Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

sylwia_slomc... 22:19, 18 lut 2022

O tak takiego sąsiada dobrze mieć, a raczej sąsiadkę
AlinaP 22:20, 18 lut 2022

Wito Jednak znalazłam moment, kiedy byłam w Twoim wątku(oprócz przystrzyżenia żywopłotu z cisa). Montaż żeliwnego ażurowego elementu w drewnianych deskach Zawsze patrzę na datę - jak na oś liczbową- myśląc: co ja wtedy robiłam? Zatrzymałam się na tym w czytaniu, cdn. Szkoda, że nie czytałam o ukorzenionych sadzonkach cisa. Na pewno bym spróbowała.
Pozdrawiam
sylwia_slomc... 22:20, 18 lut 2022

Trzymam kciuki by się Wam oczary ładnie przyjęły i pięknie rosły i kwitły
sierika 22:23, 18 lut 2022

Sylwio, mój kwitnie mimo przesadzenia w październiku, byłam zdumiona. Szczerze dany
vita 22:23, 18 lut 2022

Szymka napisał(a)

Też mnie to zainteresowało tym bardziej, że dzisiaj dostałam wiadomość o zbliżającej się przesyłce z zamówionymi daliami (20 odmian, szaleństwo)... ale niestety nie posiadam widnego ciepłego miejsca. Parapety zastawione doniczkami z kannami, a hortensje w ciemnym garażu , jedna w tych ciemnościach wyprodukowała nawet pąki kwiatowe, nie wiem co z bidulką teraz zrobić.

Szaleństwo, ale urocze Bardzo mi brakuje takich dużych zakupów.
Kiedyś po dostawie piwonii w fazie zaawansowanego wzrostu znalazłam im miejsce w OB.
Nie żartuję, był grudzień, a piwonie w pąkach. Jeździłam oglądać pierwsze kwiaty
Roocika 00:16, 19 lut 2022

vita napisał(a)

Hej Roocika, miło Cię widzieć Przemarzły zadołowane w donicach hortensje?
Ja widzę przejeżdżając, na wysokości Elbląga temperatura jest zawsze niższa. Czy to zima czy lato. Łatwo nie masz, ale są tacy, co mają gorzej. Byle do wiosny

Tak, w zeszłym roku przemarzły, w tym jeszcze nie wiem A wydaje mi się, że jedna jest z tych co kwitną na ubiegłorocznych i tegorocznych pędach, dostałam ją od babci i ta miała jeden kwiat.
Tak, u nas ok 5 stopni zimniej niż w Elblągu, nie ma lekko
Szymka 09:08, 19 lut 2022

vita napisał(a)

Skąd ja to znam? Pękająca w szwach od przydasi piwnica Czekają nas więc wiosenne porządki. Ale to jeszcze nie teraz. Też jestem zwolenniczką pojedynczych kwiatów, zdecydowanie. Ciekawe co przyniesie nowy sezon, mnie się jeszcze nie zdarzyło w życiu ciąć traw i obrzeży ścieżek w lutym. Nigdy. Szykuję się jeszcze na jutro. A w poniedziałek śmigam po kolejnego oczara. Znalazłam w dobrej cenie. No i cieszę się, że ciągle mam jeszcze miejsca do obsadzenia

Aż sprawdziłam zdjęcia z ubiegłych lat. 1 marca miałam jeszcze powiązane kępy miskantów . W tym roku 18 lutego mam już prawie wszystkie przycięte, a śmieci posprzątane. To chyba pod wpływem czytanych postów na Ogrodowisku. Mam nadzieję, ze nie będę tego żałować. W marcu i kwietniu może jeszcze przymrozić.
Zima w tym roku nas oszczędziła. W środku kępy miskantów są zielone, a budleje nawet nie straciły liści No ale zima się jeszcze nie skończyła .
Mgduska 11:18, 19 lut 2022

vita napisał(a)
Kilka dalii z Holandii to jest niezły kąsek Ja rozumiem
Zwykle dalie czekają u mnie do połowy maja, jak podsychają, to wysadzam do doniczek, ale tak bardziej po macoszemu. Czytam teraz, że można (pod warunkiem, że ma się miejsce widne i bezmroźne) wysadzić karpę do kompostu z wernikulitem, po czubek budzących się pędów. Jak zaczną rosnąć, trzeba usunąć wierzchołek wzrostu. Po tym zabiegu na chwilę przestają rosnąć, ale wkrótce wypuszczają masę zielonych liści.
Sebastian Kulis proponuje przyspieszenie pędzenia dalii. Ciekawa jestem jak zareaguje dalia na takie przyspieszenie/spowolnienie wzrostu? Efekt może być ciekawy.

Na moim strychu dalie same zaczynają puszczać pędy w kwietniu. Sadzę je wtedy do donic - nie potrzebują wcale dużo ziemi, tylko tyle, by przykryć rosnące korzenie i zatrzymać trochę wody. W donicach nie zajmują wiele więcej miejsca, niż przechowywane w wiadrach i skrzynkach
W maju sadzę do gruntu już piękne, zielone rośliny. To jest ważne, bo dalie potrzebują długiego sezonu, by kwitnąć, dzięki pędzeniu są do przodu o parę tygodni.
antracyt 11:26, 19 lut 2022

Mam dokładnie taki sam patent na dalie. Dzięki temu zaczynają u mnie kwitnąć już pod koniec czerwca.
sylwia_slomc... 22:00, 19 lut 2022

sierika napisał(a)
Sylwio, mój kwitnie mimo przesadzenia w październiku, byłam zdumiona. Szczerze dany

A ma jeszcze wtedy liście czy już nie? Bo mam też takiego co ma liście i przez kilka lat myślałam, że nie kwitnie, aż zimą nie odkryłam, że ma koszyczki po kwiatuszkach okazało się, że kwitnie jesienią jak liście jeszcze są i one zasłaniają mu kwiaty.