Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kondzio 10:00, 09 cze 2014

Pięknie wszystko wyglada widze ze wprowadzasz moj ulubiony niebieski kolor
Kasial 10:16, 09 cze 2014

Gosiu pogratulować rabatek, uwielbiam Twoje nasadzenia takie przemyślane i wysmakowane
A borówki (odpukać) poszalały! Ja wsadziłam w tym roku dopiero, więc jeszcze trochę poczekam na owoce
Gocha 11:28, 09 cze 2014

Kondzio napisał(a)
Pięknie wszystko wyglada widze ze wprowadzasz moj ulubiony niebieski kolor

Konrad staram się od tego roku oczywiście od zawitania na ogrodowisko ukierunkować się jeżeli chodzi o kolory w ogrodzie. Wybrałam biały, róż , fiolet i niebieski. Jeszcze jest troche roślin o innym kolorze kwiatów ale jakoś to przeżyję może.Jedna z begonii dragon w dużych okrągłych donicach posadzone jak kupiłam ewidentnie miiała bordowe liści ale jasnoróżowe kwiaty a teraz jest czerwona i nic już na to nie poradzę. Konrad a Twoje kwiaty w skrzynkach na balkonie są cudne- białe i niebieskie- takie czyste kolory ( niebieski piękny jak niebo w słoneczny dzień )Pozdrawiam
Gocha 11:32, 09 cze 2014

Kasial napisał(a)
Gosiu pogratulować rabatek, uwielbiam Twoje nasadzenia takie przemyślane i wysmakowane
A borówki (odpukać) poszalały! Ja wsadziłam w tym roku dopiero, więc jeszcze trochę poczekam na owoce

Dzięki za pochwałę. Staram się ale nie zawsze mi jednak wychodzi tak , żebym była do końca zadowolona. Jak mam coś posadzić to parę razy ustawiam rośliny w doniczkach aż do momentu gdy będę w miarę zadowolona. Jak ustwię to poźniej oglądam to miejsce ze wszystkich ston i z różnych odległości. Jak sąsiedzi na mnie wtedy patrzą to mają ubaw po pachy. Myślą , że jestem niezdecydowana. Borówki w tym roku też mi się podobają i mam nadzieję , że po drodze nic je nie trafi.Pozdrawiam
BusyBee 11:34, 09 cze 2014

Gocha napisał(a)

BusyBee moje borówki to w większości dopiero 2 letnie krzaki a właściwie 2,5 letnie. Posadziłam je późnym latem 2012 r. Chociaż część krzaków- chyba 5 sztuk wypadły ( chyba robota pędraków )i w tamtym roku były dosadzane. W tamtym roku nie owocowały wcale, dlatego dopiero w tym roku będą pierwsze owoce. Ziemia przykryta jest niestety włókniną ( może ją później usunę )i na niej kora. Pod każdy krzak dane było dużo torfu niskiego o ph ok. 3,5-4,0 Worek 80 litrowy był zużyty pod 4 rośliny. Na razie te krzaki nie są za duże ale ponawoziłam je niedawno Magiczną siłą do borówek i zobaczymy.

Moje są z 2013, więc muszę być cierpliwa... a to nie jest moja mocna cecha

Magiczna siła do borówek- nie wiedziałam, że taka jest... Dziękuję za info.
anna_pisalska 23:23, 10 cze 2014

Wpadłam zapytać, jak Twoje czereśnie sobie radzą
Gocha 09:45, 11 cze 2014

anna_pisalska napisał(a)
Wpadłam zapytać, jak Twoje czereśnie sobie radzą

Witam Aniu , niestety nie za dobrze. Wprawdzie wkładki mięsnej w środku nie mają, ale są strasznie porażone, popleśniałe i opadają. Na drzewie zostały właściwie pojedyncze owoce. A kwitły pięknie jak zawsze i zawiązały owoce też super. Robiłam oprysk od grzybowych ale widocznie za późno. Jakoś nie mam szczęścia do uprawy czereśni. Na razie chociaż śliwki mają dużo owoców ale jakie będą i czy jeszcze nie opadną to trudno powiedzieć. I w tym roku też strasznie mi chorują jabłonie, nigdy tak brzydkich liści, porażonych nie miały. A u Ciebie jak się sprawują czereśnie ? Pozdrawiam.
anna_pisalska 19:23, 11 cze 2014

Wygląda na to, że masz moniliozę na czereśniach, a na jabłonkach parch. U mojej sąsiadki też już nie ma owoców. Musisz zadziałać w przyszłym roku i na pewno się uda zebrać co nie co
malgorzata_s... 19:52, 11 cze 2014

Gosiu pozdrawiam U ciebie też tak ciepło
Jag_58 20:43, 11 cze 2014

Gosiu a u mnie czereśnie zjadły szpaki mój M na wyścigi ze szpakami zrywał owoce pod drzewem pełno leżało nadgryzionych i pokaleczonych owoców ,no cóż one jednak umieją fruwać i rywalizację wygrywały: pozdrówka