Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

monteverde 22:45, 05 mar 2013

Tak były wsadzone w tamtym roku moje agapanty Tinkenball, zdjęcie z lipca, wcale nie za gęsto
a tak zakwitały zagęszczały się na zewnątrz wypuszczając nowe liście i tworząc nowe kępki
a jak do ziemi to tylko w donicach, żeby potem je wyjąć, bo przemarzają, tak załatwiłam białe, może u Was cieplej? pozdrawiam

AniaDS 14:58, 08 mar 2013

Miałam meconopsa - też zanikł, posadzony był w gruncie, według wszystkich zasad, zaczął marnieć końcem lata i tyle go widzieli ..

Z okazji naszego święta cosik przyniosłam

vita 18:39, 08 mar 2013

Magda70 napisał(a)
''

I te agapanty filoletowe są piekne!!

To tradycyjne rośliny donicowe, dobre do wyeksponowania na tarasie. Ale posadzone na rabatach też chyba wyglądałyby dobrze. Pozdrawiam, Magdo.
vita 18:46, 08 mar 2013

monteverde napisał(a)
Tak były wsadzone w tamtym roku moje agapanty Tinkenball, zdjęcie z lipca, wcale nie za gęsto

Mój Tinkenball (lub inna odmiana paskowana, bo nabyłam bez nazwy) jest jeszcze mały.
Będziesz miała Aniu imponującą donicę. Rzeczywiście mają dużo przestrzeni, bardzo jestem ciekawa, czy w tym roku zakwitną. Będę dopytywała.
popcorn 18:48, 08 mar 2013

Zaglądam, pozdrawiam! Agapanty mam w garażu, jest minus 3, nie zmarzną? Może wezmę do domu? Kurczę nie mam miejsca pośredniego Wygląda na to za wcześnie je z piwnicy Teściów przywiozłam.. ech..

pozdrawiam!!
vita 18:51, 08 mar 2013

AniaDS napisał(a)
Miałam meconopsa - też zanikł, posadzony był w gruncie, według wszystkich zasad, zaczął marnieć końcem lata i tyle go widzieli ..

To nawet nie zakwitł? Trzeba będzie przy tych meconopsach podreptać trochę.
Dziękuję Aniu za piękną różę. U mnie zamiecie śnieżne, wiatr gwiżdże w kominie, a było już tak pieknie.
vita 18:54, 08 mar 2013

popcarol napisał(a)
Zaglądam, pozdrawiam! Agapanty mam w garażu, jest minus 3, nie zmarzną? Może wezmę do domu? Kurczę nie mam miejsca pośredniego Wygląda na to za wcześnie je z piwnicy Teściów przywiozłam.. ech..

Swoje zabrałam z garażu do cieplejszej piwnicy, na wszelki wypadek.
Jak mają już duże liście, to minusowa temperatura dobrze im nie zrobi na pewno. Bierz do domu.
Pozdrawiam
Gabriela 20:08, 08 mar 2013

Moje agapanty też wypuściły blade liście, bo zimują w "piwnicznej izbie". Sama nie wiem, dzielić je, czy nie dzielić, w każdym razie wyciągnę na światło najwcześniej na koniec marca.
Jak tam klosze, będziesz bielić rabarbar?
vita 20:15, 08 mar 2013

Kloszy tylko parzeć, czekają na pełny wsad do pieca. Gorzej z rabarbarem, bo ten dopiero w doniczce i wybielić się w tym roku chyba nie da. Dlaczego chcesz podzielić agapanty? Jak znosiłam dzisiaj swoje, też przez chwilę pomyślałam o podzieleniu. Doniczki są tak napięte od parcia korzeni, że aż trzeszczą.
Gabriela 20:19, 08 mar 2013

Bo są wielkie, rozrosły mi się w gruncie i musiałabym sprawić im wielkie nowe doniczki. Myślałam że podzielę każdy na dwie części, wsadzę ciasno do donicy plastikowej i do gruntu w maju. Może wreszcie wredne zakwitną.