Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Brązowienie iglaków

Brązowienie iglaków

Gardenarium 18:21, 22 wrz 2013

elzbieta_g napisał(a)
Szefowa to wszędzie zaglądnie jednego ręcznie ,,oskubałam" ale po miesiącu pozostałe gałązki dalej chorowały. myślę, że to przez suszę, bo u nas na południu bardzo długo nie padało i nawet w kranie i w studni brakowało nam wody. Trzeba było wybrać albo my albo roślinki i oto takie nieprzyjemne skutki teraz wychodzą.

W takim razie to nie Twoja wina, może od nowego sezonu odżyją po wodzie i nawożeniu, a teraz jedynie skub, albo wywal z ogrodu i wsadź zupełnie co innego.

Instagram Ogrodowiska
Borbetka 18:41, 22 wrz 2013

U mnie objawy takie jak powyżej. Na niektórych cyprysikach, jałowcu i thujach. Boulevarda w ogóle już nie mam parę lat. Wywaliłam, beznadziejna odmiana moim zdaniem. Wkrótce wyrzucam jałowca Obelisk i Stricta, nie chcę już ich widzieć. Pokłuta byłam niemiłosiernie, żeby po zimie doprowadzić je jako tako. Wszystkie są w środku brązowe. Trzeba skubać, czyścić i śmietnik pod nimi. Mam już dosyć i wymieniam.
Gardenarium 18:47, 22 wrz 2013

Ja już 15 lat takich gatunków nie sadzę w ogrodach.

Instagram Ogrodowiska
elzbieta_g 18:58, 22 wrz 2013

Gardenarium napisał(a)

W takim razie to nie Twoja wina, może od nowego sezonu odżyją po wodzie i nawożeniu, a teraz jedynie skub, albo wywal z ogrodu i wsadź zupełnie co innego.

po cichu przed M myślę, że padną wtedy całkowity remont górki na której rosną bo jest beznadziejna i wtedy bez foli i bez kamieni
Gardenarium 19:15, 22 wrz 2013

Prawidłowe plany

Instagram Ogrodowiska
megabasia 10:34, 26 wrz 2013

Witam.
Czy mogę i ja się podłączyć?
Mam w moim mini ogródku różne thuje, ale głównie z kurnikami jest problem. Wiem, że iglaki brązowieją na jesień, ale chyba nie w taki sposób ... Gałązki po dotknięciu opadają. Wokół zdrowe gałęzie są jeszcze soczystozielone i na pierwszy rzut oka nic im nie dolega. Dodam, że wszystkie były na wiosnę nawożone nawozem długo działającym (100 dni) i regularnie podlewane. Thuje rosną w tym miejscu trzy lata. W sklepie ogrodniczym zasugerowano, by kupić topsin i spryskać na wszelki wypadek, ale wolę najpierw zapytać Was.
Z góry dziękuję

kaisog1 13:49, 26 wrz 2013

Moim zdaniem tu masz odpowiedź. (Zdjęcia iglaków na poprzedniej stronie) Topsin działa przeciwgrzybowo - nie zaszkodzi.
Danusia sugerowała też, że taki objaw może wystąpić przy nadmiernej wilgoci
Oszaleć można ...nie za sucho nie za mokro
Co do nawozu 100 dniowego to moim zdaniem to nie jest najlepszy nawóz....

Gardenarium napisał(a)

Teraz to iglaki pokazują objawy, czego im brakowało wiosną i latem
W sezonie wegetacyjnym na pewno brakowało im wody i składników pokarmowych, teraz jest już za późno, bo już proces się nie odwróci i zamiast zdobić, szpecą.

Co można zrobić? podlewać, jeśli namacasz że mają sucho a nie za mokro. Poza tym obetnij, obskub wszystko co połamane i zagłodzone, będą estetyczniej wyglądały. Szkoda że patrzysz na to i nic.. cudów nie ma i żaden środek nie pomoże jeśli nie dotkniesz ich swoją ręką. To nic nie kosztuje.

Na wiosnę jak zaczną rosnąć, daj Pinivit w płynie dolistnie i doglebowo. Iglaki transpirują nawet zimą i do ładnego wyglądu potrzebują naszej troski, tutaj tego zabrakło.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/355-iglaki-sadzenie-i-pielegnacja

oraz

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/340-iglaki-niezastapione-w-ogrodzie
megabasia 14:06, 26 wrz 2013

Hmm. Poprzednią stronę też czytałam. Tylko nie wiem, dlaczego jedne są ładne a inne wyglądają jak wyglądają. Przecież podlewałam tak samo, działeczka płaska jak stół, nie ma szans, że u jednych woda stoi, a u innych nie Wszystkie na tym samym nawozie, wszystkie rosły ładnie. Co do jakości nawozu to się nie wypowiadam, bo się nie znam, mogę się tu tylko uczyć
kaisog1 14:11, 26 wrz 2013

To spróbuj jak pisze Danusia.... sprawdź czy mają sucho, jak tak to podlej. Oskub co brzydkie. Na wiosne Pinivit i będzie git
Gardenarium 14:15, 26 wrz 2013

megabasia napisał(a)
Hmm. Poprzednią stronę też czytałam. Tylko nie wiem, dlaczego jedne są ładne a inne wyglądają jak wyglądają. Przecież podlewałam tak samo, działeczka płaska jak stół, nie ma szans, że u jednych woda stoi, a u innych nie Wszystkie na tym samym nawozie, wszystkie rosły ładnie. Co do jakości nawozu to się nie wypowiadam, bo się nie znam, mogę się tu tylko uczyć

Mloim zdaniem to jesienne gubienie igieł. Jedne zaczynają wcześniej gubić inne łądnie wyglądają bo jeszcze nie gubią. Moim zdaniem nic złego się nie dzieje.

Obskub i koniec. Nie podoba mi się jedynie, że rosną w trawniku Powinny mieć zdjętą darń, wyściólkowane korą a tak mogły nawóz z trawnika dostawać niechcący.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies