Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działeczka koło Muzeum

Działeczka koło Muzeum

BEATA_S 00:34, 07 lip 2013

Madziu jestem Zaległości w czytaniu nadrobię później, bo padam

Buziak !
madzielena 13:05, 09 lip 2013

Coś widzę, że ostatnio zaniedbałam swój wątek Nie to, że nic się nie dzieje - mąż działa

Powstał tarasik

Wiele czasu pochłaniają podstawowe czynności - odchwaszczanie, zbieranie owoców, koszenie trawy - same w sobie średnio fotogeniczne.

madzielena 13:09, 09 lip 2013

Mnie pozostaje w dalszym ciągu odchwaszczanie miejsc pod przyszłe rośliny.

Zamarzył mi się szpaler liliowców wzdłuż ogrodzenia oplecionego winoroślą. Ogrodzenie jest niskie, winorośl rośnie kilka lat i daje ładne zielone tło. Nie wiem jednak w jakiej odległości posadzić liliowce, żeby uzyskać gęsty ładny rząd roślin?

Wątpliwości trapią mnie jeszcze w odniesieniu do piwonii, które chcę wziąć z sąsiedniej zachwaszczonej działki. Wiem, że piwonie przesadza się dopiero w sierpniu, ale nie mogę patrzeć jak chwasty je zarastają.

Co zrobić - czekać do sierpnia czy podjąć próbę przesadzenia piwonii teraz, ratując je przed chwastami?

Co będzie dla nich lepsze?
Joaska 13:55, 09 lip 2013

Madziu wg mnie podzakaj tyle tam rosły porosną jeszcze 2-3 tyg.
Zanim je zaczniesz przenosić dobrze je podlej i staraj się wykopać jak najwięcej korzenia....tyle co mogłam doradzić
Debra 20:04, 09 lip 2013

madzielena napisał(a)
Coś widzę, że ostatnio zaniedbałam swój wątek Nie to, że nic się nie dzieje - mąż działa

Powstał tarasik

Wiele czasu pochłaniają podstawowe czynności - odchwaszczanie, zbieranie owoców, koszenie trawy - same w sobie średnio fotogeniczne.

madziu, domek z tarasem i przedłuzonym dachem wygląda przeslicznie. Widzę fajne ogrodowe meble. Ławy super, sama takich szukałam.
A co do tzw. prac u podstaw, to mi nic nie mów - to trwa non stop i dla pocieszenia ))) Ci powiem, że to akurat to się nigdy nie kończy.
Debra 20:08, 09 lip 2013

madzielena napisał(a)

Zamarzył mi się szpaler liliowców wzdłuż ogrodzenia oplecionego winoroślą. Ogrodzenie jest niskie, winorośl rośnie kilka lat i daje ładne zielone tło. Nie wiem jednak w jakiej odległości posadzić liliowce, żeby uzyskać gęsty ładny rząd roślin?

Wątpliwości trapią mnie jeszcze w odniesieniu do piwonii, które chcę wziąć z sąsiedniej zachwaszczonej działki. Wiem, że piwonie przesadza się dopiero w sierpniu, ale nie mogę patrzeć jak chwasty je zarastają.

Co zrobić - czekać do sierpnia czy podjąć próbę przesadzenia piwonii teraz, ratując je przed chwastami?

Co do liliowców - moim zdaniem 30 cm od linii winorosli i co 30 cm. Zawsze możesz część wykiopać, jesli się zbytnio rozrosną, ale ja k widze po moich to nie jest tak bardzo szybko.

Ja bym kopała teraz. Niewielka różnica, a to czy się przyjmą i tak zależy trochę niewiadomo od czego. Jedno raczej pewne - w przyszłym roku nie zakwitną, ale to też może być niespodzianka
20:10, 09 lip 2013
Jak ciekawie się Ciebie czyta. Kiedyś też miałam w planach taką działeczkę rekreacyjną zakupić. U nas były po 10 tys...na ogródkach działkowych no i skończyło się na nieco większej działeczce.... I teraz też mam kredyt i też na weeele lat Trzymam kciuki!
barbara_kraj... 20:30, 09 lip 2013

madzielena napisał(a)

Madziu, sama piszesz, że piwonie przesadza się w końcu sierpnia. Najpierw przygotuj pod nie miejsce. One są długowieczne i dlatego ziemia musi być wzbogacona kompostem, albo lepiej obornikiem. Tak przygotowane miejsce niech odczeka ze dwa- trzy tygodnie. Piwonie w sierpniu zawiązują pąki kwiatowe na rok przyszły. Daj im na to czas, może po przesadzeniu w dobre miejsce akurat się odwdzieczą kwinieniem juz w przyszłym roku.
Piwonie sadzi się płytko. Jak? Poznasz to po pąkach na karpie. Pąki liściowe muszą się znaleźć nie głębiej niż 5 cm pod powierzchnią ziemi. W innym przypadku rośliny mogą przez lata nie zakwitnąć.
Przy okazji przesadzania można je podzielić
Debra 20:34, 09 lip 2013

barbara_krajewska napisał(a)

Pąki liściowe muszą się znaleźć nie głębiej niż 5 cm pod powierzchnią ziemi. W innym przypadku rośliny mogą przez lata nie zakwitnąć.

Moje posadziłam tak jak piszesz Basiu i drugi rok mam tylko marne liście
barbara_kraj... 20:40, 09 lip 2013

Debra napisał(a)

Moje posadziłam tak jak piszesz Basiu i drugi rok mam tylko marne liście

Piwonie kapryśne są, ja czekam już kilka lat i zaczynam wątpić, czy się w ogóle kwitnienia doczekam