Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Igiełkowy ogródeczek

Igiełkowy ogródeczek

Gosiniak 11:31, 04 kwi 2013

Basiu- na szczęście u mnie nie ma uszkodzeń, jeden rododendron tylko ma połamaną gałązkę przez spadający śnieg z dachu, śniegu jeszcze trochę mam, ale wczoraj u mnie nie padał, dziś może 1 cm, który już stopniał, czekam na wiosnę

Madzia- miło że jesteś

Gosia- no to się napracowałaś, nie martw się stopi się niedługo, dziś chyba jeszcze ciężki dzień, ale od piątku coraz lepiej.

Dorotko- cierpliwość każdego z nas nadszarpnięta, bo ileż można sobie wmawiać, że za tydzień....i znowu za kolejny, ale gdyby nie ta wiara.....to nie wiem co by z nami było, będzie wiosna po 10 zobaczysz, musi być
Gabrysia_ 11:35, 04 kwi 2013

Gosia...ja mam pytanie o cyprysy na pniu,czy sama formowałaś ,albo takie kulki juz kupiłaś?
Czy one nie przemarzają?
Teraz są w Obi właśnie na ofercie.
Gosiniak 12:13, 04 kwi 2013

Gabrysia to są cyprysiki a nie cyprysy, to duża różnica, cyprysiki mi nie przemarzają, kupiłam, już takie uformowane, ale ogólnie nie polecam, bo mogą przemarzać, choć u ciebie nie powinny, bo jesteś z ciepłej strefy, trzeba je mocno ciachać, bo inaczej robią się rzadkie w środku, w pierwszym roku nie ciachnęłam i chciały mi rosnąć do góry. Ale przy odpowiedniej pielęgnacji mogą być naprawdę ładne, moja siostra ma u siebie duży egzemplarz, pięknie wygląda. Widziałam też duże zmarznięte na działkach, więc różnie to z nimi bywa. Bardzo ważne jest źródło z którego kupujesz, popatrz na korzenie, czy nie uszkodzone, z reguły o tej porze sprzedają kopane, jeśli z dużą bryłą korzeniową to raczej się przyjmą, ale jeśli wepchnięte w wąską doniczkę, może być problem. Ja swoje też kopane kupowałam, nie znając się wówczas zupełnie, popatrz czy mają te cieniutkie korzonki, bo główny korzeń ich nie wykarmi i padną, mi z trzech padł jeden. Ogólnie już bym ich nie kupiła, chyba że bardzo dobra cena i naprawdę porządne egzemplarze, bez uszkodzonych korzeni, zamiast nich wolałabym na przykład szmaragda na pniu, koło mnie ciężko dostać, albo cisa, ale ten to już w ogóle nie do dostania, ale może u ciebie łatwiej. Mam nadzieję, że trochę pomogłam
Edi00 13:45, 04 kwi 2013

Gosiu, trzymam Cię za słowo- po 10 wiosna musi być ! ! ! Bo ja już baaaardzo tęsknię za słoneczkiem
Gabrysia_ 19:34, 04 kwi 2013

Dzięki Gosiu,moja mama mówi tak samo
Więc kupię szmaragdy formowane
gierczusia 20:14, 04 kwi 2013

Nooo .. Dziewczynki tu kupują a zdaje się będę calusi ogródeczek przekopywać

Chyba mi bije kompletnie i to przez ten śnieg
gierczusia 20:18, 04 kwi 2013

Jabeska napisał(a)
Gosiu a jak sobie radzą Twoje iglaki igiełkowe z taką ilością ciężkiego śniegu. Chyba masz teraz dużo pracy z otrząsaniem śniegu? Ja w święta i teraz też musiałm kilka razy zrzucać śnieg, bo jak widziałm jak łamią się drzewa u sąsiadów to zaczęłam się bać o moje. Ale są juz optymistyczne prognozy pogody więc teraz będzie już tylko lepiej

Ja też otrzepuję i otrzepuję ... I liczę na to ,że prognozy się spełnią
Madzenka 23:16, 04 kwi 2013

Odcisk palucha zostawiam, jestem na bieżąco
Gosiniak 08:52, 05 kwi 2013

Gabrysia_ napisał(a)
Dzięki Gosiu,moja mama mówi tak samo
Więc kupię szmaragdy formowane

Trzeba zawsze słuchać się mamy
Gosiniak 08:53, 05 kwi 2013

Edi00 napisał(a)
Gosiu, trzymam Cię za słowo- po 10 wiosna musi być ! ! ! Bo ja już baaaardzo tęsknię za słoneczkiem

Daję ostatnią szansę tej wiośnie, nawet Zbyszek zapowiedział zmiany, więc muszą nadejść