Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Betka 08:50, 10 kwi 2017

Gocha napisał(a)

Gosiu jak patrzę na te zdjęcia to wcale tak nie wiem która to część ogrodu ? Całkiem jak nie z twojego ogrodu.
To dowód na to jak dużo serca i pracy włożyliście w ogród. Jest piękny ! A co będziesz sadziła na nowej rabacie? A na górce co będzie ?
Bardzo lubię twoje zdjęcia
Pozdrawiam
Gocha 08:56, 10 kwi 2017

eee_taam napisał(a)
boje sie kreta ...bo kopce wkoło mam w ilosciach hurtowych ...u mnie dokarmiam trutka na narnice ..czasem sie upoluje gadzina.

dwa lata pod rzda pryskalam dzialke we wrzesniu preparatem pożegnanie z kretem

i jakos mam spokój ...kret jakos nie wchodzi ) bo nornice i karczownik to moge sprzedawac na kilogramy - te tez dokarmia ta trutka regularnie)

nie widze sposobu skutecznego na ta gadzinę ...choc dostała info o preparacie Difenor ...zamierzam kupić

PS. ciemierniki juz wychwalone ... dodam że swietne sa moje duble zeszłoroczne dopiero startuja ...ale zyja po zimie to juz jest sukces

Justynko myśmy już stoczyli długą walkę z kretami na różne sposoby ale te gadziny nie ida od nas. My graniczymy dłuższym bokiem z polem i to chyba też ma jakieś znaczenie.
Ciemierniki u mnie nawet ładnie przyrastają. I mam bardzo dużo siewek takich malusieńkich ale już na nie dmucham i chucham i zamierzam dać im szansę na urośnięcie. I jestem bardzo ciekawa który to się rozsiał i jak będą one kwitły.
Gocha 08:59, 10 kwi 2017

Kasya napisał(a)

wygooglałam co to karczownik....nie bede mogla teraz spac po nocach...

Kasiu ja mam krety i nornice w dużych ilościach i możliwe też że jakieś inne gady też mam bo mam dziury w ziemi takie o dużej średnicy nawet ponad 10 cm. I nie wiem co to może być za mieszkaniec ogrodu i też się boję tego.
Gocha 09:05, 10 kwi 2017

Kasik napisał(a)
Małgosiu- ciemierniki masz przepiękne. No i iryski również. Te małe uwielbiam, i też troszeczkę ich u siebie mam.

Co do kreta- to walka trudna, ale z doświadczenia wiem, że jeśli z nim nie walczysz to masz go coraz więcej.
My staramy się go przeganiać i choć ta walka nieraz jest przegrana to ogólnie rzecz biorąc można powiedzieć, że przychodzi sporadycznie.

Tak jakby na zwiady Zobaczy, że go nie chcą i idzie gdzie? do sąsiada. Z resztą od niego przyłazi. Sąsiedzi nic nie robią, to jak obserwuję od 5 lat mają ich całą masę. Pole minowe.

Kasiu ciemierniki chyba lubią jak się je chwali bo jakoś ładnie rosną. Iryski niestety bardzo krótko kwitną ale są tak wyczekiwane wiosną i takie wdzięczne że postanowiłam sobie co roku dokupować je. Miejsca u mnie pod dostatkiem.
Jeżeli chodzi i walkę z kretami to oczywiście że ją toczymy i to intensywnie ale jakoś bezskutecznie. Ja mam za ogrodzeniem pola i chyba mi to nie ułatwia walki z nimi. A od sąsiadów wszystkie do nas przychodzą chociaż nie przypominam sobie żebym u nich widziała kiedyś jakieś kopce. Nie mam pojęcia dlaczego one tak nas polubiły
Gocha 09:08, 10 kwi 2017

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Gosiu bardzo pięknie ostrzyżone Lubię takie szersze kadry u Ciebie

Gosiu mam nadzieję że w tym roku uda mi się podciąć wszystkie bukszpany. Jak robię fotkę w szerszym kadrze to zawsze się coś załapie w niej co nie jest do pokazywania - typu chwaściory czy bajzel
Gocha 09:13, 10 kwi 2017

Iwk4 napisał(a)
Kuleczki ładnie przystrzyżone. Nowa rabatka przy podjeździe - milo na nia będzie patrzeć.
Stokrotki ladniusie i bratki. Moze mi się uda też kupic stokrotki

Iwonko po pierwsze zastanawiam się czy jednak zabrać stąd tego cisa czy robić z niego niwaka, ale bedzie chyba za bardzo straszył jeszcze długo. A co do posadzenia na niej to jakieś rośliny mam tylko nie wiem jeszcze jak je rozplanuję.Wolałabym tak to zrobić żeby za chwilę ich nie przesadzać znowu.
Stokrotki polubiłam bardzo odkąd jestem na O. Bratki zawsze kupowałam ale stokrotek nigdy a teraz je bardzo lubię.
Gocha 09:23, 10 kwi 2017

Marga napisał(a)
He he ....wiedziałam kiedy zajrzeć i trafiłam na nową porcję fotek
Nieźle z eMem podziałaliście, widać różnicę. Tego niwaki to jakoś nie widziałam wcześniej. Czy to może ta jodłą co zaczęła chorować?
A kuleczki takie kształtne, że słów nie mam

Moniczko wyczułaś zdjęciaNiwaki to jałowiec - ja go ze dwa lata temu wstępnie zrobiłam z takiej nieskładnej bryły. Ale go nie przycinałam - to znaczy tych końcówek nie skracałam i były takie poczochrańce . A teraz w końcu się za niego zabrałam i mam nadzieję że już będzie coraz ładniejszy. A ta jodła obsychająca to jest niedaleko niego.
Kuleczki to ja nawet lubię przycinać i formować ale strasznie nie lubię sprzątać tych ścinków
Gocha 10:45, 10 kwi 2017

AgataP napisał(a)

Gosia no w końcu Piękne ciemierniki, każda odmiana śliczna.
Ja mam tylko limonkowe.
Co zdecydowałaś z górką ?

Agatko dzieki. Ciemierniki trzeba sukcesywnie co roku jakieś nowe dokupować- to jest takie moje postanowienie noworoczne

Górka niestety za duża żeby ją gdzieś przenosić, będzie rozplantowana to znaczy rozciągnięta i z góry część zebrana żeby nie była zbyt wysoka. I ma być tam taka preriowa część. Ale to chłopaki muszą się za nia zabrać intensywniej. Dobrze że już zaczęli to robić. Bo mus dzielić trawy i przesadzać i miejsce potrzebne.
Gocha 10:54, 10 kwi 2017

KasiaWB napisał(a)
i ja się załapałam na nowe fotki pięknie podziałaliście ciemierniki wspaniałe, kulki ostrzyżone pierwsza klasa no super bratki szalenie atrakcyjny kolor niwak wyszedł super
Nadal podtrzymuję moje zdanie nt. górki ) i nie zmienię
czekam na nową rabatę
Pozdrawiam

Kasiu dziękuję za docenienie przycięcia kulek, jeszcze mam dużo do cięcia a nie lubię sprzątać po tej czynności.
Tak mi spodobał kolor tych bratków że musiałam je nabyć.
Niwak jeszcze nie dokończony ale już prawie ok.
Wiem Kasiu co do górki ale nie mam w tej chwili siły na inne rozwiązanie. A możliwe że już niedługo będę sobie w brodę pluła że nie zrobiłam tak jak Kasia mówiła- to jest bardzo prawdopodobne. Ale w tej chwili do tego rozwiązania jestem przekonana. Buziaczki
anabuko1 11:00, 10 kwi 2017

Jak już będzie bzowo, kwitnaco to z daleka te widoki są piękne przyjemne. I te zapachy hmm.
Moje sasanki w podobnym stadium.Rajska jabłoń też mam Ale inną odmianę. Moje kamczackie już kwitną i pełno tam bzyczkow.