Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

Agatek 12:48, 15 lut 2015

a może na wiosnę jakąś super odżywkę i dać w korzonki
Kasya 13:13, 15 lut 2015

Ja nie chce nic mówić bo nie mam doświadczenia, ale lepiej zapytaj Bogdzię, ona będzie widziała czy to choroba czy coś innego.
kachat 13:42, 15 lut 2015

Agatku, w korzonki bym się bała - raczej tylko dolistnie im pewnie dam

Kasya, choroba na pewno - obstawiam grzyba, ale czy teraz mam czymś pryskać, czy dopiero na wiosnę..? Bogdzia ma piękne krzewy i zdrowe, więc nie wiem, czy ma doświadczenie z takimi plamami... Zapytam w wątku z chorobami RH Ale swoją drogą to co za kicha, żeby takie zainfekowane krzewy sprzedawać :/
pasjonatkaam... 17:19, 15 lut 2015

Ja bym pryskała na wiosnę jak będzie cieplej.Tak powyżej 12 stopni
kachat 16:07, 17 lut 2015

I tak zrobię Ewulka, jak się ociepli spryskam czymś na grzyba - mam nadzieję, że pomoże... A krzewy podobno są jednak nie podmarznięte, a zaparzone, co się może zdarzyć jeśli były sadzone zbyt późno. Mam nadzieję, że nic im nie będzie i że taka sytuacja, że niektórym połowa liści zbrązowiała, już się nie powtórzy
pasjonatkaam... 16:13, 17 lut 2015

kachat napisał(a)
I tak zrobię Ewulka, jak się ociepli spryskam czymś na grzyba - mam nadzieję, że pomoże... A krzewy podobno są jednak nie podmarznięte, a zaparzone, co się może zdarzyć jeśli były sadzone zbyt późno. Mam nadzieję, że nic im nie będzie i że taka sytuacja, że niektórym połowa liści zbrązowiała, już się nie powtórzy

dokładnie tak,nie załamuj się opryskasz i powinno być dobrze najwyżej powtórzysz oprysk
21:25, 17 lut 2015
Nie Ty pierwsza ostrzegasz mnie przed bluszczem, podobno tak jak mówisz jest jak dzika bestia Ja już dawno porzuciłam ten pomysł (jestem taka niestabilna ) teraz myślę tylko o posadzeniu tui przy betonowym płocie na początek. Nie wiem czy jak zamieszkam i będę oglądać te ślimaczydła codziennie to nadal będę dla nich tak wyrozumiała, ale cóż, tak jak i Tobie szkoda mi każdego żyjątka
kachat 22:34, 17 lut 2015

Ewulka, już się załamałam, teraz się powoli wygrzebuję z doła psychicznego Następny kryzys będzie pewnie, gdy zbrązowiałe liście zaczną masowo odpadać albo gdy będę sama musiała je poodrywać... Oby mi choć trochę zakwitły krzaczyska, na osłodę

Witaj Amyma
Ja też zmieniam zdanie co chwila, z tego co widziałam na Ogrodowisku to to norma Ja bym szpaler tuj odradzała - będzie wyglądał jak ściana zielonego bunkra, smutno i przytłaczająco... Ale uwaga, to tylko moja opinia Może posadź coś żywszego, różne rośliny na zmianę w grupach, np. 5 tego, 7 tamtego, 2 to, 5 tamto... Tuje (różne odmiany), jałowce, krzewy liściaste, drzewka, iglaki, kratki z pnączami. Drzewa owocowe rozpięte na płocie też mogą być. Albo pnącza owocowe Taka fala z różnych gatunków, różnej wysokości i kształtu, aby nie było monotonnie.
kachat 22:41, 17 lut 2015

Czy ktoś wie, gdzie w Warszawie (lub okolicach) albo na trasie Warszawa-Suwałki można znaleźć duże, ładne i tanie świerki serbskie? Chcę kupić na próbę 2 możliwie jak największe, byle mi się do samochodu zmieściły (ok. 2m najlepiej)
Kasya 06:56, 18 lut 2015

Zapomniałem ze chciałam wrócić do tematu swidosliwy
Mam dwie, jedna kupiona w markecie przy drzewkach owocowych
w postaci drzewka kilkupniowego a druga w szkółce w postaci niskiego krzewu
Obie miały taka sama nazwę na metce ale nawet kształt liści maja różny i nie wiem o co chodzi
Wcześniej nie wiedziałam nawet ze są jakieś odmiany