Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działeczka koło Muzeum

Działeczka koło Muzeum

Joaska 11:56, 19 cze 2013

No to czyli trzeb a nim uważać ..... słyszałam że najlepiej przesadzać w sierpniu.....
madzielena 23:28, 19 cze 2013

Dzień miał wyglądać inaczej.
Niestety nasze spotkanie ogrodowiskowe lokalne nie doszło do skutku ale mam nadzieję że co się odwlecze... w każdym razie postaram się lepiej przygotować działkę na prezentację.

Mimo upału popracowałam troszkę wieczorkiem. Jakże żałuje, że mój ogródek nie jest przy domu!

Warzywnik za to został w miarę ogarnięty, nie dałam rady wyrwać wszystkich chwastów - nie wiem skąd się ich tyle bierze. Chyba za późno wysiałam warzywa.

Mam wątpliwości odnośnie pomidorów - wiem że obrywa się liście, nie wiem tylko ile i które. W każdym razie warzywnik wyplewiony, truskawki zerwane, pokrzywowa śmierdziucha "się robi". Warzywa dosiane i póki co spokój.

Następne do zrobienia będą moje przyszłe różanki...
barbara_kraj... 23:48, 19 cze 2013

madzielena napisał(a)
Warzywnik za to został w miarę ogarnięty, nie dałam rady wyrwać wszystkich chwastów - nie wiem skąd się ich tyle bierze. Chyba za późno wysiałam warzywa.

Mam wątpliwości odnośnie pomidorów - wiem że obrywa się liście, nie wiem tylko ile i które. W każdym razie warzywnik wyplewiony, truskawki zerwane, pokrzywowa śmierdziucha "się robi". Warzywa dosiane i póki co spokój.

Następne do zrobienia będą moje przyszłe różanki...

Madziu, nasiona chwastów leżą sobie spokojnie w ziemi i tylko na odpowiednie warunki czekają aby skiełkować. Żywotność nasion chwastów jest duza, nawet do 50 lat! Jeśli działka nie była przez lata uprawiana, to nasiało się ich bez liku!
Późne wysianie nasion warzyw nie ma tu żadnego znaczenia. Ważne teraz, aby nie dopuszczać do ponownego wysiewania się chwastów. Czyli trzeba plewić, plewić, plewić

Obrywanie najniżej położonych liści pomidorów stosuje się, gdy zawiązane są i dojrzewają owoce. Roślina nie wysila się na dożywianie liści tylko na wzrost owoców. Teraz tego nie rób, bo osłabisz roślinę.
Natomiast trzeba usuwać tzw. wilki, czyli pędy wyrastające przy łodydze z kątów liści. Krzaki pomidorów prowadzi się na jeden, najwyżej dwa głowne pędy

Ja tez bardzo żałuję, że nie mam ogrodu w zasięgu ręki

madzielena 16:35, 20 cze 2013

Dziękuję Ci bardzo Basiu! Nie wiem co bym zrobiła, bez Twojej pomocy.

Działka nie była bardzo zaniedbana - tzn. wszystko inne było zaniedbane, ale warzywnik nie. Poprzedni właściciele mieli dużo więcej warzyw niż ja, warzywnik zajmował ponad pół działki.

Plewienie z takich miejsc jak młoda siedmiolatka nastręcza niestety dużo kłopotów. Wybieranie chwastów spomiędzy wątłych łodyżek jest pracochłonne. U innych cebulka już wysoka, u mnie niska, chwasty ją przerastały dlatego pomyślałam, że może być to wina zbyt późnego siewu.

BEATA_S 23:24, 20 cze 2013

Jaki ładny warzywnik Madziu Jeśli chodzi o spotkanie, to też mi żal, ale myślę sobie, że jeszcze nadrobimy
Ja dzisiaj troszkę popracowałam, ale mało, bo najpierw było okropnie duszno, a potem do wstręciuchy komary wylazłyy Cała się spsikałam jakimś specyfikiem , to mnie w stopę użarł !
Debra 23:28, 20 cze 2013

Chwasty wyrywane spomiędzy siewek!
To nie dla mnie, nie mam cierpliwości, siewki uszkadzam
barbara_kraj... 01:04, 21 cze 2013

Dużo masz tej siedmiolatki? Mnie się udawało cebulki od sąsiadki działkowej uzyskać
Ja nigdy żadnej cebuli nie siałam, dymkę sadziłam
Debra 20:51, 24 cze 2013

Madziu, spotkałam jedynie Beatę, ani Ciebie, ani Asiska, szkoda że nie mogłas przyjechac.
Coś z maluszkiem?

Mam nadzieję wielka na wrzesień, bo te spotkania są cudowne. Musisz samam zobaczyć
Asisko_2005 15:20, 25 cze 2013

Debro my sie szykujemy na spotkanie dziłkowiczów.
Debra 19:56, 25 cze 2013

Asisko_2005 napisał(a)
Debro my sie szykujemy na spotkanie dziłkowiczów.

Joasiu, cieszę się niezmiernie. Jak może widziałyście w wątku, zainteresowanie rosnie. Szefowa wspiera, bo kocha ogródki, zgłoszeń tez sporo, myślę, że będzie dłuuuugi weekend!