Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kraina Czarów w fazie projektów

Kraina Czarów w fazie projektów

AlicyaLK 08:47, 27 cze 2013

Evchen napisał(a)
Tak patrzę na Twój taras i dom z zachwytem i uznaniem dla doboru kolorów Uwielbiam kolory ziemi, nie narzucające się i pięknie komponujące się z ogrodem
Na mszyce jest jakiś spray substala, a jak chemii nie chesz, to chyba mydło szare się dodaje do wody i robi oprysk

Evchen, dziękuję no tak się składa, że oboje z eMem nie lubimy krzykliwych kolorów... w domu też mamy szaro-biało Jak to się ksiądz po kolędzie śmiał kiedyś: "Nie sądziłem, że jest tyle odcieni szarości i do tego można w nich tak odpocząć" no ale w lecie, kto będzie odpoczywać w domu dlatego muszę zrobić tak, aby odpoczywać w ogrodzie

Patentu z mydłem nie znałam ale jak tu opryski robić, jak leje i leje i końca nie ma!
AlicyaLK 08:50, 27 cze 2013

regli napisał(a)
Ależ fajnie się u Ciebie robi Trawkę będziesz siała czy z rolki?

Renatko, nie mam pojęcia Ponieważ cały czas zmieniam koncepcję i trawnik w związku z tym jest raz większy raz mniejszy, to nie wiem jak go założymy... jest szansa, że jak zdecyduję się na opcję minimum, to będzie z rolki, a jak większy to posiejemy pożyjemy, zobaczymy
AlicyaLK 14:37, 27 cze 2013

Hurra!!! Horti wysłane!!! Jutro mają być u mnie! oby były ładne!

Kurier dziś zabrał donicę! niech oddają kasę i lecę do sklepu kupić coś ładnego Pan Trawka wyśle zamówienie i next week powinna być rabatka finito!! - tak mówię, a zaraz pewnie stwierdzę, że trzeba jeszcze coś dosadzić
AlicyaLK 15:24, 27 cze 2013

Mam dylemat... czyli nic nowego

Po prawej stronie przy siatce mam te wysokie świerki, które na wysokość siatki są łyse i dopiero potem mają gałęzie... Podcięliśmy je tak, bo dołem były w większości zeschnięte i niezbyt ładnie to wyglądało, co nie oznacza, że gołe pnie są piękne

no i teraz nie wiem co zrobić, bo jak podcięliśmy gałęzie to zrobiło się trochę jaśniej, ale te pnie mi się zupełnie nie podobają... coś tam muszę posadzić jeszcze i tak:

1. początkowo myślałam o hortensjach bukietowych, żeby rozjaśnić - aczkolwiek boję się je sadzić tak blisko sosen, bo tam będzie raczej sucho

2. potem wymyśliłam sobie taką głęboką rabatę, że pomiędzy (ale trochę z przodu) zasadzić złote pęcherznice i dopiero na ich tle hortensje limki, jedne i drugie w szpalerach do tego trawy, ale boję się, że zasłonię sobie całe światło! Z drugiej strony jeśli zostawię pnie, to i tak prędzej czy później zrobię szczelne ogrodzenie i też światło nie będzie dochodzić.

3. w końcu chciałam puścić bluszcz na pnie, a dołem zasadzić hosty i trawy...

Za blisko siatki nic nie posadzę, bo mój pies wszystko stratuje, więc chcę mu tam zostawić "korytarz", ale naprawdę nie wiem, co posadzić! poradźcie please!

Najbardziej bym chciała taką głęboką rabatę, ale boję się cienia, a przecież świerków od góry takich dużych chyba nie mogę przyciąć, prawda? Kurcze, trudna sytuacja... Pomożecie?
polinka 15:34, 27 cze 2013

Ala ja w drugim ogrodzie mam dwa duże świerki i niestety nic pod nimi nie rośnie. Próbowałam już różne rośliny tam posadzić ale nic dłużej nie udało się utrzymać. Pod gałęziami nie mają dostępu wody. Nie wiem czy Ty tam masz więcej miejsca, deszcz tam doleci pomiędzy sosny a świerki? Mam nadzieję, że ktoś bardziej doświadczony Ci pomoże bo naprawdę ciężki orzech do zgryzienia
AlicyaLK 15:41, 27 cze 2013

polinka napisał(a)
Ala ja w drugim ogrodzie mam dwa duże świerki i niestety nic pod nimi nie rośnie. Próbowałam już różne rośliny tam posadzić ale nic dłużej nie udało się utrzymać. Pod gałęziami nie mają dostępu wody. Nie wiem czy Ty tam masz więcej miejsca, deszcz tam doleci pomiędzy sosny a świerki? Mam nadzieję, że ktoś bardziej doświadczony Ci pomoże bo naprawdę ciężki orzech do zgryzienia

ehhh serio? No ja mam jeszcze wielkie sosny srebrne z przodu domu, takie mega! Myślisz, że nic tam nie urośnie?? To co? Sama kora wysypana? Przecież to straszne będzie!!
Gardenarium 16:37, 27 cze 2013

Proponuję pod siatką szpaler hortensji bukietowych. Mówisz że tam nie urosną? Jak nie wykopiesz porządnych dołków z próchnicą lekko kwaśna i jak nie dasz linii kroplującej to wierz mi, nic tam nie urośnie. Możesz nieco podwyższyć teren, dosypać żyznej ziemi, a jak nie to po prostu posadź bluszcz a w nim hosty, zarośnie i będzie malowniczo

Instagram Ogrodowiska
AlicyaLK 16:46, 27 cze 2013

Gardenarium napisał(a)
Proponuję pod siatką szpaler hortensji bukietowych. Mówisz że tam nie urosną? Jak nie wykopiesz porządnych dołków z próchnicą lekko kwaśna i jak nie dasz linii kroplującej to wierz mi, nic tam nie urośnie. Możesz nieco podwyższyć teren, dosypać żyznej ziemi, a jak nie to po prostu posadź bluszcz a w nim hosty, zarośnie i będzie malowniczo

Dzięki Danusiu za szybką odpowiedź! No myślałam o dosypaniu ziemi, dużych dołkach i nawet żeby dodaniu tam hydrożelu dla hortensji, ale o linii kroplującej nie Dla host i bluszczu też muszę ją robić? Kurcze na na takie wydatki się nie szykowałam Chyba, że będę musiała swoje plany teraz przebudować i kasę przeznaczyć na linię kroplującą zamiast roślin
polinka 07:58, 28 cze 2013

Raczej Alu będzie ciężko bez lini kroplującej Chyba, że będziesz cały czas podlewać ręcznie. Ale przy horti to i tak bez sensu bo ona bardzo dużo jej potrzebuje.
A może zdecydować się na wycięcie drzew? Tylko nie wiem jak to z pozwoleniem itd
Na pocieszenie dodam, że host jest teraz tyle gatunków, że można z nich zrobić piękne hostowisko, do tego bluszcz na drzewa i masz uroczy zakątek leśny
AlicyaLK 09:53, 28 cze 2013

polinka napisał(a)
Raczej Alu będzie ciężko bez lini kroplującej Chyba, że będziesz cały czas podlewać ręcznie. Ale przy horti to i tak bez sensu bo ona bardzo dużo jej potrzebuje.
A może zdecydować się na wycięcie drzew? Tylko nie wiem jak to z pozwoleniem itd
Na pocieszenie dodam, że host jest teraz tyle gatunków, że można z nich zrobić piękne hostowisko, do tego bluszcz na drzewa i masz uroczy zakątek leśny

ehh nie no raczej pozwolenia na wycinkę nie dostanę, to są duże drzewa i jest ich sporo No nic... pomyślę nad tą linią kroplującą... może założymy jakąś wersję podstawową... A myślisz, że dla hostowiska nie trzeba jej zakładać? hosty sobie poradzą?