Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 21:07, 11 lis 2014

Iwk4 napisał(a)
Violu, jak brzozy ruszyłaś, to trawkom też nic nie będzie. Sadź, jak wiesz, gdzie.

Tak się wczoraj odgrażałaś, że mnie dziś też na przesadzanie wzięło, a że sama bym nie dała rady, dziś przetestowałam inną taktykę wobec M
Najpierw zaczęłam kompost przewalać, taki dziś miałam plan. Jak się już dostałam do powiedzmy "złota", załadowałam taczkę i pojechałam przesadzać berberys wgłąb rabaty. A, zapomniałam powiedzieć, że najpierw M ściął derenia, bo na jego miejsce miał trafić berberys, a ja się uparłam, ze więcej robić nie musi:
1. Wiem kochanie, że masz swoją robotę, ja sobie korzenie pomału wykopię
2. (10 minut później) Kochanie, ja jednak nie dam rady ich ruszyć, pomożesz?
3. (korzenie zostały wykarczowane przez M)
4. Wiesz, tą taczkę ziemi kompostowej tu wsypię w dołek. ( M wsypał )
5. To może mi jeszcze tego berberysa podkopiesz, ja go przesadzę.
efekt końcowy - berberys przesadzony przez e-Ma

: Słaba płeć
Viola 21:08, 11 lis 2014

Ewa777 napisał(a)
Violu, to będziemy razem dbać i pielęgnować trawki. Kupiłam takie same z miesiąc temu. Wkopałam je do ziemi bez doniczek
. Tak czytałam u Ciebie Ewciu. I temu tak zachęcona zaryzykowałam zakup jesienny
Viola 21:11, 11 lis 2014

Loosiuu napisał(a)
Posadź do ziemi, a nie w doniczkach i obsyp korą jak mrozy będą zapowiadać. Teraz też można trawy sadzić, bo gleba nie jest jeszcze zamarznięta

Edit:
Haha najpierw napisałem, potem do siebie zajrzałem Przepraszam? Hahaha, albo nie, bo fajna jest ta turzyca i powinnaś być zadowolona

Widzę, że turzycę będę mogła podzielić na 5 małych "krzaczków" na wiosnę Zrobię sobie wianuszek wokół jakiegoś drzewka, jak u Ciebie Od razu pod gruszą poznałam co rośnie
Loosiuu 21:13, 11 lis 2014

O wy niedobre!
Viola 21:21, 11 lis 2014

Loosiuu napisał(a)
O wy niedobre!

Viola 21:41, 11 lis 2014

A w czym te trafffki posadzić? Ziemia ogrodowa czy kwaśna? Ot, nieuk ze mnie. Muszę doczytać.
Loosiuu 22:18, 11 lis 2014

Zwykła ogrodowa
Margarete 23:21, 11 lis 2014

Toszka napisał(a)
Trawy to raczej wiążemy po to by zimą i wiosną nie fruwały nam po ogrodzie jak ciężki śnieg je rozłoży i połamie, np. miskanty i rozplenice. Dzięki wiązaniu łatwiej je na wiosnę wyciąć. Stipy, turzyce i carexy z mojego doświadczenia lepiej nie wiązać - jak się rozłożą pod ciężarem śniegu to w naturalny sposób mają osłonę podstawy/serca i większe szanse na przezimowanie bez większego szwanku. Wiem już też (na błędach i eksperymentach człowiek się uczy), że te trzy ostatnie nie powinny być zbyt wcześnie cięte (turzyce w ogóle nie powinny być ścinane)
Reasumując - wiążesz kiedy chcesz, ale nie zbyt wcześnie. Niech trochę mróz złapie

Dzieki Toszko
Margarete 23:33, 11 lis 2014

Luki napisał(a)
Ważne jest to, że zaczęłaś i działasz po kolei. Najpierw szkielet, później nasadzenia krzewów i innych, a na końcu smaczki. Po kolei i będzie dobrze. Największa cnota ogrodnika i zarazem najtrudniejsza to cierpliwość No ,a to że posadze i mi się nie podoba... ehh też tak mam co chwile i nawet zacząłem sobie pisać co pozmieniać wiosną, bo już zaczynałem się gubić

Łukasz ma racje, cierpliwosc, konsekwencja-to dobre cechy żeby potem nie miec chaosu jak u mnie...a ja u siebie nie dosc że miałam stare nasadzenia których mi jest żal wywalic to jeszcze zaczełam obsadzac rabty roślinami zanim doczekałam sie żywopłotu/ekranu z prawdziwego zdarzenia..........miałam pomysł co prawda u siebie żeby wykopac cały licho rosnący żywopłot z ligustra i posadzic graby albo w cżęści cisy a w czesci graby z tym że kasa mnie ograniczała i siły bo musiałabym to zrobic sama a nie dałbym rady,na przestrzeni 36 m wykopywac ukorzenione od 7 lat rosliny i dlatego u mnie nie ma własnie takiego szkieletu jaki powstaje u ciebie czy u Zielonej Marty, Jest super violu, podstawa to ekran i zarys rabat, na wiosne ruszysz dalej i bedzie cudo
Margarete 23:42, 11 lis 2014

Z trawek bedziesz zadowolona - moje rozplenice juz po roku były fajne i przyrastają w szerz tworząc fontannowy pokrój a carrexy evergold rozmnażaja sie u mnie same jak "goopie" i bardzo rozjaśniaja mi brzeg rabaty. W tym roku kupiłam 4 małe carrex ice dnce i dałam w nózki maikena (miłorzebu szczepionego na pniu) czekam na taki sam efekt na wiosne.