lata temu i to w środku lata- stały w doniczkach do sadzonek do jesieni. Miały rosnąć pod jabłonką ale okazało się za rok że nic nie przyrastają bo mają za sucho. Więc jesienią ich miejsce zajęły Mint Mist.

Teraz turzycę palmową mam przy studzience (fajnie ją maskuje)

Na rogu tarasu jest ulubioną przekąską mojego Yorka

I przy wejściu z połączeniu z przyszłymi zawilcami

I chyba namnożę ją w tym roku znowu bo wiosną szybko startuje a pamiętam jak ileś lat temu dostałam małą sadzonkę od Krysi gdy o trawach miałam marną wiedzę.
Urszulla 15:14, 27 cze 2018

Tess napisał(a)

Nie rozsiewasz sobie po ogrodzie wraz z kompostem tych chwastów, co rosną na pryzmie? Bo to strasznie upierdliwa roślina. Trudno z nią się walczy na rabatach. Mam w nowym ogródku. To chyba ziarnopłon wiosenny.

To kurdybanek.Zawsze ściągam górne chwasty.

W ogrodzie mam kilka trudnych chwastów, najgorsze osty i skrzyp a w jednym miejscu skrzyp się rozrasta.

I na tym pracę w tym tygodniu kończę bo ma już tylko do piątku padać. Zostawiam różyczkę.

15:43, 27 cze 2018
kurdybanek tez daje popalić mam na przodzie i wchodzi na żwirowy podjazd jak szalony ...na rózanke tez sie zapuscił ..trudno wyplewić
Urszulla 16:34, 27 cze 2018

eee_taam napisał(a)
kurdybanek tez daje popalić mam na przodzie i wchodzi na żwirowy podjazd jak szalony ...na rózanke tez sie zapuscił ..trudno wyplewić

Trudny jest.
Spojrzałam na listę prac zaplanowanych na 2018 wiosną i skreśliłam 6 pozycji. Zostały 4 w tym dwie z dzielenia traw, których nie dało się zrobić. Ale ile doszło nowych niezapisanych i niezaplanowanych!
Adela 17:08, 27 cze 2018

Urszulla napisał(a)

Trudny jest.
Spojrzałam na listę prac zaplanowanych na 2018 wiosną i skreśliłam 6 pozycji. Zostały 4 w tym dwie z dzielenia traw, których nie dało się zrobić. Ale ile doszło nowych niezapisanych i niezaplanowanych!

też tak czasem robię, tzn zapisuję, ale zwykle nie nadążam. Okazuje się, że zamiary przerastają moje możliwości. I robocie nie ma końca.
A propos chwastów - ja wypowiedziałam wojnę szczawikowi różkowatemu. To jest dopiero zaraza
Po deszczu będzie łatwiejszy do usunięcia
17:19, 27 cze 2018
Urszulla napisał(a)

Trudny jest.

ja juz takich list nie robie ...zamias ubywac to mi przybywało
17:19, 27 cze 2018
Adela napisał(a)

też tak czasem robię, tzn zapisuję, ale zwykle nie nadążam. Okazuje się, że zamiary przerastają moje możliwości. I robocie nie ma końca.
A propos chwastów - ja wypowiedziałam wojnę szczawikowi różkowatemu. To jest dopiero zaraza
Po deszczu będzie łatwiejszy do usunięcia

a jak sie go pozbedziesz bo u mnie tez sie panoszy
Tess 17:24, 27 cze 2018

Urszulla napisał(a)

To kurdybanek. Zawsze ściągam górne chwasty.

Nie wątpiłam, że ściągasz górne chwasty. Tylko myślałam, że to ziarnopłon, a jego trudno byłoby ściągnąć. Bo jego korzenie to bulwy, które przy wyrywaniu zostają w ziemi, a przy wykopywaniu rozsiewają się wszędzie.
A to tylko kurdybanek.
danuta_szwajcer 17:38, 27 cze 2018

Ale Ci fajnie wszystko kwitnie, jezowki masz piękne, no i kolor tej budleji jest boski, lubie taki kolor w ogrodzie. Gratuluje sadzonek hortek, u mnie chyba jedna bedzie. Pozdrawiam
Adela 17:51, 27 cze 2018

eee_taam napisał(a)

a jak sie go pozbedziesz bo u mnie tez sie panoszy

Ręcznie, Justynko, ręcznie Jeszcze nie dokończę, a już muszę zaczynać od początku