Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 21:15, 12 lis 2014

Kamajla napisał(a)

Iwonka, ale jak dobrze poszukasz, z pewnością znajdziesz tańsze. Viola pisze, że mus był i 2 sztuki to tak nie bolało

Iwonko, Kamila ma rację, można znaleźć tańsze, ja wiosną kupowałam po 66 zł, ale były trochę niższe. Te dzisiejsze są wyższe i dorodniejsze i droższe. Aha i poza tym wzięliśmy z transportem, więc nie dało się utargować lepszej ceny. Ale wiecie jak to jest jak świerzbi portfel i trzeba wydać co nieco. Oczywiście z kaską krucho, ale jak mus to mus
Viola 21:36, 12 lis 2014

Iwonko, dla Ciebie zdjęcie serbów i ich przyrostów. Przewodnik wystrzelił na około 35 cm, najpierw go przywiązałam bo giętki był i machał się na wietrze, a później udziabałam, żeby w boczne gałązki poszedł. Rosną bardzo szybko, ale można przyrosty kontrolować (ułamywać), to wtedy się bardziej zagęszczają.
Ten serb na pierwszym planie akurat taki średni jeśli chodzi o gęstość, następny za nim jest wypasiony

JoannA 22:28, 12 lis 2014

Viola napisał(a)
Iwonko, dla Ciebie zdjęcie serbów i ich przyrostów. Przewodnik wystrzelił na około 35 cm, najpierw go przywiązałam bo giętki był i machał się na wietrze, a później udziabałam, żeby w boczne gałązki poszedł. Rosną bardzo szybko, ale można przyrosty kontrolować (ułamywać), to wtedy się bardziej zagęszczają.
Ten serb na pierwszym planie akurat taki średni jeśli chodzi o gęstość, następny za nim jest wypasiony

Ładne okazy Wiolu, przyrosty duże i zdrowe. Wiosną pytałam w szkółce, tej samej wysokości jak Twoje, ładnie zagęszczone bo cięte pani wyceniła dużo drożej od tych co teraz kupiłaś.
Czekam na fotki nowych zakupów.
Dobrej mocki
Iwk4 23:40, 14 lis 2014

Coś tu dziś pusto jakoś.
Miłych snów życzę, dobranoc
Viola 18:47, 15 lis 2014

Iwk4 napisał(a)
Coś tu dziś pusto jakoś.
Miłych snów życzę, dobranoc

Iwonko, pusto i wczoraj i dzisiaj i pewnie jutro tez nic nie będzie się działo. Dużo latam po innych wątkach, zawsze znajdę jakieś ciekawe inspiracje. Już mam głowę pełną pomysłów na przyszły rok, muszę jeszcze z Wami przedyskutować przez zimę różne rzeczy Pozdrawiam serdecznie
Viola 18:54, 15 lis 2014

Ale to nie tak, że nic nie robię. Nawet dzisiaj zaszalałam i w tę zimnicę (przynajmniej u mnie) posadziłam w towarzystwie małżonka dwa serby. Nic nie pstryknęłam, bo ciemno, buro i ponuro. Tzn. zrobiłam zdjęcia, ale nie wstawię bo masakrycznie brzydko wyszły. Jutro rano wyskoczę do ogrodu, może będzie trochę światła. Nowe serby są bardzo ładne , ale zupełnie inne niż te poprzednie. Nie dość, że kolorem się różnią to i kształtem. Mam głupią nadzieję, że po pewnym czasie trochę się do siebie upodobnią, bo przecież to samo będą jadły, piły, z tej samej strony słoneczko będzie świeciło.
Viola 19:04, 15 lis 2014

A teraz z innej beczki. Mam 10 tuj w typie szmaragdów; dwie są bardzo cienkie i źle się zabudowują (łyse takie), ale jedna z nich ma bardzo ładny prosty pieniek i na wysokości około 1,4m fajnie się rozwidla na dwa przewodniki i na górze się zagęszcza. Pomyślałam, że spróbuję wyprowadzić ją na lizaka, tzn. drzewko na patyku. Kiedy należy się do tego zabrać? Czy ściąć od razu wszystkie gałązki z pieńka czy stopniowo? Macie jakieś doświadczenia ???

inag 19:39, 15 lis 2014

Witaj drugi raz - teraz u Ciebie Moich rad za pewnik nie bierz, bo do specjalisty to mi daleko ale kilka lat temu też tak postanowiłam poprowadzić jedną z tujek (tyle,że szmaragd ale to chyba nie ma wielkiego znaczenia). Ogołociłam jej pieniek za jednym razem i zostawiłam tylko górę. Na początku wyglądało to jak obraz nędzy i rozpaczy ale po 3 latach jest już bardzo dobrze nie zauważyłam by roślina to odchorowała jakoś specjalnie ale teraz na takie zabiegi to już chyba za późno... Ja poczekałabym do wiosny by przymrozki nie uszkodziły świeżych ran..
Sonka 19:41, 15 lis 2014

Musze spokojnie przejrzeć Twój wątek, serby to ja kupowałam z gołym korzeniem po 5 zł wiosną 2012r.
Teraz nie tnij tuj, zrobisz to wiosną.
Viola 20:56, 15 lis 2014

Ilonko i Krysiu, dziękuję za odwiedziny Oczywiście, nie będę ciąć teraz, tak myślałam, że na wiosnę, bo i musiałabym tę tujkę przesadzić w inne miejsce. Tylko nie wiem czy od razu czy stopniowo. Ale jak Ilonko mówisz,że ciachnęłaś od razu to znaczy,że można. A smarowałaś czymś miejsca cięcia?