Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

kachat 00:52, 24 kwi 2015

ziele napisał(a)
Zakochana jestem w przylaszczkach, zwłaszcza różowa kwitnie długo...
Przylaszczki są boskie Aniu, szczególnie gdy kwitną całymi wielkimi łanami... Miałam zrobić zdjęcie, ale zapomniałam a za 1,5 tygodnia już pewnie nie będę miała co fotografować A takie piękne poletka przylaszczkowe widziałam w okolicy... Moja to taka najzwyklejsza co w lasach można spotkać
Karol99 08:19, 24 kwi 2015

Boska ta przylaszczka.
Agatek 11:01, 24 kwi 2015

Tak piękna ta przylaszczka
nie jedziesz teraz na działkę? szkoda ja już dzisiaj wybywam znowu mam 12 tujek do posadzenia
kachat 11:08, 24 kwi 2015

Karol99 napisał(a)
Boska ta przylaszczka.
Ta może nie tak bardzo boska, bo skoszona naście razy i aż cud, że kilka kwiatków wypuściła Ale uwielbiam przylaszczki, muszę ich więcej zdobyć
kachat 11:10, 24 kwi 2015

Agatek napisał(a)
Tak piękna ta przylaszczka
nie jedziesz teraz na działkę? szkoda ja już dzisiaj wybywam znowu mam 12 tujek do posadzenia
Ale szalejesz! Dużo tych tujek - wszystkie takie same..? Ja teraz jechać nie mogę, może na następny weekend się uda. Muszę jakieś krzaki zdobyć w końcu do obsadzenia ogrodzenia...
kachat 11:16, 24 kwi 2015

Macie pomysł, co by dobrze rosło - zadarniającego - w takich warunkach?

- zimno, strefa 4
- półcień, dość jasny
- gleba czarna gliniasta (ale nie zbita skorupa, taka ładna, czarna, żyzna gleba), warstwa ok. 15cm a pod nią piach

Mam takie poletko pod sosnami przed domem, gdzie mamy taką warstwę dobrej ziemi nasypanej. Co moze w tym rosnąć? Coś zadarniającego fajnego. Myślałam o zawilcu kanadyjskim, ale on chyba raczej woli gleby piaszczysto-próchniczne... Potrzebowałabym coś, co szybko rośnie i ładnie zadarnia, bo do obsadzenia jest może z 8m2.
Alicja169 11:01, 26 kwi 2015

Dzięki za odwiedziny w moim ogródku. Magnolia to white stars. Bardzo ją lubię.
Co do zadarnienia w Twoich warunkach, to rozważ płożącą hederę.Nie straszne jej takie warunki. W Warszawskich Łazienkach przy wejściu od strony ul. Myśliwieckiej przy Szwoleżerów (przy Pałacu Myśliwskim) jest duży teren obsadzony hederą. Pięknie to wygląda, szczególnie jak część pędów wznosi się na drzewa.Zresztą w Łazienkach jest wiele takich miejsc.
Taka alternatywa ...
Pozdrawiam.
Kasya 11:06, 26 kwi 2015

kachat napisał(a)
Macie pomysł, co by dobrze rosło - zadarniającego - w takich warunkach?

- zimno, strefa 4
- półcień, dość jasny
- gleba czarna gliniasta (ale nie zbita skorupa, taka ładna, czarna, żyzna gleba), warstwa ok. 15cm a pod nią piach

Mam takie poletko pod sosnami przed domem, gdzie mamy taką warstwę dobrej ziemi nasypanej. Co moze w tym rosnąć? Coś zadarniającego fajnego. Myślałam o zawilcu kanadyjskim, ale on chyba raczej woli gleby piaszczysto-próchniczne... Potrzebowałabym coś, co szybko rośnie i ładnie zadarnia, bo do obsadzenia jest może z 8m2.

u moich rodzicow na dzialce lesniej od 20 lat rosnie barwinek i pieknie wyglada
poza jedna zimą, kilka lat temu, kiedy to troche podmarzl, nie ma z nim zadnych problemow
kachat 17:49, 26 kwi 2015

Hej dziewczyny, dzięki za rady Hedera raczej odpada, nie ufam jej, rośnie u mnie tak sobie, podmarza... Barwinka już mam na połowie działki Tutaj myślałam o czymś innym, kwitnącym może na biało. Zawilce leśny/kanadyjski, dereń rozłogowy... Coś podobnego, bo te roślinki to raczej wolą inne warunki. O roślinach na piaski już co nie co wiem, natomiast o takich na glinę kompletnie nic...
kachat 17:51, 26 kwi 2015

Byliście na Warszawskich Dniach Recyklingu..? Ja oddałam trochę szkła i zdobyłam 5 fajnych roślinek