Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

wiewiora 09:19, 12 lut 2015

Oglądałam szkółkę na internecie super roślinki....
Kasya 09:34, 12 lut 2015

kachat napisał(a)
Kasya, u nas jest cała masa grzybów - kiedyś nawet zdjęcia wklejałam kilkunastu gatunków. Różowych, brązowych, niebieskich, pomarańczowych... Piękne i kolorowe, ale wszystkie niejadalne! No, prawie - kilka maślaków i rydzy rzeczywiście się trafiło A o jakich grzybkach pisałaś? Rzeczywiście jest sens grzybnię zaszczepić? Myślisz, że coś jadalnego ma szansę u mnie wyrosnąć?? Chętnie bym spróbowała

A szkółka to ta: byliny.eu

Moi rodzice maja działkę przy lesie. Zawsze jak wracamy z grzybów i czyscimy to wszystkie obierki wysypujemy pod drzewka. Nie raz Juz wyrastaly kozlaki, zajaczki...
A raz to Byl taki wysyp prawdziwkow za aż zdjęcia robiłam bo kilkanaście wyrosło na powierzchni 1m2
Ale to takie przypadki
Jakby to zrobić bardziej fachowo i bardziej dopasować gatunek do gatunku drzewa to może efekty byłyby lepsze
Sosny i igły to mi się z podgrzybkami i maslakami kojarzą
Agatek 09:36, 12 lut 2015

Witam,
a cóż to za sklep, można prosić namiary
aaach i grzybki ale te jadalne to to co lubię najbardziej u mnie w leśnej części działki były koźlaki, podgrzybki i kurki chyba
Kasya 09:41, 12 lut 2015

A szkółka to jest koło mnie...
Ty tez gdzieś blisko masz działkę ?
Ale coś tam jest napisane ze klientów indywidualnych nie obsługują...
kachat 12:22, 12 lut 2015

To chyba będę musiała spróbować z tymi grzybkami Do tej pory resztki po grzybach szły na kompost. Raz przytargałam z lasu wykopaną malutką grzybnię kurek (ze środka drogi, gdzie wszyscy je rozdeptywali - ślepoty szukali grzybów po bokach drogi a nie widzieli, że po nich lezą... ) i wkopałam na działce, ale nic nie wyrosło Może akurat dla kurek moje warunki nie były odpowiednie... Trza spróbować z prawdziwkami i koźlakami

A co do szkółki, to poleciła mi ją Ania Kraania z forum, i jak już raz pojechałam, tak wracałam chyba z 10 razy. Nigdy nie miałam problemu z kupnem nawet zaledwie kilku sztuk roślin, zawsze bardzo miło obsługa albo właścicielka pomagali znaleźć poszukiwane roślinki, doradzali... Ale faktem jest, że powinno się tam przyjechać z już gotową listą roślin, dlatego za każdym razem miałam już dość dobrze sprecyzowane, co konkretnie chcę kupić. A roślinki naprawdę bardzo ładne, w różnych wielkościach i cenach, np. duża ładna sadzonka zawilca była za 7zł, za tawułki płaciłam po ok. 8-9zł. Ale mi reklama wyszła Agatku, namiary dawałam na poprzedniej stronie

Kasya, ja mieszkan na Ursynowie, więc mam tam w miarę blisko A działka na Podlasiu
Kasya 12:30, 12 lut 2015

A nie wiesz po ile tam maja trawki ?
Ja myślałam ze ty mieszkasz tam gdzie działka
Ode mnie na Ursynów jest 5 km przez las, to zapraszam kiedyś na rowerku na kawke
Agatek 13:18, 12 lut 2015

Kasya napisał(a)
A szkółka to jest koło mnie...
Ty tez gdzieś blisko masz działkę ?
Ale coś tam jest napisane ze klientów indywidualnych nie obsługują...

Niestety działki nie mam w okolicach Warszawy, ale zawsze z Warszawy mogę roślinki zabrać i szkoda, że indywidualnie nie obsługują klientów
myślałam, że będzie to jakieś sprawdzone miejsce na sadzonki
Agatek 14:09, 12 lut 2015

Ooo już mam, dzięki za namiary
kachat 15:14, 12 lut 2015

Kasya, trawek nie kupowałam, ale z tego co pamiętam to spora sadzonka miskanta ML była za ok. 10zł. Ceny naprawdę dobre za bardzo ładne sadzonki, porównywałam z dużym centrum ogrodniczym niedaleko stamtąd (moje drugie roślinne eldorado) i jest sporo lepiej, a z tym co jest dostępne w internecie to w ogóle nie ma co porównywać, jak niebo i ziemia. Dziękuję za zaproszenie na kawkę Zastanawiam się, czy przypadkiem już kiedyś pod twoim domem nie byłam, bo zdarzało się że na rowerkach się zapuszczaliśmy na drugą stronę lasu

Agatku, spokojnie możesz przyjechać do szkółki, nawet na swojej stronie piszą i potwierdzają to, o czym wspominałam: zapraszamy "klientów indywidualnych posiadających wykaz potrzebnych roślin."
Kasya 15:29, 12 lut 2015

a w ogrodzie botanicznymw Powsinie bywasz ?
bo ja bylam raz
ale w tym roku sobie obiecalam ze koniecznie sie wybiorę jak zakwitną rododendrony