Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Dzidka 22:04, 20 paź 2012

vita napisał(a)

To mojej kilku lat jeszcze brakuje. Nawet nie myślę o niej w kategorii kwitnącego pnącza, żółte liście jesienią i piękna kora pędów zimą. Jak znajdziesz fotkę całości to poproszę

Znalazłam zimową

Klamber 21:44, 21 paź 2012

Witaj Wiktorio, byłem u Tamaryszka, pozdrowiłem ją od Ciebie i nasłuchałem się oj, nasłuchałem o Tobie. Tamaryszek nie mógł się Ciebie nachwalić i Twojego ogrodu, Odebrałem od niej dwa albumy o Biebrzy i opowiadałem jak napaliłaś się na Biebrzańskie widoki. Izie bardzo podobały się moje książki i w cale sięTobie nie dziwiła. Nie robiłem fotek gdyż specjalnie nie zabrałem aparatu, żebym szybvciej wrócił do domu, zresztą zawoziłem po drodze głośniki do naprawy i miałbym ciężko aparat 4,5 kg a głośniki przynajmniej ze 12 kg i wielkie jak patelnie. U Izy najbardziej podobała mi się fotregilla major, pięknie czerwona jak borówka amerykańska. Pozdrawiam Cię serdecznie.
Pszczelarnia 08:14, 22 paź 2012

Vito, kolor hortensji i żurawki pod nią - bardzo udany mariaż. Piękna jest taka jesień z kolorami. Oby zechciała jeszcze trochę wytrzymać (jesień).
Urszulla 12:10, 22 paź 2012

vita napisał(a)
Dzisiaj dostałam małpiego rozumu. Zdarza się, ale skoro na co dzień muszę być kompetentna, punktualna, rzetelna, kreatywna, asertywna, empatyczna i uśmiechnięta, to chyba odrobina małpiego rozumu należy mi się? 25 szachownic perskich i 30 anemonów blanda (białych)! Promocja była, za szachownicę 'Ivory Beels' złoty trzy, no, kto by się oparł?

Ev, Urszulla, Karola jestem wdzięczna za kibicowanie i rady. Przy odrobinie uwagi ze strony innych, jestem gotowa rozwijać temat, tym bardziej, że chwyciłam! Posłużę się jeszcze raz tym zdjęciem:

Witaj, czy tą ławeczkę można cofnąć dalej pod tuje?Wtedy postument i cała oprawa stworzyłaby oddzielną całość na drodze do ławeczki. To wejście przez pergolę nasunęło mi taki pomysł.
Dzidka 19:32, 22 paź 2012

vita napisał(a)

To mojej kilku lat jeszcze brakuje. Nawet nie myślę o niej w kategorii kwitnącego pnącza, żółte liście jesienią i piękna kora pędów zimą. Jak znajdziesz fotkę całości to poproszę

Usiłowałam jej dzisiaj zrobić zdjęcia.

Nie chcę zaśmiecać już więcej wątku dlatego zamieściłam :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/779-to-wlasnie-tu?page=135#
vita 09:12, 23 paź 2012

Kasiu, dzięki, za kilkanaście lat i Ty doczekasz się klimatu, o który trudno na początku zakładania ogrodu. A 'pokój' można zaranżować nawet w małym ogrodzie, u mnie to było szukanie rozwiązania na zagospodarowanie i umocnienie skarpy, w długim i wąskim ogrodzie. Trudno nawet powiedzieć, że to wymyśliłam, ukształtowanie terenu mnie zmusiło. Niedziela niestety nie okazała się miła, stłuczkę miałam.

Dzika, bardzo Ci jestem wdzięczna za fotki. Zaraz...u Ciebie hortensja buja górą bez podpór?
Nie wiedziałam, że tak też można ją prowadzić. A zimowe kwiaty bardzo dekoracyjne.

Robercie, sądziłam już, że wizytę u Tamaryszka przełożyłeś. To miłe, co piszesz. My tu z Tamaryszkiem niejedno przeżyłyśmy i wiele wspomnień nas łączy. Książki, o których wspominasz, to twoje książki, czy pożyczone przez ciebie?

Ula, pomiędzy postumentem a ławeczką są jakieś dwa metry odstępu, tak, że (szczególnie widziany z góry) zegar stanowi oddzielną całość. Dosadziłam brakujące bukszpany, wiosną będę ciąć. Tak sobie kombinuję, że cięcie 'pączkujących' bukszpanów to chyba takie trochę rzeźbienie w zieleni, nie tylko przycinanie do kul. Ale o tym muszę sobie jeszcze doczytać.

Tonacja barw zmienia się w ogródku,

Ciemiernik cuchnący ma zamiar zakwitnąć,

A krokusy jesienne, w najlepsze jeszcze kwitną,

popcorn 09:41, 23 paź 2012

U mnie zimowity już przekwitły, a deszcze skutecznie je zmyły, prawie ich już nie widać... też coraz więcej brązów wszędzie...Ciemiernik cuchnący naprawdę cuchnie? Mam zwykły Helleborus Niger i Korsykański, tego sobie może kiedyś dokupię?

pozdrawiam!
Moniika 09:53, 23 paź 2012

Przepiękne jesienne klimaty u Ciebie pozdrawiam m
Klamber 18:46, 23 paź 2012

Wiktorio, obiecałem jej kilka roślin to przy okazji podwiozłem i mam święty spokój oraz miejsce w ogródku
Książki są moje tylko odbierałem od Izki. Jeśli chcesz mogę pożyczyć, będąc w Wawie zadzwoń i zabierzesz, są piękne fotki i ładnie opisane. Dziś widziałem znów żurawie 2 klucze nisko leciały ale fot nie robiłem. U mnie już po złotej jesieni. Piękne foty zrobiłaś.
eliza3 18:51, 23 paź 2012

Zdjęcia jakby u mnie były zrobione, hortensje też brązowe, ale zimowity dawno przekwitły