Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 11:32, 14 cze 2014

Nie chwaliłam się jeszcze moimi cisami - w sumie 22 sztuki cisów Hickii posadzonych wzdłuż granicy działki co 40 cm, wysokość ok. 130 cm. Delikatnie przycięte po posadzeniu, dzisiaj widzę, że zdecydowanie za mało... Posadzone zostały równo 2 miesiące temu, przyrosły sporo na wysokość i w objętości, wypuszczają młode przyrosty wszędzie, od korzenia, z pnia Są naprawdę warte posadzenia w ogrodzie. Niestety niektóre miały misecznika w zeszłym roku (widzę stare tarczki), ale jestem przygotowana na oprysk w momencie ewentualnego wylęgu larw. Pryskałam też przeciw grzybom bo na niektórych gałązkach są zarażone igły. Ale mam nadzieję, że uda mi się zwalczyć chorobę, bo cisy są dzielne, ogólnie zdrowo wyglądają i są żywotne. Posadzone na dobrej ziemi, na dobrym stanowisku. Tak wyglądają:

Tworzą w tym miejscu ramę ogrodu, oczywiście będę poszerzać ten pasek ziemi, aby utworzyć rabatę Myślałam o hortensjach, ale niezgodność gleby chyba będzie, to może róże ??? ale to juz nie w tym roku...
agam 12:13, 14 cze 2014

Śliczne cisy, będzie piękny żywopłot. Misecznika też miałam na swoich teraz czekam aż się odbudują.
Viola 14:59, 14 cze 2014

Aga, a wycinałaś im gałązki? W moich cisach zdrewniała część gałązek gubi igły, ale ma wiele młodych przyrostów. I nie wiem co robić - szkoda tych młodych pędzelków. Całe szczęście na razie mam tylko 4 takie cisy na 22. Dzisiaj oglądałam jeszcze raz. Wydaje się, że tarczki są tylko stare, ale z kolei sadzak zrobił juz swoje
Kamajla 09:06, 15 cze 2014

Piękne cisy, trzymam kciuki, żeby dobrze rosły!!!
Marcin89 12:04, 15 cze 2014

Cześć Wiola. Można zobaczyć więcej zdjęć Twojego OGRODU?
dajana 19:45, 15 cze 2014

Jakie masz ładne cisy Violu i jakie juz duże Pilnuj tylko aby pozostałe nie załapały od reszty paskudy .Ty nie wiesz co posadzic przy cisach a ja co przy hortensjach Jesli chodzi o kolor moich róz to nie tyle elewacja jest powodem mego wyboru lecz styl całego domu Tylko cztery kolory będa się przewijały w moim ogrodzie oprócz zieleni. wszystkie odcienie niebieskości rózu i fioletu +biały oczywiście .To raczej przypadek bo wybierając styl domu nie myslałam jeszcze o ogrodzie i o tym ze muszę się już trzymać do końca ze wszystkim co w pózniejszym czasie zrobię .Troszkę to utrudnione w moim przypadku i nie powiem kosztowne Nawet płot musi być biały Chciałam to mam mówi się trudno Będzie ładnie ale drogo.Mysle że u ciebie każdy kolor pasuje .Masz określony styl ogrodu który będziesz tworzyć?
Viola 21:17, 15 cze 2014

dajana napisał(a)
Jakie masz ładne cisy Violu i jakha. juz duże Pilnuj tylko aby pozostałe nie załapały od reszty paskudy .Ty nie wiesz co posadzic przy cisach a ja co przy hortensjach Jesli chodzi o kolor moich róz to nie tyle elewacja jest powodem mego wyboru lecz styl całego domu Tylko cztery kolory będa się przewijały w moim ogrodzie oprócz zieleni. wszystkie odcienie niebieskości rózu i fioletu +biały oczywiście .To raczej przypadek bo wybierając styl domu nie myslałam jeszcze o ogrodzie i o tym ze muszę się już trzymać do końca ze wszystkim co w pózniejszym czasie zrobię .Troszkę to utrudnione w moim przypadku i nie powiem kosztowne Nawet płot musi być biały Chciałam to mam mówi się trudno Będzie ładnie ale drogo.Mysle że u ciebie każdy kolor pasuje .Masz określony styl ogrodu który będziesz tworzyć?

Dajano, ja swój styl nazywam wioskowo-ogrodowiskowym, ha, ha. Lubię te rośliny, ktore są popularne na Ogrodowisku i zupelnie nie potrafię okreslić swojego stylu. Wiem napewno jakiego nie będę tworzyć: japonskiego (chociaż lubię klony palmowe) ani formalnego (chociaż podobają mi się cykliczne nasadzenia i symetria). Myślę, że w ogrodach angielskich jest prawdziwa magia i do tego ideału będę dążyć. Sama nie wiem
Viola 21:18, 15 cze 2014

Marcin89 napisał(a)
Cześć Wiola. Można zobaczyć więcej zdjęć Twojego OGRODU?

Ok Marcinie, jutro wrzucę, musze mieć dostep do innego komputera.
yolka 10:33, 16 cze 2014

Wpadam z rewizytą. Połowy ściany sąsiada już nie widać - czas chyba jednak zbyt szybko płynie, niedawno pytałaś czym zasłonić, hahaha
Pozdrówka Violu
Tusiala 12:21, 16 cze 2014

Violu przepiękne cisy i trawka śliczna. A hortensje śmiało sadź tylko ziemię im odpowiednią daj w korzonki.
Hakuro wstawiłam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies