Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek na trzy lata

Ogródek na trzy lata

ewalm 00:29, 09 maj 2013

Z pewnym zaskoczniem zauważyłam po powrocie z wojaży jak szybko zmienia się nasz mały ogródek. Tylko kilka dni a rośliny dwa razy większe. Niektóre trzebaby już w tym roku rozsadzać ale daruję sobie.

Z nowości:

czosnki szykują się do kwitnienia, pąki już zaczynają pękać:

funkia rozwinęła liście, ale na razie tylko ta niebieska, reszta nadal w trąbkach i tutkach:

W Krainie Deszczowców kropelki można spotkać niemal zawsze, za wyjątkiem naprawdę gorących i słonecznych godzin popołudniowych:

A dzisiaj uświadomiono mi, że czas żółtych mleczy dobiega powoli końca...

ewalm 00:32, 09 maj 2013

Na szczęście ogólne przemijanie dotyczy też kwitnienia brzóz. Ta winowajczyni rosła akurat w Polsce, a nie tutaj, ale pylą wszędzie tak samo:

ewalm 00:40, 09 maj 2013

W Polsce podczas naszej krótkiej wizyty było bardzo ładnie i słonecznie, ale jeszcze mokro po poprzednich deszczach:

Tutaj na razie co najmniej wilgotno. Dzisiaj w miarę słonecznie. Jutro, tradycyjnie, ma padać.

Mieliśmy dziś rzadkiego gościa. Zwykle wizytują nas pomrowy i śliniki, a z tych bardziej ubranych różne slimaczki wstężykopodobne. A tu dzisiaj taka dostojna niespodzianka. W ciągu trzech lat trafił się taki gość dopiero drugi raz. No cóż, Francja niedaleko. Ciężki rejon dla winniczków

monteverde 01:50, 09 maj 2013

W warmińskim ogrodzie miałam ich pełno, ale szybko ich populację zmniejszyłam zjadając je ten latawiec z przewrotnikiem super zdjęcie pozdrawiam
ewalm 01:54, 09 maj 2013

Podejrzewam, że tutaj też je mogli zjeść

Latawiec z przywrotnikiem - miałam szczęście
monteverde 01:58, 09 maj 2013

U mnie te drobniejsze czosnki po przymarzały, bo maja końcówki brązowe i jakby uschnięte, chyba nie będą kwitły, czekam na grubszy kaliber jutro pokażę część moich host niektóre maja duże listki dobranoc Ewo
ewalm 02:00, 09 maj 2013

Dobranoc Aniu : ) Ja też już idę. Jutro śpię do bólu. Miałam czytać "Kobiety dyktatorów" a wędruję wśród roślinek.. I niemieckiego nie odrobiłam. Niedobrze.
ewalm 13:34, 09 maj 2013

Prawdę powiedzieli w prognozach - pada deszcz. Wyszłam do ogródka, nakapało mi do kawy, wygoniło do domu.
Mamy dzisiaj święto (i wolny dzień) ale nie mamy samochodu. A tam gdzieś rzepak czeka na zdjęcia i przekwita. Byłoby fajniej gdyby można było wyjśc na dwór. Trawę byśmy skosili. Ale po pierwsze pada, a po drugie kabel od kosiarki został pożyczony i jeszcze nie wrócił. Smutno.
Juzia 15:51, 09 maj 2013

Puszki tańczące the best!
ewalm 20:11, 09 maj 2013

Puszków będzie coraz więcej - mniszki już przekwitają : )

Historia Pewnego Dmuchawca wygląda tak: