Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek na trzy lata

Ogródek na trzy lata

ewalm 14:48, 18 cze 2013

A to Magda niezupełnie ten przypadek akurat i niezupełnie to był środek miasta, własciwie wcale nie był, a obecnośc pawia była usprawiedliwiona ale jakoś mnie ten paw na dachu zaskoczył. To był niezwykły widok. Pawie częściej kroczą dumnie i niespiesznie po trawnikach a tu taka niespodzianka Akrobata.
ewalm 14:54, 18 cze 2013

Zakwitają kolejne czosnki:

Te będą białe, a nieco poniżej rozwinęły się już czosnki Krzysztofa:

I moja różyczka rozkwitła. Kwitnie bardzo krótko ale ładnie.

ewalm 15:03, 18 cze 2013

W warzywniku susza bo od kilku dni mamy niemożebne upały. Lekka odmiana po uderzeniowej dawce niemieckiego klimatu, jaką nam poprzednio serwowano od października. Koperek lekko przysuszony a przecież jeszcze niedawno ciągle padało. Wczoraj w nocy była piękna burza, a w dzień mamy teraz 35 stopni

Jeszcze w weekend było chłodno i pochmurno. W sobotę byliśmy w Metz, a po drodze na cmentarzu żołnierzy amerykańskich. Miłośnicy kancików i idealnych trawników powinni zobaczyć to miejsce, takie kanciki to tylko amerykańska technika mogła osiągnąć:

ewalm 15:07, 18 cze 2013

Tu będzie dygresja nieogrodowa, ale co tam. Katedra w Metz ma chyba najwięcej witraży sposród wszystkich jakie widziałam. Zdjęcia troszkę krzywe, ale wybaczcie. Robione w tempie reporterskim.

Przetacznik 15:14, 18 cze 2013

ewalm napisał(a)
Czasami można zobaczyć coś naprawdę absurdalnego:

Zadzierasz głowę, a tu paw przelatuje nad Tobą... no widok niezwyczajny : ) U nas pawie z Zoo przelecialy na szkołę dzieci, strażacy je łapali : )

A cmentarz... tchnie spokojem przez ten porządek, podoba mi się...
ewalm 15:14, 18 cze 2013

Czy w W-wie była w sobotę Parada Równości? Jestem całkiem nie na bieżąco z Wiadomościami. W każdym razie w Metz była. Trochę nas to zaskoczyło, a katedrę pod którą akurat bylismy spowiły dymy:

Metz troszkę przypominało Lyon, bo też jest ochrowo-umbrowe. Jesli kiedyś tam będziecie zwróćcie uwagę na latarnie - nietypowe:

A w tych piaskowych odcieniach kolorowe akcenty:

ewalm 15:20, 18 cze 2013

A po tej calkiem chłodnej sobocie nagle zaczeły się upały, nocne burze i piękne gorące wieczory. Trawy wokół naszego domu wieczorem są rozgrzane słońcem i oszałamiająco pachną. Nareszcie można korzystać z tarasu, zapalać latarnie w ogródku i spac przy otwartych oknach słuchając tego wszystkiego co w nocy szeleści i podśpiewuje. W tym roku nikt nawet nie narzeka, że jest gorąco, chociaż jest. Bo w tym roku jest NARESZCIE gorąco.

Przetacznik 15:21, 18 cze 2013

piękne zdjęcie jak okładka do książki...
ewalm 15:24, 18 cze 2013

Przetacznik napisał(a)

Zadzierasz głowę, a tu paw przelatuje nad Tobą... no widok niezwyczajny : ) U nas pawie z Zoo przelecialy na szkołę dzieci, strażacy je łapali : )

A cmentarz... tchnie spokojem przez ten porządek, podoba mi się...

Chyba nigdy nie widziałam pawia w locie i zastanawiam się czy one aby w ogóle latają. Chyba nie bardzo. Widziałam za to kiedyś jak uciekały z Łazienek do Belwederu przez płot. Taką kurzą niezgrabną metodą ale za to skutecznie.

Już w weekend będę w Warszawie i cieszę się niesamowicie A jeśli dzisiaj otworzą antyki to chyba kupię butelkę i będziesz miała Weroniko swój udział w tej decyzji
ewalm 15:28, 18 cze 2013

Przetacznik napisał(a)

piękne zdjęcie jak okładka do książki...

Wczoraj był taki śliczny gorący letni wieczór, Weroniko, wszystko wokół było ładne
A teraz jest tak gorąco, powietrze zupełnie nieruchome, chyba uciekniemy z małą M na zakupy to jakiegoś klimatyzowanego miejsca, bo i tak musimy zrobić. W ogrodzie dopiero wieczorem da się wytrzymać.

Cmentarze żołnierzy amerykańskich robią niezwykłe wrażenie, to prawda. Na tym akurat wszystkie krzyże sa jednakowe, tylko żołnierze pochodzenia żydowskiego mieli gwiazdy Dawida. Ale na przyklad w Driel, gdzie jest pochowanych także wielu polskich lotników, zółnierze amerykańscy mają prostokątne białe płyty a polscy też płyty ale z zaokragloną górną krawędzią. Wszystkie te cmentarze są doskonale utrzymane, uporządkowane i zadbane. I zupelnie inne od polskich albo niemieckich.