Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

kahna 10:45, 19 paź 2012

Witam i pozdrawiam ze słonecznego Lublina.
dzisiaj trafiłam na ten przepiękny ogród i jednym tchem przeczytałam cały wątek. ogród naprawde robi wrażenie, widać że bardzo dużo pracy zostało w niego wsadzone, nie wspomnę juz o duszy i sercu. piwonie robią piorunujace wrażenie, tez je chcę mieć i hortensję bo są przepiękne, ale to pewnie z czasem jak podkształcę się w uprawie (wiem że piwonie są dość trudne w uprawie, zwłaszcza na początku).
ja jestem takim baardzo początkujacym ogrodnikiem, wiele rzeczy mam jeszcze do poznania i nauczenia się w zakresie uprawy roślinek. bardzo czesto podglądam ogrodowisko, bo takiej skarbnicy wiedzy nigdzie czowiek nie znajdzie. i tu mam pytanie, bo jestem chora na cisy - mam pomysł na żywopłot strzyżony z cisa- a w szkólkach często odradzają je, że niby nie przetrwaja zimy w naszym klimacie południowo-wschodnim. ale jak widzę jednak.... prosze o opinię i doświadczenia dot. cisów.
Pozdrawiam
vita 19:46, 19 paź 2012

Dzisiaj dostałam małpiego rozumu. Zdarza się, ale skoro na co dzień muszę być kompetentna, punktualna, rzetelna, kreatywna, asertywna, empatyczna i uśmiechnięta, to chyba odrobina małpiego rozumu należy mi się? 25 szachownic perskich i 30 anemonów blanda (białych)! Promocja była, za szachownicę 'Ivory Beels' złoty trzy, no, kto by się oparł?

Ev, Urszulla, Karola jestem wdzięczna za kibicowanie i rady. Przy odrobinie uwagi ze strony innych, jestem gotowa rozwijać temat, tym bardziej, że chwyciłam! Posłużę się jeszcze raz tym zdjęciem:

Na linii kulistych tuj i pergoli aż prosi się ceglany stopień. Pergola dzieli dwa trawniki, które mają różne poziomy. Wystarczy je połączyć/podzielić stopniem. Przy okazji zakryć nieładne kotwie. Ławka nie musi być tam akurat ta, biała, mam inną w piwnicy, w kolorze drewna. Pergolę z czasem pokryją pnacza, nie będzie tak razić.

Miro i Moniiko, witam serdecznie,kto wie, co nas jeszcze na tym forum czeka?

Robert, z deszczowej aury mam chwilowo lato, mam nadzieję, że u Ty też? Liście brzóz żółkną, aparat w pogotowiu.

Martek, czwartki, podobnie jak wtorki mam bardzo długie i ciężkie, każde życzenia dobrego dnia przyjmuję z wdzięcznością. Piszę dzisiaj, ale czytałam w czwartek
popcorn 19:51, 19 paź 2012

Och, te szachownice są cudne! Ja się czaje na perska, ale 9 zl za cebulkę... a jedna to trochę mało
Stopien juz na wiosne? Bedzie pieknie! A co na pergoli?

pozdrawiam!!
AniaDS 20:03, 19 paź 2012

Na pergoli już się coś pnie?
vita 20:30, 19 paź 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Vito, podziwiam, jak z tak różnych podpowiedzi klaruje Ci się decyzja. Słowo klarować jest na tym etapie "ogrodowania" moim ulubionym. Znaczy tyle co być przekonanym do czegoś.

W głowę się drapię, Ewo,jak Ci odpowiedzieć?
Ogród może być jedną z niewielu przestrzeni w naszym życiu, w której naprawdę możemy sie wyrazić.
Nie mam pewności, czy wyrażam się jokoś przez swój, ale to jest główny motyw mojego 'ogrodowania'.
Miałam szczęście, bo poznałam w życiu kilku pasjonatów i to dzięki nim, czasami udaje mi się mieć klarowną wizję czegoś. Żałuję tylko, że stało się to tak późno...

vita 20:41, 19 paź 2012

kahna napisał(a)
Witam i pozdrawiam ze słonecznego Lublina.

Kahno, oj, było dzisiaj słonecznie!
U nas w szkółkach posłyszałaś taką opinię o cisach???
Może pomyliłaś nazwy, albo chodziło o porę sadzenia? Cisy doskonale dają sobie radę u nas zimą, przynajmniej w Lublinie i okolicach, możesz spokojnie zaryzykować.
Dziękuję Ci za wiele miłych słów i życzę wielu ciekawych godzin spędzonych na forum, wiedzy tu, doprawdy dużo! Pozdrawiam
vita 20:46, 19 paź 2012

Karola, litości! Jakie: na wiosnę??? Przy domku się krzątam, aby go zamknąć przed zimą, o dodatkowych cisach myślę...nie każdy jest jak Ania DS!
Aniu, na pergoli jest powojnik i świeżo posadzona akebia. Na miejsce Alchymista, który padł w ostatnim sezonie dokumentnie.
vita 20:59, 19 paź 2012

Końcówka kwitnienia róż...

viva 21:38, 19 paź 2012

Vito, ja tak tylko na moment.... podałam ci namiar na gruszę wierzbolistną.

Końcówka śliczna
AniaDS 21:44, 19 paź 2012

Biała to Boule de Neige?
Kusząca
Alchymist wypadł?
To nie jest dla mnie pocieszeniem, bo właśnie na wiosnę po kilku latach podchodów go kupiłam..