Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Toszka 19:42, 05 paź 2014

Berberysy zazwyczaj gubią liście gdy mają za sucho, albo wystarczy, że czasowo sucho + zbyt mały system korzeniowy
Viola 20:26, 05 paź 2014

Toszka napisał(a)
Berberysy zazwyczaj gubią liście gdy mają za sucho, albo wystarczy, że czasowo sucho + zbyt mały system korzeniowy

O, to więcej niż prawdopodobne. W tym miejscu gdzie rosną/ rosły (oprócz Red Torch) mają bardzo suchy piasek, nawet jak podlewałam to wysychało błyskawicznie. W przyszłym sezonie przekopię co się da z kompostem i obornikiem. Teraz Marie i Erecty przeniosłam na bardziej wilgotne stanowisko (tymczasowo między tuje), żeby nie uschły na amen przez zimę. A berberys atropurpurea zostawiłam tam gdzie jest - nie podoba mi się
Viola 20:31, 05 paź 2014

Loosiuu napisał(a)
Może posadź wszystkie trzy w trójkącie równobocznym o boku 1m (sorki za matmę, ale nie wiedziałem jak to napisać ). Wtedy szybciej utworzą ładną koronę i nie będzie tak widać krzywych pni. Daj im wtedy więcej miejsca. Myślę, że warto to przemyśleć. Pomysł na podstawie tych platanów:

http://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,22,1,0/ogrod-na-skarpie-i-nadwislanskie-sady-odc-344,22141.html

Ja miałem u siebie taki plan z klonami, a potem pojechałem i się zakochałem w platanie

Ok,ok rozumiem z tą matmą ,pomysł dobry, ale raczej nie skorzystam. Pomyślę do wiosny; jak nie znajdę chętnego, wysadzę u sąsiada na polu (jak się zgodzi)
bdan 12:20, 08 paź 2014

Widzę, że rozmowa o platanie się pojawiła. Też planuję to drzewko u siebie i nawet już oglądałam, fajny był, ale u mnie działka nie przygotowana i nie wiem, czy koncepcja nasadzenia się nie zmieni, więc raczej do wiosny poczekam.
Viola 14:22, 08 paź 2014

Lepiej chyba poczekać, jak nie masz konkretnego miejsca. Ja posadziłam kilka drzewek, ale już mi nie pasuje - jarzębinę będę przesadzać i jedną brzózkę, jeszcze klona, no i ambrowca ..... Wszystko źle posadzone, a myślałam, że tak dobrze zaplanowane
Iwk4 20:28, 08 paź 2014

Viola napisał(a)

Violu, jak zobaczyłam taką inspirację, zaraz mi przypomniała mi się twoja rabatka: http://pl.pinterest.com/pin/529876712381998893/
Ach, sama bym chciała mieć coś takiego w ogrodzie
Pozdrawiam
Viola 21:45, 11 paź 2014

Iwonko, dzięki za wizytę Inspiracja cudowna, u mnie nigdy tak nie będzie. Drzewka pewnie włączę do rabaty, a w ogóle to zamierzam wysadzić ambrowce (bo brzydkie) i dać tu coś innego.
inag 21:47, 11 paź 2014

Tak nigdy nie będzie, masz rację... - będzie milion razy lepiej!!!!
Ewa777 21:53, 11 paź 2014

Violu, a co Ci nie podoba się w Twoich ambrowcach? Ja właśnie myślę o zakupie tego drzewka, bo czytałam same zachwyty.
Viola 21:56, 11 paź 2014

Jesień zaczyna królować i u mnie w ogrodzie. Największą przyjemność daje mi patrzenie na cudownie rosnącego i przebarwiającego się bajecznie klonika ściętolistnego . Mówię Wam kolory nie do uwierzenia . Ambrowce przy nim siadają. Muszę go posadzić przed spiralisami - będą mu dawać ładne tło

Do niedawna rosły pod nim astry, teraz już trochę łyso.