Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

bacha2224 23:38, 05 paź 2013

Mi też jest smutno,horti pięknie kwitły ,winobluszcz nawet nie zdążył się przebarwić na czerwono ,mam wrażenie jak wszystkie roślinki krzyczą okryj nas troszkę.,ale zauważyłam że clematis ma dużo nowych pąków,czyżby szykował się drugi raz do kwitnienia.
Debra 18:01, 07 paź 2013

Trochę mnie nie było
Po pracy w ogródeczku nie miałam ochoty na nic, poza spaniem

Walka była ze zmrożonymi pnączami, drzewami, zwałami liści, usuwaniem tego, co już nie zdobi.
No było co robić
Ale już jestem na bieżąco.

Najwięcej pracy miałam przy zmrożonej morwie. Wyrosły mi ogromne drzewa, które od góry złapał silnie mróz. Wyglądało to okropnie. Ogoliłam morwy na kilka metrów w dół Zreszta to prawidłowe prowadzenie, one nie powinny być takie wysokie. Uporządkowałam winorośl, też poprzemarzaną, kolejne stosy liści.

O liściach z gruszy, jabłonek już nie wspomnę.
Wykopałam wszystkie kanny. Sporo ich jest, trzy pudła

No i jest porządek
Z witek morwy bawiłam się w wianuszki. Jeden na furteczce;

Poza tym wcale nie jest tak smutno

Debra 18:04, 07 paź 2013

cd.
Hebe nadal kwitnie i za nic ma sobie mróz !

Bergenie dają pokaz

Polish Spirit jak widać ma polskiego ducha

Wilczomlecze

Debra 18:05, 07 paź 2013

edyta_borkowska_kuchcik napisał(a)
Witaj Debrusia namieszałam ci tymi lampkami to takie moje wygłupy mam lampki solarne i chciałam je naładować słońcem i latałam i ustawiałam je tam w doniczce jak się przesuwało bo padał cień od budynków i o takie wariacje i udało się palą się w nocy ostatnio mało słonecznie było i musiałam lampki pozbierać i ustawić w jednym miejscu najbardziej słonecznym pozdrawiam

OK. Wszystko jasne
Pozdrawiam
Debra 18:06, 07 paź 2013

marzena napisał(a)
Debra, piszesz o jesiennych pracach w ogrodzie, a ja mam mało czasu na ogród, bo droga mnie zajmuje...chociaż niewiele przy tym robię
nie mam w ogóle jednorocznych, oprocz werben ( ale te świetnie się trzymają) więc odkladam porządki na później...

Marzenko, droga najważniejsza przed jesiennymi błotami i zimowymi pluchami. Powodzenia.
Ja jednorocznych mam malutko, ale i tak żal
Debra 18:07, 07 paź 2013

bacha2224 napisał(a)
Mi też jest smutno,horti pięknie kwitły ,winobluszcz nawet nie zdążył się przebarwić na czerwono ,mam wrażenie jak wszystkie roślinki krzyczą okryj nas troszkę.,ale zauważyłam że clematis ma dużo nowych pąków,czyżby szykował się drugi raz do kwitnienia.

No właśnie Basiu, w jedną noc tyle piękna odeszło ;-(
Na szczęście są rośliny, które za nic mają sobie te pogodowe wariacje - mój clematis tez kwitnie
kitek81 22:22, 07 paź 2013

I u Ciebie widzę dziadek mróz zawitał?! Szkoda tego wszystkiego, tak samo u mnie papryki przerodziło, aż się skapciale zrobiły
Dzięki że mnie wspierasz, dużo to dla mnie znaczy :*
Joku 22:39, 07 paź 2013

Co robisz z tymi obciętymi gałęziami, zeschniętymi częściami roślin, liśćmi? Zawsze miałam przepełniony kompostownik po takich porządkach.
barbara_kraj... 22:40, 07 paź 2013

A ja sie cieszę z tych krótkotrwałych przymrozków, bo wcześniej porządkowe prace można zacząc i, co oczywiste, wcześniej skończyć.
Liście grabię sukcesywnie już ze trzy miesiące i bardzo bedę zadowolona, jak już wszystkie opadną. Najwięcej śmieci mi sąsiedzki orzech włoski! Chyba będę musiała namówić sąsiada na wycięcie kilku gałęzi, przynajmniej tych, które wiszą nad moją działką!
Moja bergenia w takie czerwienie się nie ubiera /a szkoda/, pewnie inna odmiana...
EPODLAS 23:14, 07 paź 2013

Debro, u mnie też straty po tych ostatnich nocnych przymrozkach. Ale zapowiadają jeszcze pogodę, w październiku drzewa wyglądają przepięknie. Hebe niby takie wrażliwe a ciebie jakie ładne - no i jakie ma śliczne kwiatki. Niebieski to mój ulubiony ogrodowy kolor. Wianek pięknie się prezentuje.