Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

Skula 17:27, 03 mar 2015

Agatek napisał(a)
Ja się strasznie boję ekspansywnych roślin
A chyba te cienilubne takie są, mam w ogrodzie konwalię i jej korzenie są nawet w drugiej części działki
Czy tak z bodziszkami czy barwinkiem nie będzie?

ja mam posadzony barwinek pod brzozą - nie powiem żeby to była ekspansywna roślinka , a wręcz powiem że radzi sobie ale jako tako
może moje warunki nie bardzo są dla niego
Skula 17:29, 03 mar 2015

co do konwalii - to mam je posadzone na działce leśnej
w dosyć dużej plamie - dopóki rosną i mają piękny zielony kolor liści
- o kwiatach nie wspomnę , to są ładne
potem je wycinam bo szpecą uschniętymi liśćmi - no ale tam strasznie sucho , może w ogrodowych warunkach inaczej się prezentują ?
Skula 17:31, 03 mar 2015

kachat napisał(a)
Agatek, konwalia to ponoć straszliwie ekspansywna roślina, dlatego nawet u siebie nie chcę ryzykować i jej sadzić. Barwinka bardzo łatwo jednak opanować, bo rozrasta się nadziemnymi rozłogami. Wystarczy wokół polanki barwinkowej usypać albo ułożyć wąskie obrzeże z czegoś, na czym nie będzie chciał rosnąć, i nie będzie przełaził na tereny zakazane

a widzisz...mój barwinek rośnie właśnie ograniczony balami
kachat 17:57, 03 mar 2015

Mój barwinek w jednym miejscu rośnie tak, że go w ogóle nie widać, a w drugim rozszalał się na całego i już zaczął rosnąc tam, gdzie nie powinien. Nie sądziłam, że jakakolwiek roślina będzie się tak rozrastać, więc nie zrobiłam żadnych ograniczeń wokół barwinkowej polanki, i teraz mam kłopot...

Macie może pomysł, z czego zrobić zaporę dla barwinka, aby nie było jej widać? Próbowałam czysty piach po budowie domu sypać - barwinek czuje się na nim świetnie. Próbowałam grubo korę dać - znowu porażka, korzonki barwinka wrastają pomiędzy korę. Już nie bardzo mam pomysły, co zrobić... To las, ma być możliwie naturalnie, więc nie chcę żadnych wałów sypać, kamieni wkopywać czy innych widocznych obramowań robić
Skula 18:00, 03 mar 2015

mój znajomy mówił mi że normalnie barwinka kosi kosiarką...
tak mu się rozrasta
w sumie nie wiadomo co lepsze
kachat 18:01, 03 mar 2015

Może jakbym taką specjalną maszyną (?) ubiła ziemię przy barwinkowej granicy, to by nie dał rady zapuścić korzonków..? W parkach chyba są alejki tak właśnie robione, ale w sumie nigdy tego nie widziałam - że piach na alejkach taki ubity i nic w nim rosnąć nie chce.
ziele 18:24, 03 mar 2015

Też mam barwinek, Alba od 10 lat. Jak czytam na forum, że to ekspansywna roślina to wierzyć mi się nie chce. Ale ja mam posadzony pod świerkami gdzie jest sucho. W tej chwili zajmuje około 2 metrów kwadratowych. Wygląda ładnie bo ma intensywnie zielone liscie i jak jest jeszcze wiosna mokra to i pozachwycam się kwiatami. Usuwałam go częściowo latem bo wsadzić musiałam cisy. Nie miałam kłopotów z usunięciem. Obok mam pełny barwinek "Plena?" Jak rozrósł się po roku na 1m2 to od kilku lat dalej ani kroku, ale przestał być pełny
Problem z barwinkiem powstaje chyba wtedy gdy trafi na szczególnie dogodne warunki glebowe, wodne i ph.
Konwalie natomiast rosły przez kilka lat po dębami po czym znikły mi po dwóch ostatnich gorących latach. W tamtym roku już nie zobaczyłam ich, a 3 lata temu podziwiałam pachnące kwiaty. Miały za sucho. A podobno to roślina ekspansywna, pewnie wtedy gdy ma sprzyjające warunki j.w.
kachat 19:51, 03 mar 2015

Ania, dlatego wciąż nie moge uwierzyć, że ten barwinek tak dobrze u mnie w tym jednym miejscu rośnie.. Pamiętam, jak go sadziłam - malutki dołek w moim leśnym piachu, garstka czarnej gliniastej ziemi, bach roślinka, uklapać, dziękuje do widzenia. Warunki dość mocno kiepskie, a on rośnie i rośnie
ziele 21:43, 03 mar 2015

Musze Ci napisać: też mi się nie chce wierzyć gdybym nie wiedziała w czym rośnie mój barwinek. A rośnie też w piasku (piasek przesunięty przez drogowców na moją posesję podczas budowania chodnika), wokół sosny czy świerka, teraz nie pamiętam. Ale gleba dokładnie wyjałowiona. Niczym tego miejsca nie zasilam. Głęboko pod spodem jest na pewno glina, na jakiej głebokości to nie wiem. Ponieważ nie zobaczyłam na wiosnę konwalii przeniosłam jesienią trochę sadzonek barwinka pod dęby, mam cichą nadzieję, że zaprzyjaźnią się z tym miejscem na trwale
magnolia 10:21, 04 mar 2015

u mnie barwienek rośnieb słabo, ale jest w baardzo trudnym miejscu i jest odmianowy, a odmiany zwykle sa delikatniejsze.
Zajmuje pewnie tez ok 2 m2, latem przy suszy podsycha i wtedy mnie wnerwia.

Konwalie za to rosną ładnie. Moim zdaniem one maja sens w dużych plamach, własnie na trudnym podłożu, w ciemnym miejscu. Im gorzej tym lepiej. Tzn początki są trudne w kiepskich miejscach ( tzreba o nie zadbać , podlewać czasem), ale za to później wyglądają pieknie własnie tam bo zarastają gęstym dywanem ziemię na której nic nie chce się udać, a poza tym długo mają zielone liście, które na bogatych glebach są łapane przez choroby grzybowe i często juz w sierpniu sa paskudne, w plamach.

Bodziszki czy sa ekspanywne?- potrafią. Zalezy od gatunku i miejsca.

Ale to tez może byc zaletą- puszcza się je na duże powierzchniei dają piękne zadarnienie.