Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 21:01, 15 lis 2014

Sonka napisał(a)
Musze spokojnie przejrzeć Twój wątek, serby to ja kupowałam z gołym korzeniem po 5 zł wiosną 2012r.
Teraz nie tnij tuj, zrobisz to wiosną.

Ja spore serby kupowałam, wyższe ode mnie. Zależało mi, żeby przed sąsiadami się trochę przysłonić więc temu większe musiałam kupić. I stąd taka cena
inag 21:16, 15 lis 2014

Mam taki preparat niby sztuczna kora. Zazwyczaj po cięciu smaruję nim ale tylko duże rany. Śmierdzi jak nie wiem co i kolor też jest specyficzny tej tujki jednak o ktorej pisałam nie smarowałam niczym. Zaryzykowałam bo zbytnio mi na niej nie zależało. Postawiłam wszystko na jedną kartę. Teraz jest nie do poznania wymaga to jednak trochę czasu, zanim się zagęści i zyska ładny kształt kulki na górze..
inag 21:28, 15 lis 2014

A co do serbów to też mam pytanie: jak to jest z tymi "czubkami" bo pisałaś, że go obcięłaś??? Czy teraz roślina nie oszaleje i nie wykształci kilku przewodników zamiast jednego??? Czy nie straci pokroju? Moim też chętnie bym ciachnęła ale się boję...
Iwk4 23:54, 15 lis 2014

Viola napisał(a)
Ale to nie tak, że nic nie robię. Nawet dzisiaj zaszalałam i w tę zimnicę (przynajmniej u mnie) posadziłam w towarzystwie małżonka dwa serby...

Ha, ha, ha
Toszka 00:10, 16 lis 2014

Gdzieś pokazywałam mojego cisa przerabianego na lizaka - drastyczne to były zdjęcia - cały pieniek oczyściłam z odrostów...gładko, bez sęków. I od razu przycięłam czubek ciut poniżej przewidywanej wysokości kulki. Obcięty czubek stymuluje rozkrzewienie się.
Nie wiem czy nie masz za gęsto posadzonych tych tujek. Kilka dni temu własnie rozsadziłam swoje - jak były małe to wydawało się, ze co 45cm będzie dobrze. Ale jednak trzeba sadzić co 60-70cm. Tam gdzie się stykały są łyse...muszą się teraz zabudować...
Viola 12:20, 16 lis 2014

inag napisał(a)
A co do serbów to też mam pytanie: jak to jest z tymi "czubkami" bo pisałaś, że go obcięłaś??? Czy teraz roślina nie oszaleje i nie wykształci kilku przewodników zamiast jednego??? Czy nie straci pokroju? Moim też chętnie bym ciachnęła ale się boję...

Ilono, powiem szczerze, że nie mam pojęcia. Wiem, że jak przewodnik się przytnie to świerk wypuszcza więcej bocznych gałązek, tzn. się zagęszcza. A co z przewodnikiem ? Na górze też wyrasta po pewnym czasie z jakiegoś uśpionego oczka i później się prostuje i idzie do góry. Taka moja wiedza
Viola 12:29, 16 lis 2014

Toszka napisał(a)
Gdzieś pokazywałam mojego cisa przerabianego na lizaka - drastyczne to były zdjęcia - cały pieniek oczyściłam z odrostów...gładko, bez sęków. I od razu przycięłam czubek ciut poniżej przewidywanej wysokości kulki. Obcięty czubek stymuluje rozkrzewienie się.
Nie wiem czy nie masz za gęsto posadzonych tych tujek. Kilka dni temu własnie rozsadziłam swoje - jak były małe to wydawało się, ze co 45cm będzie dobrze. Ale jednak trzeba sadzić co 60-70cm. Tam gdzie się stykały są łyse...muszą się teraz zabudować...

Toszko, na tym żółtym budynku mam posadzone dwa rodzaje tuj: szmaragdopodobne i Spiralis co 60 cm. Wszystko będzie na wiosnę przesadzane: Spiralisy zostaną w tym miejscu, ale będą rozsadzone co 90-100 cm bo bardzo szybko grubną(kilka jeszcze dokupię) , a szmaragdopodobne chcę wysadzić w inne miejsce - mają utworzyć ścisły na ekran więc chyba posadzę tak samo co 60 cm (one się słabo zabudowują, w szerokość mocno nie pójdą). Efekt ma być taki, że na tle tego żółtego budynku za brzozami będą tylko Spiralisy. Taki mam plan.

Za poradę w sprawie cięcia - dziękuję, tak zrobię.
Viola 12:53, 16 lis 2014

Mam wrażenie, że kręcę się wokół własnego ogona (żebym chociaż go miała). Będę już 2 raz przesadzać te tuje, o których napisałam w poprzednim poście. Ciągle jest okropnie, nic mi się nie podoba Najgorsze, że doskonale zdaję sobie sprawę z własnych błędów, i niby już jestem taka mądra, a ciągle strzelam samobóje. Dokupiłam 2 świerki, żeby było ładniej, wczoraj cały dzień na wietrze i zimnie męczyłam się i je sadziłam (+ opcja przesadzania pozostałych, przekopanie ziemi, dodanie mączki, obornika przekompostowanego i kompostu). No i efekt mizerny, a na zdjęciach wręcz tragiczny. Świerki wyglądają jakby każdy był innym drzewem i na nic moje tłumaczenie, że się do siebie upodobnią Nie wiem w ogóle czy powinnam oglądać Wasze ogrody bo... zgodnie z powiedzeniem :"czego oczy nie widzą, tego dusza nie boli" Och... Na zdjęciu- świerki serbskie - każdy inny. Zdjęcie minimalnie przekłamuje kolory (efekt lampy błyskowej), ale w rzeczywistości nie jest dużo lepiej

inag 13:21, 16 lis 2014

Kochana nie martw się! Jabym czytała o sobie Ja w ogrodzie mam rośliny, które są już prawdziwymi podróżnikami Jodła kaukaska już 4 razy zmieniała miejsce a i teraz jestem pewna, że na wiosnę ją przesadzę jeszcze gdzie indziej lub oddam rodzicom do ogrodu takich roślin mam wiele.. W tym roku pooddawałam teściowej i znów rodzicom kolejne moje wcześniejsze nabytki.. Sąsiedzi pewnie nie mają mnie za normalną i stukają się w głowę
Co do świerków to ja w tym roku posadziłam cztery i one również nie są identyczne. Trochę się różnią. U Ciebie bardziej ale wg mnie jest to spowodowane tym, że jedne są bardziej dorosłe a inne jeszcze potrzebują czasu. Świerk serbski - z tego co czytałam - na pewnym etapie zmienia pokrój i unosi gałązki do góry w miarę wzrostu ( u Ciebie na pierwszym zdjęciu ten pierwszy) a co za tym idzie ukazuje w pełnej krasie spodnią srebrzystą stronę igiełek. Z daleka więc wygląda trochę inaczej niż te, które gałązki mają jeszcze opuszczone i ich igły oglądamy z górnej strony.
Daj im rok, dwa a zobaczysz, że się zrównają i będziesz z nich dumna! (choć ja byłabym już teraz)
Nawet dzieci nie można ze sobą porównywać. Jedne szybciej chodzą inne później, jedne szybko mówią a inne w wieku trzech lat robią marne postępy. Mój syn za cztery miesiące skończy 2 latka i nosi rozmiar ubranek 86/92, synek mojej koleżanki dwa miesiące starszy 74/80. Z czasem wszystko się zrównuje i nie ma najmniejszego znaczenia. Tak samo jest z roślinami. Przekonasz się
Każdy chciałby mieć idealny ogród i to najlepiej od razu
Uwierz mi, jest u Ciebie coraz ładniej! Kupujesz piękne rośliny, masz pomysły i chęć do działania. To zupełnie wystarczająco do stworzenia cudownego miejsca. Nie raz jeszcze będziesz przesadzać, zmieniać zdanie i marudzić, ale takie już życie ogrodnika Trzeba się z tym pogodzić Głowa do głowa do góry!

PS. Napiszę Ci jeszcze, ze moje serby są dwa razy rzadsze od Twoich. Twoje wyglądają na naprawdę gęste i mocne. Są piękne!!! Koniec i krpoka!
Viola 16:04, 16 lis 2014

inag napisał(a)
Kochana nie martw się! Jabym czytała o sobie Ja w ogrodzie mam rośliny, które są już prawdziwymi podróżnikami Jodła kaukaska już 4 razy zmieniała miejsce a i teraz jestem pewna, że na wiosnę ją przesadzę jeszcze gdzie indziej lub oddam rodzicom do ogrodu takich roślin mam wiele.. W tym roku pooddawałam teściowej i znów rodzicom kolejne moje wcześniejsze nabytki.. Sąsiedzi pewnie nie mają mnie za normalną i stukają się w głowę
Co do świerków to ja w tym roku posadziłam cztery i one również nie są identyczne. Trochę się różnią. U Ciebie bardziej ale wg mnie jest to spowodowane tym, że jedne są bardziej dorosłe a inne jeszcze potrzebują czasu. Świerk serbski - z tego co czytałam - na pewnym etapie zmienia pokrój i unosi gałązki do góry w miarę wzrostu ( u Ciebie na pierwszym zdjęciu ten pierwszy) a co za tym idzie ukazuje w pełnej krasie spodnią srebrzystą stronę igiełek. Z daleka więc wygląda trochę inaczej niż te, które gałązki mają jeszcze opuszczone i ich igły oglądamy z górnej strony.
Daj im rok, dwa a zobaczysz, że się zrównają i będziesz z nich dumna! (choć ja byłabym już teraz)
Nawet dzieci nie można ze sobą porównywać. Jedne szybciej chodzą inne później, jedne szybko mówią a inne w wieku trzech lat robią marne postępy. Mój syn za cztery miesiące skończy 2 latka i nosi rozmiar ubranek 86/92, synek mojej koleżanki dwa miesiące starszy 74/80. Z czasem wszystko się zrównuje i nie ma najmniejszego znaczenia. Tak samo jest z roślinami. Przekonasz się
Każdy chciałby mieć idealny ogród i to najlepiej od razu
Uwierz mi, jest u Ciebie coraz ładniej! Kupujesz piękne rośliny, masz pomysły i chęć do działania. To zupełnie wystarczająco do stworzenia cudownego miejsca. Nie raz jeszcze będziesz przesadzać, zmieniać zdanie i marudzić, ale takie już życie ogrodnika Trzeba się z tym pogodzić Głowa do głowa do góry!

PS. Napiszę Ci jeszcze, ze moje serby są dwa razy rzadsze od Twoich. Twoje wyglądają na naprawdę gęste i mocne. Są piękne!!! Koniec i krpoka!

Ilono, dziękuję Ci za wsparcie, cały poemat mi napisałaś, żeby mnie podnieść na duchu a najbardziej rozczuliło mnie to o dzieciach
Ja czasem mam wrażenie, że bardziej przykładam się do ogrodu niż np. do niedzielnego obiadu. A jak czekam na weekend to nie po to, żeby go z rodzinka spędzić tylko na "wykopkach" w ogrodzie I teraz nie dziwne, że z powodu odmiennych świerków w depresję popadłam Te nowe świerki są o wiele ładniejsze od poprzednich - tak jak zauważyłaś, gęste i mają ładniejszy pokrój - a to dlatego, że w szkółce były zagęszczane - widzę to po poucinanych gałązkach.

Dziękuję Ci za miłe słowa