Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

Karol99 22:17, 21 lut 2015

Szkoda, ale trudno Mi w zeszłym roku w maju wszystkie pąki kwiatowe pomarzły, to był dopiero ból.
kachat 22:26, 21 lut 2015

Ooo W tym roku może jednak nadrobią i pięknie ci zakwitną Tylko coś czytałam, że jeszcze mają być przymrozki w marcu - może lekkie okrycie krzewów chwilę wcześniej zabezpieczyłoby je przed ewentualnym ponownym przemarznięciem pąków..?

Zastanawiam się, czemu moje nie zakwitną. Może za sucho miały..? Czytałam, że to może być jeden z powodów. Jakieś inne pomysły? Może czegoś im zabrakło w diecie?
Skula 14:25, 22 lut 2015

wrzuciłem zdjęcia rh u siebie coby nie zaśmiecać Twojego wątku
kachat 16:30, 22 lut 2015

Dzięki Skula Zajrzałam, obejrzałam. Czyli jednak kwiatów w tym roku u mnie nie będzie... A łudziłam się, że może pąki kwiatowe jeszcze napęcznieją na wiosnę, ale chyba jak się takie pękate jak twoje do jesieni nie zrobiły, to już takie nie będą... Buu.
Skula 17:20, 22 lut 2015

ja jeszcze doczytałem że :
jeśli chcemy mieć regularne kwitnienie, trzeba się poświęcić i wyłamać pędy kwiatostanowe po przekwitnięciu, nie dopuszczając do rozwoju nasion. Delikatnie, bo u niektórych odmian są już wtedy krótkie pędy rostowe, więc tak aby ich nie uszkodzić...
ja tego nie robiłem więc i u mnie nie będzie kwitnięcia?
kachat 17:25, 22 lut 2015

Skula, no jak u ciebie nie będzie, jak całe krzaki masz w pąkach kwiatowych
Ja zawsze starałam się wyłamywać wszystkie przekwitnięte kwiatostany, w zeszłym roku też tak zrobiłam. Jednak pąków kwiatowych niet
Wyczytałam, że powody mogą być głównie takie: za mało wody lub za dużo azotu w czasie kształtowania się pąków. Nawozu raczej za dużo nie miały, bo tylko wiosną trochę je nawieźliśmy, więc może to niedobór wody..? Irytujące - dbasz o krzewy, chuchasz i dmuchasz, a w podzięce nawet kwiatka na wiosnę nie zobaczysz :[
Skula 17:31, 22 lut 2015

Usuwanie jest po to aby roślina nie wysila się na wiązanie nasion, a że wiadomo, naturalne, chce się rozmnożyć, więc obficiej zawiązuje pąki kwiatowe na następny rok. Choć bywa, że po szczególnie obfitym kwitnieniu, mimo wyłamania przekwitłych pędów w roku następnym kwitnienie jest słabsze. Po prostu musi odpocząć.

znalazłem jeszcze informację że brązowienie liści to niestety uszkodzenia mrozowe. Te całkiem zbrązowiałe liście będą do usunięcia, a pozostałe będą się wymieniać przez trzy, cztery sezony. Tylko nie likwidujmy tych liści częściowo zielonych. To dzięki nim krzewy muszą dotrwać do nowych odrostów i nowych liści. Niestety nie mamy co liczyć, w tym roku, na ładne kwitnienie. Część pąków kwiatowych (to te większe PĘKATE) pewnie się nie otworzy. Te zbrązowiałe należy sprawdzić czy twarde, czy puste. Te puste można śmiało usunąć., a tylko z części pełnych rozwiną się kwiaty. Jeżeli na tych zbrązowiałych pozostawionych pąkach zauważymy biały nalot to musimy je usunąć.
Teraz najważniejsze:
Jeżeli po ociepleniu krzewy rododendronów nie podniosą i usztywnią swoich liści to takim roślinom należy pomóc przez częstsze podlewanie, nawet kilka razy dziennie, to pomoże ziemi pod krzewami rozmarznąć. Ten stan (zamarzniętej gleby) nie powinien trwać zbyt długo, bo krzewy będą wypadać i ginąć. Krzewy które trudno będą przechodziły ten trudny dla zimozielonych okres trzeba będzie owinąć białą włókniną i oprócz podlewania ziemi pod krzewami należy zwilżać włókninę w celu dostarczenia sporej dawki wilgoci zielonym częściom rododendronów.
Skula 17:32, 22 lut 2015

jak jeszcze coś znajdę - jak masz oczywiście ochotę to podrzucę do poczytania
Skula 17:33, 22 lut 2015

powiedz mi lepiej ci i kiedy się usuwa z rh
Kasya 17:37, 22 lut 2015

Wg mnie wielkość pakow zależy od odmiany.
Np grandiflorum ma o polowe mniejsze pąki od innych i dopiero przed kwitnieciem się powiększają