Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Toszka 23:42, 17 paź 2014

Viola napisał(a)

To one przezimują ???!!!

Przezimują i to bez szwanku, a zimować będa w norkach, pod kamieniami, patykami, deskami i wszystkim czym się da....Teraz jest czas by zmniejszyć pogłowie
Viola 08:58, 18 paź 2014

Toszka napisał(a)

Przezimują i to bez szwanku, a zimować będa w norkach, pod kamieniami, patykami, deskami i wszystkim czym się da....Teraz jest czas by zmniejszyć pogłowie

Czyli niebieskie granulki sypać tam gdzie są właśnie takie miejsca? Czy po całym trawniku i rabatach tez przelecieć? A te granulki nie są trujące dla roślin? O matko same pytania...
bdan 11:20, 18 paź 2014

Violka pozdrowienia zostawiam i lecę za sobotnie prace porządkowe się brać.
Po południu wsadzanie roślinek
Toszka 18:54, 18 paź 2014

Syp wokół roślin lubianych/jedzonych przez ślimaki. Ja dodatkowo obsypuję cienką warstwą tuz przy granicy ogrodu. Roślinom nic się nie stanie
Ewa777 19:05, 18 paź 2014

Ja dziś też posypałam ślimakom
Viola 19:32, 18 paź 2014

Danusiu, Toszko i Ewo - dziękuję za wizytę i pozdrawiam Was weekendowo
Viola 19:43, 18 paź 2014

Dzisiaj napiszę co udało mi się zdziałać, zdjęcia wkleję jutro, bo po ciemaku już nie udało się zrobić Dziś zrobiłam coś, co do końca wydawało się, że jest niemożliwe, a mianowicie - PRZESADZIŁAM CISY Na razie tylko dziesięć czyli połowę, ale to co najważniejsze już zrobione. Calutki tydzień męczyłam się z przygotowywaniem miejsca. Codziennie po godzince po pracy kopałam i wydzierałam darń. Najpierw miało być gdzieś indziej, ale tam nie można nic robić, bo mają być na wiosnę pracę ziemne w związku z kanalizacją. Wydarłam darń, skopałam prawie 10 m rowu, wymieszałam ziemię zgodnie z instrukcją Toszki: dodałam żwirku (piasku właściwie), kompostu, obornika końskiego przekompostowanego i mączki bazaltowej. Widłami amerykańskimi ( przyjacielem kobiet )przekopałam cały rów i ....... posadziłam. Sama. 10 cisów. Każdy około 1,30 m. Słuchajcie nie wierzę, że to zrobiłam. Jestem padnięta Ale szczęśliwa A.... i jeszcze różę od teściowej posadziłam i kompost przewaliłam w jednym kompostowniku. O matulu, ja dziewczyna z miasta jestem, nieprzywykła do takich poświęceń, paznokcie mam pomalowane Już chyba zdarłam Ale jestem szczęśliwa
Viola 19:48, 18 paź 2014

No i jak je posadziłam, to tak im powiedziałam: Jak kurna nie przyjmiecie się i nie będziecie rosły, to zakopię was w lesie, ale nie w tym obok domu, tylko w czarnym lesie daleko, tam gdzie żaden człowiek nie chodzi. Tam nie ma słońca i jest strasznie strasznie! Biega tam dużo dzikich zwierząt z zębami: zające, dziki i sarny i wszystkie będą głodne i będą wam obgryzać igły i gałęzie! A Murka codziennie będzie sprawdzać czy jeszcze żyjecie czy już nie !!!! Tam im powiedziałam! Może się przestraszyły ...
Kamajla 20:04, 18 paź 2014

Ja bym się na ich miejscu wzięła w garść
Pozdrawiam dzielną dziewczynę z miasta!
Ewa777 20:25, 18 paź 2014

Violu, podziwiam Cię. Włożyłaś dużo pracy i to sama! Brawo. Ja zrobiłam dużo mniej i też jestem skonana, więc nawet nie umiem sobie wyobrazić jak Ty się czujesz po takiej pracy. Na pewno jesteś szczęśliwa, to czuć w każdym Twoim zdaniu Czekam na zdjęcia. Jak te ciszy się nie przestraszą Twojego ciemnego lasu, to my je postraszymy daleką północą i białymi niedźwiedziami