Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

vita 12:37, 03 mar 2013

Martek napisał(a)
Faktycznie ten niebieściutki zakup udany,ale wiesz,że nie zimuje u nas ?

Vita ja się tak domyślałam,że to za wcześnie na zakupy.Doświadczyłam sama rok temu jazdę do Końskowoli po nic praktycznie,a byłam tam pierwszy raz.Wszystko w swoim czasie,spokojnie .Teraz jest czas na porządki po zimie.
Ale spotkać można się na kawkę nie zakupowo

Zimowanie meconopsów zawsze wiąże się z ryzykiem u nas. Jak ja bym chciała, Martku mieć taki zdrowy rozsądek. Najpierw porządki po zimie hi hi. Od kiedy zaczęłam intrnsywniej zajmować się ogródkiem, to zawsze mam do wysadzenia wiosną kilkanaście doniczek z czymś, co kupiłam przed wiosennymi porządkami. Ciekawe, ile jeszcze nam zejdzie na umawianie się?
vita 12:50, 03 mar 2013

aldonaz napisał(a)
Vito, ten ciemiernik pełny cudo.Ciekawa jestem, gdzie go kupiłaś? Ja również nie mogę wyleczyć się z różnych nietypowych roślin trudnych u nas w uprawie. Nasiona obu mekonopsów zamawiałam z Anglii i na Allegro, przywiozłam też ze Szkocji, ale nie wzeszły. W ubiegłym roku odwiedzając ogrody w Irlandii dostałam kilka sadzonek niebieskiego. Bałam się wsadzić do gruntu na zimę, więc wstawiłam doniczki do piwnicy i wszystkie zanikły. Ciekawe, jak Twoje się przyjmą. Mam złe doświadczenia z roślinami z tej firmy. W ubiegłym roku kupiłam żółty łubin i hostę white feather, ale zamarły.

Fotka fantastyczna, dziękuję Ci bardzo. Zobaczymy co dalej z meconopsami. Na razie dostały dobrej, kwaśnej mieszaniny ziemi z drobną korą. Wyniosłam do chłodu, bo za szybko rosną. Zastanawiam się, dlaczego twoje zanikły. Może od podlewania zasadową wodą, może przelałaś, lub zaszuszyłaś? Nie ma to, jak uprawa w gruncie.
A mój pierwszy meconops był własnie z siewu. To był jeden z moich pierwszych sukcesów ogrodniczych, stąd pewnie u mnie sentyment do tych roślin. Z firmą też mam różne doświadczenia.

Jak byłam u Ciebie pierwszy raz, to od razu dostrzegłam, że mamy podobne, roslinne upodobania

Madzenka 20:24, 03 mar 2013

Ani o agapantach ani o meconopsach nic nie wiem, ale się u Ciebie dokształcam. Podczytuję po cichutku ale dzisiaj ślad zostawiam
Dasia 21:27, 03 mar 2013

Marzena2007 napisał(a)
Ani o agapantach ani o meconopsach nic nie wiem, ale się u Ciebie dokształcam. Podczytuję po cichutku ale dzisiaj ślad zostawiam

To samo mogę napisać Pozdrawiam
Betka 22:33, 04 mar 2013

vita dołączam do tych podglądających twój ogród ! Przepiękne dzieło sztuki!! I nie zaprzeczaj bo to co stworzyłaś jest naprawdę dobre Tylko napatrzeć się nie mogę masz tam po prostu ślicznie - i znowu zarwę nockę na Ogrodowisku
Pozdrawiam
Mala_Mi 22:51, 04 mar 2013

Bo to jest ciekawy i nie nudny ogród
vita 22:01, 05 mar 2013

Marzena2007 napisał(a)

Bardzo się cieszę z Twoich wizyt, pomimo, że nic nie wiesz o agapantach. Jeszcze nie wiesz, bo wiadomo? Może okażą się niezbędne przy szarościach tarasowych u Ciebie? Pozdrawiam
vita 22:05, 05 mar 2013

Betka napisał(a)
vita dołączam do tych podglądających twój ogród ! Przepiękne dzieło sztuki!! I nie zaprzeczaj bo to co stworzyłaś jest naprawdę dobre Tylko napatrzeć się nie mogę masz tam po prostu ślicznie - i znowu zarwę nockę na Ogrodowisku
Pozdrawiam

Oj tam oj tam, wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma, Betko. Chętnie zabrałabym się za Twoje chatto, w zamian, hi hi. Reflektujesz? Akurat tutaj, zarwane nocki procentują, wiem coś o tym. Pozdrawiam.
vita 22:12, 05 mar 2013

Dasiu, Aniu

Ciągle mam śnieg w ogrodzie i nic się nie dzieje. Sadzonkuję pelargonie, ogrzewam ziemię do siewu, marzę o wiosnie. Takiej z zapachami i dźwiękami. Na razie mam dobre zapowiedzi.

Magda70 22:16, 05 mar 2013

asc napisał(a)
Bo to jest ciekawy i nie nudny ogród
''

I te agapanty filoletowe są piekne!!