Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Brązowienie iglaków

Brązowienie iglaków

aleksandra_g 15:33, 16 lip 2013

Coś się pojawiło na moim drzewku, bać się? czy to normalne niezagrażające życiu roślinki, lokatorzy?
Gardenarium 20:24, 21 lip 2013

Słabo widać, ale to mogą być mszyce wełniste (bawełnica korówka)
Zdjęcia

Instagram Ogrodowiska
aleksandra_g 09:11, 22 lip 2013

może to być ta mszyca wstrętna, już wcześniej spryskałam czosnkiem i tak jak by się nie rozmnożyło, mam nadzieję,że uda mi się tego pozbyć bez chemi. Dziękuję za odp.
mWilQ 19:20, 24 lip 2013

Pomóżcie proszę w diagnozowaniu problemów. Do tej pory wszystko rosło i cieszyło oko, teraz po długich nawałnicach i następnie upałach zaczęły się schody.

Najwięcej problemów mam na boku (mniej więcej południowy zachód). Ziemia dowieziona, około 50 cm zresztą jak na większości działki. Rozwożona ręcznie, oczyszczana z chwastów, ubijana i zagrabiana stopami. Pochodzenie nieznane, pewnie okoliczne pola.

1. świerk kujący koster

Oglądałem pod kątem widocznych zmian i niewiele widzę. Po deszczach zrobił się lekko żółty na samym czubku, później wydawało mi się, że zaczął brązowieć, był zwrot i wszystko ładnie się zazieleniło i ostatecznie teraz w upały taki przerażający brąz

2. żywotnik szmaragd

To jest jedna sztuka, rośną trzy koło siebie. W jednej linii i tylko z tej strony zrobił się czarny. Nie mam psa, czasem po działce przechadza się wiejski kot. Nie widziałem, żeby podlewał rośliny. Wąchałem i moczu nie wyczułem. Pojawili się u nas też wykonawcy, pracują na dworze, myślałem, że to złośliwość ludzka, ale chyba ludzki mocz też bym wyczuł.

Na dwóch pozostałych zauważyłem szkodnika - delikatna pajęczyna i białe pajączki

3. sosna bośniacka
Otrzymana jako darowizna w szkółce, bo miała mało ziemi przy korzeniach. Rosła przez kilka miesięcy i dopiero teraz jak się zaczęły upały to brązowieje - igły poddają się i wypadają. Od początku końcówki, tam gdzie powinny być przyrosty miały ciemny, prawie czarny kolor, nigdy nie było widać przyrostów zielonych.

4. sosna czarna
Zgubiła troszkę igieł od spodu, wygląda nieźle, ale zauważyłem takie białe naloty i nie wiem co to jest

5. cyprysik na pniu
Otrzymałem go w prezencie kilka dni temu. Posadzony, nieco z innej strony co roślinki wyżej. Przed domem, sporo cienia. Trzy dni i tak wygląda

Na początku lipca wszystkie iglaki (nie tylko te na zdjęciach) dostały dawkę nawozu w granulacie kupionym w Biedronce. Jego opakowanie i skład. Dawkowanie minimalne. Mam nadzieje, że nie miał wpływu na to co widać na zdjęciach. Oprócz tego nigdy wcześniej nie stosowałem żadnych środków.

Rośliny po posadzeniu starałem podlewać się systematycznie, głównie z węża, ale często podlewam też z baniaczków z wodą odstaną przez 1-2 dni. Po 2 tygodniach od posadzenia, zaczynam normować podlewanie, jak jest ciepło to co dwa dni wieczorem, jak bardzo ciepło to codziennie. Szacuję od 2-5 l na roślinę w zależności od rozmiaru.

Pozostałe roślinki: begonia, funkia, głód dwuszyjkowy, róża i wiąz postaram się wkleić do wątku o liściastych.
Gardenarium 15:19, 27 lip 2013

Odstaw nawozy. Wywal szmatę, korzenie się duszą. Pod matą masz klepisko jak z betonu, woda i upały i masz coś sobie sam zmalował niestety.

Smaragdy obsikują koty, to ich sprawka.

Wszystkie iglaki poczyść. To tyle na razie.

No i jeszcze podstawowa rzecz - zabijasz swoje rośliny matą, niestety ją widzę i jak tak dalej pójdzie to będzie po roślinach

Poczytaj najpierw to co teraz podam link

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

potem odgrzeb swoje najgorzej wyglądające iglaki czy nie mają opieńkowej zgnilizny korzeni. czy pieniek u podstawy nie jest popękany, brązowy i zgniły jak tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom?page=32

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 15:24, 27 lip 2013

Ten czas co tracisz na podlewanie z baniaczków odstałą wodą to nieważne, w porównaniu z tym co zrobiłeś swoim roślinom. Po prostu ten czas poświęć na pielenie, zruszanie gleby, prawidłowe ściółkowanie.

Zdrowe rośliny zależą od zdrowej gleby, nie ciągłym sypaniu nawozów. Jak im zapewnisz zdrową glebę i podlewanie, nawet z węża, to nieistotne, bo to nie ogórki ani nie pomidory, to wtedy możesz mieć świadomość że dbasz o rośliny.

Poczytaj o odchwaszczaniu i o zdrowej glebie.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/294-jak-pozbyc-sie-chwastow-w-ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/300-przygotowanie-gleby-pod-ogrod

Instagram Ogrodowiska
mWilQ 19:07, 28 lip 2013

Hej, dzięki za odpowiedź. Mata ma 3 miesiące i już zaczęła się miejscami rozkładać. To nie jest tkanina, jaką stosuje się w szkółkach. Dziwi mnie jednak, że pozostałe rośliny, przy których również jest mata (nawet dokładnie te same odmiany roślin) czują się bardzo dobrze, co widać po przyrostach. Obawiam się, że nie o matę tutaj chodzi, a o ziemię, która została dowieziona i ubita w tym miejscu.
Gardenarium 21:25, 30 lip 2013

Może przenawoziłeś? Ja bym radziła jednak dokopać i zobaczyć co tam jest w korzeniach.
Inne rośliny może mają lepszy odpływ wody, no nie wiem, gdybym to widziała i pogrzebała tam , to może m=bardziej bym mogła doradzić dobrze i zdiagnozować problem.

Radzę na intuicję i to co jest dla mnie najbardziej prawdopodobne.

Instagram Ogrodowiska
mWilQ 08:30, 31 lip 2013

Na tą chwilę obserwuję. Wyciąłem matę przy roślinach i obskubałem to za uschło. Zaopatrzyłem się w lekarstwa dla roślinek, muszę poczekać na jakaś rozsądną pogodę, bo u mnie najpierw 37 stopni, a później armagedon przy którym myślałem, że powyrywa rośliny z ziemi.
martika 21:32, 31 lip 2013

Zauwazyłam, że moje Smaragdy jakos nie wyglądają imponujaco, bynajmniej cześc z nich. Ich zieleńni ejest taka fajnie ciemna, i w niktórych miejscach znajduję pojedyncze gałązki brazowe. Nie wiem co to może być?