Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działeczka koło Muzeum

Działeczka koło Muzeum

Asisko_2005 14:33, 09 cze 2013

Madziu super ze imprezka udana. Mój mlodszy syn stanął na nogi w 8 miesiącu a w 11 poszedł sam za starszym bratem. Taki prędkus do dziś.

Jeśli masz nadmiar cebulowych to ja przygarnę, kosaćce lubię. A mam do obsadzenia zakopany w ziemi dren od pompy, więc idealnie bym mi go zakryły. więc jak coś to nie wywalaj.
madzielena 17:55, 10 cze 2013

Szybko się zebrał, Asiu Starsza córka roczek przedreptała, młodsza jeszcze się nie zbiera do chodzenia...

Wybieraj Asiu jaki kolor chcesz Oto moje irysy bródkowe - brak niebieskiego bo mu się wzięło i przekwitło nim zdjęcie zrobiłam

oraz syberyjski

madzielena 17:58, 10 cze 2013

Teraz nuże w róże (ale rym za dychę ) No name.

madzielena 17:59, 10 cze 2013

Co to - nie wiem. Ale ładne więc przesadzę.

Pomóżcie zidentyfikować.

Asisko_2005 18:32, 10 cze 2013

Madziu a mówią, ze drugie dziecko to ulepszona wersja prototypu i ze wszystkim szybsze. Mój starszam poszedł grubo po roku, ciężki tyleczek miał i mu się nie chciało.

Co do irysów brodkowych to każdy kolor po trochu, bo wszystkie piękne. Syberyjskiego mam.
Róze też wywalasz?
Asisko_2005 18:34, 10 cze 2013

Trzeciego kwiatuszka nie znam, musisz podbytać Debrę.

Jak Madziu w O-cu pogoda, bo u nas niebo ciemne i grzmi. Mam nadzieję, ze gdzieś bokiem pójdzie.

Jak ze spotkaniem u mnie? Beatka się dostosuje. Trzeba tylko termin ustalić. Tylko szybko, póki rabarbar jeszcze mam.
Debra 19:44, 10 cze 2013

madzielena napisał(a)
To prawda Debro, wiem jak jest z moją starszą córką - teraz robi się z niej mała panienka, a ja już wspominam jej pierwsze słowo, kroczek, śmieszne rzeczy, jakie wymyślała

A propos działki - nie zaniedbujemy jej, choć czasu rzeczywiście ostatnio mniej a i pogoda u nas nie sprzyjała poczynaniom ogrodniczym.

Dojrzewam do decyzji o częściowym pozbyciu się kosaćców, pozostawię tylko syberyjskie, które bardzo mi się podobają, oraz po małej kępce pozostałych kolorów - mam niebieskie, fioletowe, żółto-bordowe oraz zółte i białe (jasnożółte).
Robią na mnie wrażenie "bałaganiarskich" kwiatów - starzejąca się karpa, żółknące liście, kwiaty delikatne - deszcz je pokłada, szybko więdną. Może u mnie nie mają najlepszych warunków (gleba gliniasta), jednak nie chcę ich mieć w takich ilościach w jakich mam teraz.

Tak więc w sierpniu mam już co robić

Czy można już wykopywać cebulowe? Szafirki, hiacynty i szachownice?

Tak czy inaczej, dzieci sama radość, chociaż tyle z nimi pracy

Co do irysów - mam podobne odczucia, ale jednocześnie jakoś nie potrafię całkowicie ich wyrzucić. Jednak kwitną ślicznie. Zredukowanie ilości, to dobre rozwiązanie.

Cebulowe można wykopywać kiedy nadziemne części zaschną całkowicie. Ja wprawdzie mało cebulowa jestem, ale to wiem.
Gardenarium 19:46, 10 cze 2013

Przybiegłam wychwalić warzywnik w szarych skrzyniach Piękny jest

Instagram Ogrodowiska
barbara_kraj... 20:01, 10 cze 2013

madzielena napisał(a)
Co to - nie wiem. Ale ładne więc przesadzę.

Pomóżcie zidentyfikować.

To firletka smółka
Korony cesarskie wykopalam i zabrałam do domu. W tekturowym pudełku, przysypane trocinami poleżą do końca sierpnia, początku września.
Tulipany wykopane prawie wszystkie podsychają w altance na działce. W lipcu będę je czyscić, a we wrzesniu sadzić. Szafirków nie wykopuję w ogóle, a narcyzy w ziemi, bo jeszcze zielone. Tych też nie będę wykopywać.
boguslawa_ma... 20:12, 10 cze 2013

Basiu cesarskie co rok wykopujesz?