Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » w Oborze też mogą być ogrody

w Oborze też mogą być ogrody

Kasik 20:36, 31 sty 2014

Alisonek napisał(a)

Bardzo miło że zajrzałaś do mnie i jeszcze pospacerowałaś Faktycznie cała posesja jest wielka, ale latem kiedy są żniwa i wszystkie sprzęty są potrzebne to czasem brakuje miejsca
Staram się jak mogę wszystko ogarnąć i zrobić żeby było dobrze i ładnie, dobrze że mój mężczyzna chce mi pomagać
Kasiu u Ciebie juz jest bardzo wiele zrobione, a my praktycznie wszystko musimy przerobić (żałuję że rok temu nie znałam forum jak mieliśmy wyrównany teren i wszystko sadziliśmy ) no nic człowiek całe życie się uczy
A wiesz z czego jest ta pergola zrobiona??? to są przęsła od lawety po których wjeżdża ten zepsuty samochód na holownik
Pozdrawiam i ściskam w dniu przytulania, jak znalazł

Ja na ogrodowisku jestem od października- myślę, że gdybym była tu wcześniej to wielu roślinek bym nie kupiła. Dziś już mi nie pasują, poprowadziłabym prąd pod ciurkadełko- dziś już są ścieżki i ciężko będzie, i wiele, wiele innych rzeczy byłoby innych .

Każdy popełnia błędy, a na końcu wychodzi pięknie- Nam też tak wyjdzie -zobaczysz.

I dobrze, ze nie jesteś w tym sama. Razem pracuje się fajnie.
Alisonek 20:38, 31 sty 2014

Urszulla napisał(a)

Ładne projekty, fajna zatoczka z leżakami

Marty pomysł i cieszę się że się podoba
Pozdrawiam
Alisonek 20:41, 31 sty 2014

Kasik napisał(a)

Ja na ogrodowisku jestem od października- myślę, że gdybym była tu wcześniej to wielu roślinek bym nie kupiła. Dziś już mi nie pasują, poprowadziłabym prąd pod ciurkadełko- dziś już są ścieżki i ciężko będzie, i wiele, wiele innych rzeczy byłoby innych .

Każdy popełnia błędy, a na końcu wychodzi pięknie- Nam też tak wyjdzie -zobaczysz.

I dobrze, ze nie jesteś w tym sama. Razem pracuje się fajnie.

A ja od listopada patrz ile nas łączy
Ja też będę musiała wielu roślinko znaleźć nowe miejsce, postaram się żeby nic się nie zmarnowało
Ciurkadełko też mi się marzy...a jak wyjdzie zobaczymy
Ja się bardzo cieszę, a jak pomyślę że za miesiąc jest Gardenia i że poznam Was na żywo to pieję z zachwytu
iwonaal 20:42, 31 sty 2014

ok.
Początki
bleebla 21:51, 31 sty 2014

Alu Catalpe będziesz musiała mocno przycinać żeby wjazdu nie utrudniła samochodom. Zobacz post od oli z zaznaczeniem słów "moco przycinana 2 razy w roku"
https://www.ogrodowisko.pl/watek/829-katalpa-catalpa?page=13
Zielona 22:04, 31 sty 2014

bleebla napisał(a)
Alu Catalpe będziesz musiała mocno przycinać żeby wjazdu nie utrudniła samochodom. Zobacz post od oli z zaznaczeniem słów "moco przycinana 2 razy w roku"
https://www.ogrodowisko.pl/watek/829-katalpa-catalpa?page=13

Proponowałam catalpę NANA - ona ma bardzo zwarty pokrój i nie rośnie zbyt szeroka. Widziałam 10-letnie okazy o średnicy 80cm. Bez przycinania!.

Alisonku - Alo - chciałabym uniknąć analizy konkretnych roślin, bo NIE JESTEM projektantem. Nie jestem też osobą kompetentną. Sama wiesz, że swojego ogrodu jeszcze nie mam Mogę jedynie doradzić tak, jak umiem, jak mi podpowiada intuicja, jak mi się ładnie obrazek komponuje. Drzew o kulistej koronie jest sporo. A nawet kulista nie musi być, bo np klony też by tam dobrze wyglądały. A wąskie kolumnowe buki również. Graby fastigiaty też Chodziło mi raczej o symetrię w tym miejscu. Powtórzenie po obu stronach mi się podobało... i tyle.
bleebla 22:17, 31 sty 2014

Zielona napisał(a)

Proponowałam catalpę NANA - ona ma bardzo zwarty pokrój i nie rośnie zbyt szeroka. Widziałam 10-letnie okazy o średnicy 80cm. Bez przycinania!.

Ups faktycznie tamto drzewko z linka nie jest nanowate. Niedocztałam sorki.
Tak czy siak chodziło mi o ten narożnik. Tam jest 0,9 metra. W okolicy mam okazy 3/4 letnie i mają już ponad metr.
Nie chciałam się Matro urazić. Bo pięknie to wszystko zrobiłaś i się bardzo postarałaś
Buziole

edit: Napisałam o Catalpach ponieważ Alisonek napisał, że jej się bardzo podobają i się nad nimi zastanawia.
Zielona 22:50, 31 sty 2014

bleebla napisał(a)

Ups faktycznie tamto drzewko z linka nie jest nanowate. Niedocztałam sorki.
Tak czy siak chodziło mi o ten narożnik. Tam jest 0,9 metra. W okolicy mam okazy 3/4 letnie i mają już ponad metr.
Nie chciałam się Matro urazić. Bo pięknie to wszystko zrobiłaś i się bardzo postarałaś
Buziole

edit: Napisałam o Catalpach ponieważ Alisonek napisał, że jej się bardzo podobają i się nad nimi zastanawia.

No coś Ty! Urazić??? Proszę Cię, przestań. Ja nie z tych! Przecież ile głosów tyle pomysłów. O to chodzi na forum. A i tak właściciel musi ostatecznie zdecydować sam. Napisałam Ali, że w ogóle jest odmiana "Nana", żeby po prostu wiedziała. Dla mnie jeszcze jakiś czas temu nie było to oczywiste taka jestem Zielona... Naprawdę takie wielkie nany po 3 latach widziałaś?

Jeśli chodzi o drzewa u Ali - ja bym stawiała na korony ponad linią ogrodzenia. Jeśli nawet się rozejdą, to będą miały gdzie Albo po prostu postawić na kolumny.

bleebla 23:06, 31 sty 2014

Uf uf mogę iść spokojnie spać

Na osiedlu są dwa takie drzewa. Domki były stawiane 3, 4 lata temu wiec pewnie drzewka też posadzone w tym czasie. Metr jak nic mają.

Martuś możesz mi powiedzieć gdzie ściągnąć taki program do wizualizaji?

Macham sennie. Może się przysnią pomysły nowe czego wszystkim życzę
Zielona 23:11, 31 sty 2014

bleebla napisał(a)
Uf uf mogę iść spokojnie spać

Na osiedlu są dwa takie drzewa. Domki były stawiane 3, 4 lata temu wiec pewnie drzewka też posadzone w tym czasie. Metr jak nic mają.

Martuś możesz mi powiedzieć gdzie ściągnąć taki program do wizualizaji?

Macham sennie. Może się przysnią pomysły nowe czego wszystkim życzę

Matko! Dobrze, że przed snem przeczytałaś to, co napisałam Nie stresuj się, forum ma relaksować, a nie stresować.
Program kupiłam na stronie gardenpuzzli. Kupiłam taką wersję, że mam w kompie. Ma wiele wad, ale na pewno można się pobawić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies