Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działeczka koło Muzeum

Działeczka koło Muzeum

barbara_kraj... 15:13, 30 cze 2013

Dobrze, że zachowałaś roże. Skoro tyle bez pielęgnacji przetrwały muszą to być wartościowe odmiany
Czasami stare też jest dobre
Joaska 21:35, 30 cze 2013

Moje pomidory to malinowe i chyba krakowiak ale cóż nie umiem się nimi zajmować i w tym roku będą jakie będą
Debra 22:05, 30 cze 2013

Madziu, no to róże i to śliczne już masz. Jest z czym zaczynać
Asisko_2005 18:53, 01 lip 2013

Madziu róze masz bardzo ładne, choć z nimi nie musisz kombinować. Przekopywania perzy nie zazdroszczę. Ja dzis pieliłam kwiatki i nasadzenia przed płotem....3 godziny roboty a efekt marny, bo przyjedzie deszcz i chwasty odrosną.
Debra 19:01, 01 lip 2013

madzielena napisał(a)

Debro nie wybrałam opcji Roundup, gdyż nie wierzę, że on by mi pomógł, poza tym nie wierzę, że on się w ziemi po tych trzech tygodniach rozkłada.

Pomóc by pomógł, bo to niezła trucizna, ale ja też uważam, że nie należy go stosować.
Zresztą chyba niedługo zostanie wycofany ze sprzedaży, tak jest szkodliwy i to długofalowo. Przynajmniej tak czytałam w amerykańskich artykułach.

Poza tym ja uważam, że niszczy nie tylko chwasty, ale też wszystko co pożyteczne, mikroorganizmy,
zycie w ziemi.
madzielena 13:32, 03 lip 2013

To prawda Debro - zapewne nie zdajemy sobie nawet sprawy, jak bardzo trujące są te substancje Czytałam o walkach z perzem za ich pomocą i to ostatecznie mnie zniechęciło do ich stosowania - często po oprysku perz powraca jak upiór zza grobu

Ja jednak wierzę, że uda mi się zwyciężyć naturalnymi metodami - w końcu nie mam wielkiego areału, tylko kawałek z 400 metrów do wyplewienia I choć ręce zmęczone i bąble też dają o sobie znać to mam poczucie, że robię coś dobrego dla tej ziemi, dla siebie i dla przyrody też
madzielena 13:38, 03 lip 2013

Róże dzielnie kwitną - nie wszystkim się jednak dobrze wiedzie. Dwie są bardzo stare i słabo kwitną. Jedna zaatakowana poważnie przez czarną plamistość. Na tą pójdzie oprysk tzw. sodką, która podobno również zwalcza mszyce.

przepis:
1/4 - 1/5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 litr wody o temp. ok. 20 stopni
1/2 łyżeczki oleju jadalnego

wszystko dobrze wymieszać i opryskać 2 razy w odstępie 2 tygodni. Oczywiście w pochmurny dzień lub wieczorem/rano.

Na zdjęciu zółta róża nn która w ten sposób przekwita.

Różu ci u nas dostatek Coś dla Ciebie Debro

Asisko_2005 16:00, 03 lip 2013

roże stare, zaatakowane mszycami, ale zobacz jak się odwdzięczyły , że je oplewiłaś. Kwitną pięknie.
Joaska 22:25, 04 lip 2013

Madziu ale ładnie kwitną róże!!! pryskaj bo szkoda dobrych starych róż skoro do tej pory wytrwały to znaczy że nie straszne są im zimy a to przy różach ważne jest!!!! jak je dokarmisz to na pewno się odwdzięczą
Debra 22:58, 04 lip 2013

madzielena napisał(a)
To prawda Debro - zapewne nie zdajemy sobie nawet sprawy, jak bardzo trujące są te substancje Czytałam o walkach z perzem za ich pomocą i to ostatecznie mnie zniechęciło do ich stosowania - często po oprysku perz powraca jak upiór zza grobu

Ja jednak wierzę, że uda mi się zwyciężyć naturalnymi metodami - w końcu nie mam wielkiego areału, tylko kawałek z 400 metrów do wyplewienia I choć ręce zmęczone i bąble też dają o sobie znać to mam poczucie, że robię coś dobrego dla tej ziemi, dla siebie i dla przyrody też

Dzielna Madzia!
Brawo, zobaczysz jak szybko skończą się problemy z pasożytami w ogrodzie. Im więcej naturalnych metod, tym mniej chorób i paskudstw. Natura broni się sama.