Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz przydomowy ogródek

Nasz przydomowy ogródek

hanka_andrus 00:01, 09 cze 2014

Spotkanie udane, To cieszy. Gratuluję
jotka 05:35, 09 cze 2014

Widziałam, że na fajnym spotkaniu z Krysią byliście, no i super
W ogrodku wszystko zrobione, to i czas na odpoczynek i to w miłym towarzystwie i otoczeniu
agata19762 09:23, 09 cze 2014

Zbysiu baaaaaaaaaaardzo dziękuję,
że jednak przyjechaliście zobaczyć moje ukochane miejsce na ziemi ;P

miło było Was spotkać CIEBIE I KRYSIĘ ...

Zbysiu różyczka jest śliczna !!!!!!!!!!!
nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę

mam nadzieję, że jeszcze nie raz do mnie zaglądniecie ...
przecież blisko mamy do siebie ...jakieś 6 km.

tym bardziej, że już wiecie gdzie

miłego poniedziałku

hanka_andrus 09:34, 09 cze 2014

Wow! Spotkanie trawnikowe u Agaty! Cudowne. I tylko 6 km, a nie 666.

Z innej beczki-
Dziś w Obywatelskim głosowaniu na projekty do realizacji w mieście głosuję na wybieg dla psów. Istnieją w środowisku, trzeba im zapewnić swobodny dostęp "do pobiegania".
Mieszczuchy ze śródmieścia do lasu mają 4 km, a w lesie też zakaz- nie pobiegasz piesku. Więc gdzie? Była kiedyś łączka pod lasem, teraz budowa aquaparku, teren zabetonowany. I kolejne placyki z zakazami.
I tak w kółko. Jestem za wybiegiem.
zbigniew_gazda 10:14, 09 cze 2014

Aniu, Haniu, Jolu, Agatko dzięki za miłe wpisy. Spotkanie krótkie było
ale wiemy jak wygląda piękny ogród Agatki.
Haniu ogromnie popieram taką inicjatywę i trzymam kciuki aby się udało. Pies musi się wyganiać bo to ma w swoich genach. Przynajmniej 2 razy dziennie chodzimy w pola po 5 km i Bari szaleje. Tropi bażanty, lisy, sarny ale już wie, że nie ma sensu ich daleko gonić bo nie ma szans. Ale ważne jest że jęzor wisi u brody.

Po drodze do Agatki byliśmy na chwilę na festynie, ale impreza dopiero się rozkręcała. W naszych stronach to wszyscy mają albo z górki albo pod górkę.

Tym razem Krysia ma z górki.
zbigniew_gazda 10:29, 09 cze 2014

I gdzie tu posadzić prezencik otrzymany od Ani wczoraj - 2 jeżówki.

Tylko na tej rabacie.

I gotowe. Rosną 4 sztuki po kolei przed piwonią (wszystkie od Ani i ciekawe jakie kolory będą). Jak będzie coś nie tak to się przesadzi przecież.

Mala_Mi 10:45, 09 cze 2014

Zbyszek.. się przesadzi.. ..bo będą wysokie, teraz są młode, to niskie, to z zeszłorocznych siewek.. ale łopata to podstawa

Ciumkam mocno Super , że przyjechaliście..
olaw 12:34, 09 cze 2014

Było im bardzo miło poznać Ciebie Zbyszku i Twoją Żonę Krysię i zapraszam do siebie w odwiedziny
beta 21:28, 09 cze 2014

Zbyszku powiedz mi proszę, czy gnojówką z pokrzywy i wrotyczu to właściwie wszystko można podlewać?...chodzi mi o rośliny ozdobne

pozdrawiam
zbigniew_gazda 22:07, 09 cze 2014

Aniu zobaczę jakie urosną. Najbardziej pasują w tym miejscu ale wiem że piwonia nie popuści i będzie się rozpychać, pomimo że ma podpórki. Odciumkuję.

Olu również nam było miło Cię poznać. Jesteś super dziewczyna a o odwiedzinach pomyślimy. Pozdrawiamy.

Beatko dobrze że mi przypomniałaś. W wiadrze dojrzewa gnojówka (skrzyp, pokrzywa, wrotycz - ale bomba co? ) Jutro minie piąta doba i czas na podlewanie. Robię to tak: tnę rośliny starymi nożyczkami na odcinki tak do 5 cm i wsypuję do wiadra (jest tego tak niecałą połowę ). Zalewam wodą i stoi na zewnątrz 5 dni (mieszam co jakiś czas i widać że fermentacja trwa bo robi się piana). Po tym czasie cedzę, wlewam do konewki do 1/3 wysokości a do pełna uzupełniam wodą. Mieszam i podlewam. Podlewam róże, żurawki, hortensje bukietowe, berberysy, Rh (wszystkie ozdobne rośliny). I tak aż w wiadrze z tym złotem widać dno. To zielsko przefermentowane rozsypuję na rabatki wokół roślin ( nie mam kory to może łatwiej). I taka ściółka zostaje. Przy okazji plewienia albo kruszenia skorupy (jak nadejdzie susza po deszczach) lekko pazurkami (narzędzie a nie moje) mieszam z ziemią. To jest przecież dodatkowy nawóz i szkoda wyrzucać. Stosowałem to już kilka razy i nic się złego z roślinami nie dzieje. Nie bój się i do dzieła. A jeszcze dodatkowo dostają fusy z kawy. Pozdrawiam.