Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działeczka koło Muzeum

Działeczka koło Muzeum

boguslawa_ma... 21:29, 20 lip 2013

Madziu u mnie też wiśnie chore liście spadają a owoce uschły,ja bym te drzewa zostawila na drugi rok będzie lepiejale za to mam śliwy piękne i dobre takich ilości jeszcze nie było
madzielena 22:38, 20 lip 2013

Bogusiu wspaniałe śliwki! - jaka to odmiana? Szukamy drzewek owocowych do obsadzenia drugiej strony działki i takie zbiory byłyby bardzo kuszące
madzielena 22:39, 20 lip 2013

Niewiele dzieje się ostatnio na naszym poletku - jutro będę na działce i ciekawa jestem co mnie czeka po dłuższej nieobecności. Jak pomidory, jak róże...

Do jutra! Miłej niedzieli wszystkim!
barbara_kraj... 23:18, 20 lip 2013

ewalm napisał(a)
Madziu, zarodniki tego grzyba od plamistości zimują w opadłych liściach - wygrabiaj i spal. Kompostowanie raczej ich nie zniszczy, niestety, ale jak już dodałas to trudno. Chyba, ze da się wygrzebać i też spalić. Plamistość bardzo osłabia drzewo.

Ewalm ma rację, zarodniki nie 'zgniją' w kompoście. Zarodniki grzybów wszelkich chorób grzybowych trzeba zniszczyć przez spalenie lub chemicznie.
Poza tym w kompoście odpady nie gniją, w kompoście zachodzi proces tlenowego rozkładu materii dzięki mikroorganizmom.
Madziu, o przesadzaniu hortensji odpowiedziałam u siebie
Debra 23:45, 20 lip 2013

barbara_krajewska napisał(a)

Ewalm ma rację, zarodniki nie 'zgniją' w kompoście. Zarodniki grzybów wszelkich chorób grzybowych trzeba zniszczyć przez spalenie lub chemicznie.
Poza tym w kompoście odpady nie gniją, w kompoście zachodzi proces tlenowego rozkładu materii dzięki mikroorganizmom.
Madziu, o przesadzaniu hortensji odpowiedziałam u siebie

Basiu, nie do końca masz rację. To co dzieje się w kompoście zalezy od tego, co w nim się znajduje - jesli poza odpadami roślinnymi, znajdą się tam organiczne odpady domowe, będzie mial miejsce proces gnicia. Na jednym z forów wyczytałam, że wówczas jest szansa na zniszczenie grzybów.
Skoro Madzia i tak już wrzucila te liście do kompostu, trudno sobie wyobrazić, że je stamtąd wygrzebie.
Stąd moja rada.
barbara_kraj... 23:58, 20 lip 2013

A jakie odpady domowe wpłyną na proces gnicia?
madzielena 00:00, 21 lip 2013

Dzięki Basiu, odpowiedź przeczytałam

Debro, jest tak jak mówisz, nie mogę wygrzebać liści z kompostownika - są już przemieszane. Jedyne co mi pozostaje to czekanie
ewsyg 00:06, 21 lip 2013

Witaj Madziu. Dzielna z Ciebie dziewczyna. Wiem co to walka z perzem, mam go pod dostatkiem i też z nim walczę. U mnie piach więc łatwiej wychodzi. Jeżeli chodzi o te chore liście wiśni w kompostowniku to proponuję polej go mocznikiem, podobnież pomaga. Czytałam też o liliowcach. Ja co roku zasilam je obornikiem, ale suszonym. Kupuje w ogrodniczym obornik bydlęcy suszony i daje po garści albo i dwie. Liliowce lubią żyzną ziemie, pięknie wtedy kwitną. Możesz rezultaty zobaczyć u mnie. Pozdrawiam Ewa . Będę do ciebie zaglądać
Debra 00:06, 21 lip 2013

barbara_krajewska napisał(a)
A jakie odpady domowe wpłyną na proces gnicia?

Biodegradowalne odpady kuchenne - obierki, resztki owoców, skorupki jajek, resztki warzyw, fusy po kawie i herbacie, suche pieczywo.
barbara_kraj... 00:22, 21 lip 2013

Debra napisał(a)

Biodegradowalne odpady kuchenne - obierki, resztki owoców, skorupki jajek, resztki warzyw, fusy po kawie i herbacie, suche pieczywo.

Dodam - czysty papier, nawóz zwierzęcy;
I właśnie, aby zapobiec gniciu wszystkie odpady odpowiednio układa się warstwami i co jakiś czas przerabia w celu dotlenienia. Albo stosuje specjalnie środki przyspieszające rozkład materii